Sommerferien nærmer sig, og mange danskere ser frem til lange køreture til udlandet. Det kan være i enten egen eller lejet bil, men mange er faktisk ikke klar over, at de går glip af en god mulighed for at spare penge på køreferien.
Det fortæller Azets i en pressemeddelelse.
Ifølge dem kan det nemlig godt være en god idé at vælge firmabilen til feriekørslen med arbejdsgivers accept.
Faktisk kan flere end 74.000 danskere via deres job køre på ferie både i Danmark og til udlandet i firmabilen - uden at blive beskattet yderligere.
"Selvom skattelovgivningen er streng med mange detaljerede regler, er det muligt at opnå fordele ved beskatning af firmabil. Ved arbejdsgivers accept kan medarbejdere køre på ferie i firmabilen uden at betale yderligere skat, da beskatningen sker ud fra bilens værdi efter procentsatserne i ligningslovens §16. I denne tid med stigende priser på brændstof er det derfor en mulighed, mange danskere bør høre arbejdsgiver om at benytte sig af," siger skatteekspert Alex Nielsen fra Azets, der hjælper virksomheder med økonomi, løn, HR og rådgivning.
Beskatning af fri firmabil er en såkaldt rådighedsbeskatning, som er uafhængig af den faktiske anvendelse.
Det betyder, at beskatningen er ens, uanset hvor meget medarbejderen kører privat, og uanset om ferien holdes i Danmark eller udlandet.
Kan trækkes fra i skat
Selv hvis arbejdsgiver ikke dækker benzinkøb i udlandet, er der økonomiske fordele ved at bruge firmabilen. Medarbejderen kan således aflevere kvitteringer for benzinkøb og få dem anset som egenbetaling.
"Når arbejdsgiveren indberetter beløbet til SKAT, modregnes det i bilens skattepligtige værdi, og medarbejderen får fuldt fradrag for udgifterne på selvangivelsen. Der er derfor mange muligheder for at spare penge på feriekørslen, understreger Alex Nielsen.
Personalegoder beskattes
Udgifter i forbindelse med privat kørsel eller ferie som færge, parkering og motorvejsafgifter er ikke omfattet af beskatning af fri bil.
Disse udgifter er skattepligtige for medarbejderen, også selvom arbejdsgiveren dækker dem.
Ifølge Alex Nielsen er der tale om et personalegode, der skal beskattes.
"Medarbejderen skal f.eks. betale skat af udlæg til færge og parkering samt afgifter til broer og motorveje, også selvom arbejdsgiver dækker udlæggene. Disse udgifter er nemlig ikke indeholdt i den skattepligtige værdi og er derfor ikke er en del af den almindelige, løbende beskatning. Hvis arbejdsgiver dækker disse udgifter, er der derfor tale om et personalegode, der skal beskattes," påpeger han.