Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Alt for mange gør det forkert: Sådan skal du blinke i en rundkørsel

Bil og motor

06/12/2023 11:57

J. Bøgen

Har du styr på reglerne?

En ting er vejkryds, der har de fleste af os (forhåbentlig) styr på det med reglerne for, hvornår vi skal bruge blinklyset.

Men hvordan er det nu lige, tingene hænger sammen, når det i stedet er en rundkørsel, der pludselig dukker op foran ens kofanger?

Vi kan alle blive i tvivl om ting, vi lærte, da vi tog kørekort, særligt hvis det efterhånden er ved at være nogle år siden.

Så har får du lige de vigtige regler opfrisket: Sådan skal du bruge blinklyset, når du kører i en rundkørsel!

Vi starter med det basale

Inden vi går i gang med grunden til, du overhovedet har klikket på denne her artikel, skal vi lige have nogle grundlæggende ting på plads omkring det med at køre i en rundkørsel.

For det første skal man nærme sigen rundkørsel med passende lav hastighed. Det vil sige 20-30 kilometer i timen, og det er i øvrigt den samme hastighed, du bør bruge, når du er inde i rundkørslen. Husk, at du ALTID har ubetinget vigepligt, når du skal ind i en rundkørsel!

Som altid, når du kører rundt på vejene, skal du også huske at orientere dig grundigt i forhold til den øvrige trafik. Dette skal du gøre, allerede inden du kører ind i rundkørslen.

Hvor du skal lægge dig på vejen rundt kommer an på, hvornår du skal dreje af, og når du så forlader rundkørslen er det, du skal bruge blinklyset.

Så lad os få det på plads!

Når du skal ud ad 1. vej

Hvis du kun lige skal ind i rundkørslen, inden du skal videre ud på den første afkørselsmulighed, skal du faktisk tænde blinklyset, allerede INDEN, du kører ind i rundkørslen.

Du skal i virkeligheden tænke situationen, som hvis du skulle dreje til højre i et vejkryds eller kommer ud fra en sidevej - så tænd blinklyset, inden du overhovedet når frem til hajtænderne.

Husk altid at køre forbi eventuelle veje og indkørsler, inden du tænder blinklyset, så de bagvedkørende ikke fejlagtigt tror, du drejer før rundkørslen.

Når du skal ud ad andre veje end den første

Hvis den første vej ikke er dit mål, skal du først tænde blinklyset, når du er cirka ud for midten af den vej, der kommer før den vej, du skal køre af ved.

Hvis du for eksempel skal af ved den tredje vej i rundkørslen, skal du tænde blinklyset, når du er cirka ud for midten af vej nummer to. 

Pas på med at tænde blinklyset for tidligt, så de, der holder og venter på at komme ind i rundkørslen, ikke fejlagtigt tror, du skal ud ad den vej, de kommer fra. Blinklyset skal vejlede og ikke vildlede.

Bonusinfo: Hvis rundkørslen har flere vejbaner

Der begynder at komme flere rundkørsler med to vejbaner, så trafikken kan glide mere flydende, men hvordan er det nu lige, man skal bruge den venstre bane i sådan nogle situationer?

Det har Vejdirektoratet faktisk lavet en videoguide til, så se videoen her neden for og pas godt på dig selv og hinanden ude på vejene!

Kilde: Koerekort-guiden.dk, Samvirke

Mest Læste

Annonce