Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Disse 7 råd kan spare dig hver femte tankfuld

Bil og motor

14/01/2024 11:47

J. Bøgen

Det er vildt, at så små ændringer kan gøre så stor en forskel!

Hvad siger du til at slippe for betalingen hver femte gang, du skal fylde bilens tank?

Der er nok de færreste, der vil sige nej til det tilbud, hvis der da ikke var nogen skumle ting, man skulle efterleve for at få det.

Men så er det jo godt, at der intet skummelt er over de ting, du skal gøre for at spare hver femte tankfuld - det handler nemlig bare om, hvordan du kører, når du sidder bag rattet.

Der er nemlig stor forskel på, hvor meget brændstof vi bruger, alt efter hvordan vi kører, og hvis man tænker lidt over, hvordan man gør det, kan man altså spare så mange penge, at det svarer til, at man får hver femte tankfuld gratis.

Så her får du syv råd, der for alvor kan gøre en forskel i dit brændstofsregnskab.

Bemærk, at rådene er rettet mod biler, der kører på benzin eller diesel, og som har manuelt gear. De flest af dem kan imidlertid også gøre en forskel i biler med automatgear.

1: Forudse fremtiden

Trafikken omkring dig kan ikke undgå at påvirke din kørsel. Derfor gælder det om at være opmærksom og prøve at forudse de andre trafikanters adfærd, ligesom også vejens udfordringer spiller en rolle.

Være bevidst om, hvad der venter forude – for eksempel hajtænder eller skarpe sving - gerne op mod 200 meter fremme. Så kan du justere hastigheden, så du kan trille frem mod et eventuelt stop i stedet for at holde foden på speederen og så skulle bruge bremsen.

2: Sænk hastigheden - især på motorvejen

Bilen bruger omkring 20 procent mere brændstof med en fart på 130 km/t. i stedet for 110 km/t.

Den store forskel skyldes, at luftmodstanden er markant højere, når vi kører ved de hastigheder.

Der er derfor en mærkbar besparelse at hente ved at køre 110 km/t i stedet for de tilladte 130 km/t, hvor det er hastighedsgrænen på motorvejen.

For du kommer altså ikke så meget hurtigere frem ved at køre de 20 km/t hurtigere.

3: Vælg den rigtige hastighed

I forlængelse af ovenstående tip gælder det generelt om at finde den rette hastighed til den trafik, du kører i - og komme op på den hastighed hurtigst muligt.

Du bruger mere brændstof, hvis du gasser langsomt op, så sørg for hurtigt at finde din kørehastighed og hold den der omkring. 

4: Skift gear tidligt

Jo højere gear, jo lavere motoromdrejninger = jo lavere brændstofforbrug.

Lyt til din bil og sigt efter et sted mellem 2000 og 2500 omdrejninger, hvis du har en benzinbil af ældre dato. For nyere modeller kan det ofte betale sig at skifte allerede ved 1500 omdrejninger, og for dieselbiler bør du sigte efter 200 omdrejninger.

Langt de fleste nyere biler har en gearskifteindikator i instrumentbrættet. Overhold dens anbefalinger. 

5: Sluk aircondition og radio

Aircondition sluger et sted mellem 0,1 og 1 liter brændstof per 100 kørte kilometer.

Også bilradioen er værd at regne med i brændstofforbruget, selvom det dog er noget lavere end for aircondition. En tændt bilradio bruger et sted mellem 0,06 og 0,21 liter brændstof per 100 kørte kilometer.

6: Gør bilen lettere

Det kræver flere kræfter at transportere en fyldt kuffert end en enkelt hovedpude - og det samme princip gør sig gældende for din bil.

For hver ekstra 45 kg du tager med på din køretur, kan din brændstoføkonomi blive forringet med 1-2 procent.

Så hold dit bagagerum eller bagsæde frit for unødvendige genstande, der er med til at øge vægten på din bil.

7: Sluk motoren, når du holder i kø

Undgå tomgang, så sluk for motoren, når du holder stille - også selv om det kun er for en kort periode på få minutter.

Du bør også lukke for airconditionen i de tilfælde, da du passende kan åbne vinduerne i stedet.

Har du automatisk start-og-stop-funktion, så lad bilen afgøre om motoren skal gå ud, når du holder for rødt. I nogle tilfælde kan det nemlig bruge mere brændstof at stoppe og starte motoren end at lade den være i gang.

Rådene kommer fra FDM og Eco Rally-køreren Torben Østergaard, men der er faktisk også andre råd, der kan gøre en forskel.

Samvirke har lavet en liste med hele 12 besparende råd, som du kan finde lige her.

Mest Læste

Annonce