Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Det er faktisk en forkortelse: Det står Fiat for

Bil og motor

11/02/2024 13:47

J. Bøgen

De har været på vejene i 125 år, men mange mennesker lærer først nu, hvordan bilproducenten Fiat fik sit navn.

Dets historie kan spores helt tilbage til 1899. Den italienske bilproducent, grundlagt af Giovanni Agnelli, producerede sin første bil, Fiat 3 med 1/2 HP, for 125 år siden efter at have baseret den på et design fra en tredjepart.

I nyere tid sikrede dens Fiat 500 sig en plads som bestseller i 11 europæiske lande, og den sælges nu i mere end 100 lande over hele verden.

Men på trods af deres popularitet har nogle førere ingen idé om, hvad deres varemærkenavn betyder, og en bruger på Quora spørger fx: "Hvad betyder "FIAT" på italiensk, og hvorfor blev dette navn valgt til FIAT-biler?"

Italiensk forkortelse

Ifølge Fiats hjemmeside står akronymet "F.I.A.T." for "Fabbrica Italiana Automobili Torino". Mens ordet Fiat også betyder "lad det ske" på latin, fik virksomheden faktisk sit navn fra placeringen af den første fabrik, i Torino, Italien.

En pressemedelelse fra Fiat of Scottsdale lyder: "Fiats historie begynder i 1900, da den italienske iværksætter Giovanni Agnelli åbnede den første Fiat-fabrik i Torino, Italien. Agnelli grundlagde bilfirmaet med en gruppe lokale investorer og kaldte deres nyeste satsning: Fabbrica Italiana Automobili Torino (FIAT), eller Italiensk Automobilfabrik i Torino.

"Deres første fabrik var ret lille og beskæftigede kun 150 mennesker dagligt. Men den lille bilmager viste sig at være succesrig i sit hjemland, hvilket åbnede vejen for, at Agnelli etablerede den første Fiat-fabrik i USA i 1908.

Verdenskrig blev vendepunkt

Virksomheden udvidede sine tilbud til USA efter Anden Verdenskrig og genopbyggede mange af sine tidligere operationer i staten: "Fra det tidspunkt blev Fiater populære roadstere i USA, især blandt unge amerikanere, en tendens, der fortsætter den dag i dag. Fiat forlod sine amerikanske aktiviteter i begyndelsen af 1980'erne, men efterspørgslen på bilen steg kun i årenes løb.

Og de fortsatte: "Dette førte Fiat til igen at etablere sig i USA i begyndelsen af 2011. Siden da har Fiat igen erobret hjertet hos amerikanske chauffører, der ønsker spænding og sjov i deres liv. Chauffører har fundet dette i Fiats fulde linje af biler, herunder den enormt populære Cinquecento-familie, der giver den sprælske kørefornemmelse, som unge amerikanere søger, alt sammen til overkommelige priser og fremragende brændstoføkonomi."

Kilde: Mirror

Mest Læste

Annonce