Besparelser driver ulandsorganisationer til fyringer

Flere hjælpeorganisationer fyrer medarbejdere, for at forberede sig på, at ulandsbistanden måske beskæres.

Det er endnu ikke vedtaget, at den kommende finanslov skærer i ulandsbistanden, men de danske hjælpeorganisationer er begyndt at tage deres forholdsregler allerede nu. Flere har fyret adskillige ansatte, skriver Kristeligt Dagblad fredag. 


Regeringen planlægger at skære 212 millioner af ulandsbistanden, og organisationerne er nødt til at forberede sig på besparelsen. Ifølge Vagn Bertelsen, generalsekretær i Ibis, kan det få store konsekvenser. 

Læs også Dorte Hangst blog om livet som fyret

- Vi kommer til at løbe fra aftaler ude i verden. En ting er at sige farvel til dygtige kolleger, men det rammer også vores internationale indsats, hvor de lokale ikke har samme sikkerhedsnet,

- Man skulle tro, at Danmark er i undtagelsestilstand, siden der ikke er penge til at hjælpe, siger Vagn Bertelsen til Kristeligt Dagblad.

Red Barnet, Ibis, Caritas og Mellemfolkeligt Samvirke er blandt de organisationer, der må fyre medarbejdere for at få det til at løbe rundt. Samlet set har det kostet 38,5 fuldtidsstillinger.

Red Barnet nedlægger blandt andet projekter i Bangladesh, Etiopen, Uganda og Cambodia, og det får konsekvenser for de fattigste, mener Jonas Keiding Lindholm, generalsekretær i Red Barnet. 

- Det er pinligt og sørgeligt, at man ikke længere har en ambition om at være foregangsland. Ud over stillingsnedlæggelser vil 180.000 af de cirka 3,5 millioner børn, vi årligt hjælper, ikke blive hjulpet næste år, siger han til Kristeligt Dagblad.

Det er ikke kun organisationerne, der bekymrer sig over den kommende finanslovs mulige ulandsbesparelser. Også seniorforsker i udviklingsstudier ved Diis Lars Engberg-Pedersen mener det er problematisk.

- Det er det største brud i dansk udviklingshistorie. En ting er bistanden mellem lande, men de private organisationer udmærker sig ved at hjælpe tæt på. Derfor kommer de fattige til at mærke det med det samme, siger han til Kristeligt Dagblad.

/ritzau/

Emneord: Fyringer, Nødhjælp, Red Barnet, Ibis, Caritas, Mellemfolkeligt Samvirke
Ritzau på DenOffentlige.dk Redaktionen på DenOffentlige har valgt Ritzau som primær leverandør af uafhængigt redaktionelt indhold....
Aktivitet: Artikler: 6985

Er du også aktiv i og omkring den offentlige sektor, så læs om mulighederne for at blive udgiver på DenOffentlige.dk her.
Læs mere her

Få mere af det væsentlige

DenOffentliges nyhedsbrev udkommer alle hverdage med:

 • Overblik
 • Videndeling
 • Nyheder
 • Inspiration
 • Debat
BLIV EN DEL AF DENOFFENLIGE

TILMELD NYHEDSBREV

Mest læste

Seneste kommentarer

Læs også

 • 24.09.20 Ledelse
  Lederne udsteder løfte om nultolerance over for sexchikane

  Lederne har i dag indrykket helsidesannoncer i en række aviser som led i en kampagne mod sexchikane. Ledere opfordres til at skrive under på et løfte om nultolerance over for sexchikane.

 • 13.08.20 Ledelse
  Giv nu mellemlederne plads til at lede!

  Mellemledere ender i stigende grad som administratorer af regler og retningslinjer i stedet for at udføre det, de egentlig er ansat til, nemlig: ledelse. Udviklingen gør dem til et unfair symbol på et voksende bureaukrati og går ud over alt fra medarbejdere til virksomhedens resultater, mener Henrik Jespersen, der har været leder og ledelseskonsulent i over 25 år og nu er aktuel med bogen ‘Kontrol er let, ledelse er svært – en håndbog til mellemlederen’.

 • 20.03.20 Social
  Red Barnet sætter ind med corona-beredskab for udsatte børn og familier i Danmark

  Udbruddet af coronavirus har sat hele verden på den anden ende, og det påvirker også Red Barnets arbejde i Danmark. En stribe nye aktiviteter skal sikre, at organisationens frivillige fortsat kan hjælpe de sårbare børn og deres familier, de normalt arbejder med, under corona-nedlukningen.

 • 01.10.15 Ledelse
  To chefer fratrådt og en tredje får advarsel efter kritisk redegørelse på børneområdet

  To chefer er fratrådt, og en tredje chef får en advarsel som konsekvens af den eksterne redegørelse, som børn- og ungerådmand Susanne Crawley Larsen (R) offentliggjorde midt i september. Redegørelsen slog fast, at der var sket planlagte og systematiske overtrædelser af lovgivningen på området for udsatte børn.

 • 16.12.14 Politik
  Borgmester vil bremse skatte-åleri

  Der var en god dialog om mulighederne for at bremse virksomheder, som udnytter skattereglerne til at slippe for skat, da Mellemfolkeligt Samvirke tirsdag 16. december mødtes med borgmester Kim Valentin (V).