Billigere færgebilletter ser ud til at være på vej

Der er flere penge på vej til færger til en lang række øer, men der er stadig langt til trafikal ligestilling.

Regeringen er klar til at afsætte 42 millioner kroner næste år til at sænke færgetaksterne for passagerer og biler til en række danske øer næste år.

Det oplyser Social- og Indenrigsministeriet.

Læs alt om vækstpakke 2015 her

Fra 2017 og frem vil regeringen afsætte 85 millioner årligt til formålet.

Dermed lægger regeringen op til at tage, hvad den selv betegner som "et væsentligt skridt" i retning af det såkaldte landevejsprincip, altså at det skal koste det samme at sejle med færge, som det ville koste at køre en tilsvarende strækning i bil.

Social- og indenrigsminister Karen Ellemann (V) oplyser, at de 85 millioner kroner er inklusive 48 millioner kroner fra et tidligere initiativ til at sænke godspriserne.

- I finansieringen af det nye færgeinitiativ indgår overskydende midler fra det tidligere godsinitiativ. Det vil sige, at af de 85 millioner kroner, som det nye initiativ koster fra 2017 og frem, er 48 millioner finansieret fra den tidligere vækstaftale, oplyser hun i et skriftligt svar til Ritzau.

Et fuldt landevejsprincip vil koste 281 millioner kroner, og den tidligere SR-regering lagde op til at bruge 133 millioner kroner til formålet.

Og Socialdemokraterne vil arbejde for, at beløbet kommer højere op, forsikrer partiets ordfører for landdistrikter og øer, Magnus Heunicke.

- De leverer klart under det, som vi foreslog, og det, synes jeg, er en skam. Jeg kan sige meget klart, at i det omfang vi bliver inviteret til forhandlinger, vil vi arbejde på at få beløbet op, siger han.

- I dag er det ofte billigere at tage en uden-for-sæsonen-sviptur til Sydeuropa med fly og familie, end det er at tage til de danske øer. Det er synd, og den udvikling skal vi have vendt. Det her udspil er ikke nok til at vende noget, siger Magnus Heunicke.

Social- og indenrigsministeren mener derimod, at pengene vil stimulere både turisme og bosætning.

- Vi har taget et væsentligt skridt i retning af et landevejsprincip. Vi gør det, fordi lavere billetpriser vil stimulere turismen og bosætningen på øerne, siger Karen Ellemann (V) i en pressemeddelelse.

Forslaget om lavere færgetakster for passagerer og biler omfatter følgende øer: Bornholm, Læsø, Samsø, Fanø, Ærø, Sejerø, Nekselø, Orø, Agersø, Omø, Askø, Femø, Fejø, Baagø, Avernakø, Lyø, Bjørnø, Birkholm, Strynø, Drejø, Skarø, Hjortø, Aarø, Barsø, Endelave, Hjarnø, Venø, Anholt, Tunø, Fur og Egholm.

/ritzau/

Emneord: Vækstpakke 2015, Færgepriser, Småøer, Karen Ellemann, Magnus Heunicke, Landdistriktudvikling
Ritzau på DenOffentlige.dk Redaktionen på DenOffentlige har valgt Ritzau som primær leverandør af uafhængigt redaktionelt indhold....
Aktivitet: Artikler: 6985

Er du også aktiv i og omkring den offentlige sektor, så læs om mulighederne for at blive udgiver på DenOffentlige.dk her.
Læs mere her

Få mere af det væsentlige

DenOffentliges nyhedsbrev udkommer alle hverdage med:

 • Overblik
 • Videndeling
 • Nyheder
 • Inspiration
 • Debat
BLIV EN DEL AF DENOFFENLIGE

TILMELD NYHEDSBREV

Mest læste

Seneste kommentarer

Læs også

 • 24.03.20 Sundhed
  Sundhedsministeren får flere beføjelser til at modvirke forsyningsproblemer

  Nye regler er trådt i kraft, der blandt andet indebærer, at virksomheder, regioner og kommuner kan pålægges at indberette oplysninger om lagerbeholdninger af medicin og medicinsk udstyr til Lægemiddelstyrelsen, og at medicin og udstyr kan omfordeles til de dele af sundhedsvæsenet, hvor behovet er størst.

 • 23.03.20 Sundhed
  Teststrategi skal sikre at flest muligt testes for COVID-19

  Sundheds- og ældreministeren har sammen Sundhedsstyrelsen, Statens Serum Institut og Lægemiddelstyrelsen besluttet at sikre gennemførelsen af en mere offensiv teststrategi for COVID-19 i Danmark. Det sker på baggrund af WHO’s anbefalinger og skal indføres under hensyn til den kapacitet, der er og kan skaffes og produceres på både kort og langt sigt i Danmark.

 • 27.02.20
  En dansker er testet positiv for COVID-19

  En dansker er testet positiv for den nye coronavirus COVID-19.

 • 15.05.19 Infrastruktur
  Landdistrikter: Udflytning har været uden betydning

  - På grund af fortsat centralisering og besparelser på uddannelsesområdet har vi ikke set den positive effekt som forventet, siger Landdistrikternes formand om udflytning. Balance i landet har lange udsigter, konkluderer kommunalforsker.

 • 06.03.19 Infrastruktur
  Danmark har fået 11 nye øer

  De seneste tre år har Danmark føjet 11 nye øer til sit rige. Seks af øerne ved Sækkesand nord for Møn vil sikre nye fristeder, hvor fuglene kan yngle.