Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

6 advarselslamper i din bil, du aldrig må ignorere ifølge ekspert

Bil og motor

23/12/2023 15:32

J. Bøgen

Det er altid ubelejligt, når en advarselslampe tænder på instrumentbrættet.

Når vintervejret rammer kan det skabe farlige forhold på vejene, hvilket gør det vigtigere end nogensinde at sørge for, at din bil er i funktionsdygtig stand for at sikre, at du er sikker, og at andre bilister er sikre derude.

Det skriver Daily Record.

Det sidste, du har brug for, er et ukendt lys, der blinker på dit instrumentbræt, især når hjælpen ikke er i nærheden.

For at hjælpe med at navigere i vintervejret og reducere risikoen for en nervepirrende oplevelse på vejene har motoreksperter hos Moneybarn sammensat en guide til seks advarselslamper, du aldrig bør ignorere i iskoldt vejr. Så hvordan ved du, hvilke lys der er dem, du ikke bør undgå?

1. ABS/bremsevæske advarsler

Hvis enten dit blokeringsfri bremsesystem (ABS) eller advarselslamper for bremsevæske vises, betyder det, at der er en fejl med dine bremseklodser eller sensorer, som kan få dit køretøjs bremser til at svigte. Fuldt fungerende bremser er afgørende for køretøjets sikkerhed, så lad være med at rode rundt, når det kommer til en potentiel fejl.

Toptip: Hold dine dæk med det korrekte dæktryk for at hjælpe med bremsning. Det er en nøglekomponent i at forblive sikker, mens du kører. Stop dit køretøj sikkert, så snart lyset vises, og tilkald en mekaniker med det samme.

2. ECU / Motor advarselslampe

De fleste ECU-lyssystemer bruger gul og rød kodning til at angive graden af ​​fejl. Et rødt lys advarer dig om en alvorlig fejl, så stop køretøjet og tilkald straks en havariservice.

Toptip: Hvis lyset er gult, betyder det normalt en fejl med udstødningsemissionerne, og du burde kunne køre sikkert, men sørg for at booke en tid hos en mekaniker, når du ankommer til din destination.

3. Airbag-advarselslampe

Advarselslampen for din airbag tændes, hvis der er et problem med dit airbagsystem eller din sikkerhedsselemekanisme. Dette vil normalt betyde, at din airbag skal nulstilles, eller at der er et problem med batteriet eller ledningerne i airbagsystemet.

Toptip: Så snart du ser lyset tænde, skal du enten køre meget forsigtigt eller køre direkte til en mekaniker, hvis der er en i nærheden. Hvis du er involveret i et styrt, mens airbag-advarselslyset er tændt, udløses dine airbags ikke for dig eller din passager, hvilket kan vise sig at være fatalt, så det anbefales ikke, at du kører, mens den er tændt.

4. Advarselslampe for dieselpartikelfilter

I dieselbiler kan der opbygges sod i udstødningen og forårsage en tilstopning. Køretøjer vil have en indbygget ’regenerator’, som forbrænder soden og fjerner opbygningen, men det sker kun ved kørsel med bestemte hastigheder. Undladelse af at fjerne sodophobningen i din udstødning vil reducere luftstrømmen og begynde at påvirke dit køretøjs ydeevne.

Toptip: I varmere vejrforhold bør du fortsætte med at køre forsigtigt med 65 km i timen i omkring 10 minutter for at udløse regenereringssystemet, men om vinteren er dette slet ikke tilrådeligt, og vi anbefaler stærkt kontakte en mekaniker.

5. Batteriadvarselslampe

Hvis batteriadvarselslampen vises, når du tænder for dit køretøj, og forbliver tændt, mens motoren kører, betyder det, at der er et problem med ladesystemet. Dette kan skyldes problemer som et løst kabel eller køligere temperaturer, der bremser den kemiske proces i et batteri, hvilket kompromitterer dets evne til at holde opladningen. Det kan betyde, at du til sidst løber tør for strøm og går i stå, mens du kører.

Toptip: Book et besøg hos din mekaniker eller lokale batterispecialist så hurtigt som muligt.

6. Olietryksadvarsel

Olietrykslampen, der tændes, kan betyde alt fra at være lav på olie til der er en fejl med køretøjets motor.

Kørsel med en oliefejl kan forårsage kaos med dit køretøjs motor og endda beskadige motoren uden reparation.

Toptip: Book et besøg hos din mekaniker så hurtigt som muligt.

Mest Læste

Annonce