Du holder ved et rødt lys. Der er stille. Ingen motorlyd. Du når lige at spekulere over, om bilen er gået i stå, men så tændes en lille grøn lampe, og motoren springer i gang i samme øjeblik, du løfter foden fra bremsen.
Magi? Nej, bare start-stop-teknologi.
Det er vel nok dén mest udskældte funktion i moderne biler - både af mekanikere og af bilister - og de fleste slår den gerne fra, når de kører bykørsel.
Selvom, at den kan føles som djævlens værk, så er der en god grund til, at den er der.
Start-stop-teknologien er nemlig udviklet til at mindske det unødvendige brændstofforbrug, der opstår, når bilen står stille – f.eks. i lyskryds eller kø.
Systemet registrerer, at bilen ikke bevæger sig, og slukker motoren automatisk. Et let tryk på speederen eller koblingen, og motoren starter igen – næsten ubemærket.
Det lyder som småting, men når millioner af biler dagligt holder i tomgang i bytrafikken, løber det op.Færre minutter med tomgang betyder lavere brændstofforbrug og mindre CO₂ i atmosfæren.
Men ikke alle jubler.
Den amerikanske bilekspert Scotty Kilmer mener, at teknologien kan være en slags skjult gave til bilproducenterne. Han påpeger i en video på youtube, at motorens mange start-stop-cyklusser kan slide unødigt og forkorte bilens levetid.
Det kræver også et særligt, kraftigere batteri – som ikke er billigt at udskifte, når det giver op.
For dem, der savner det gode, gamle konstant-brummende motorrum, findes dog ofte en genvej: en lille knap, der deaktiverer hele systemet. Især populær på kolde vintermorgener, hvor man ikke gider fryse, mens bilen "tager en pause".