Blev lovet anonymitet: Skolebørn fortalte om sex og kriminalitet

Unges "anonyme" svar om sexliv og kriminalitet kan spores tilbage til den enkelte unge, skriver Politiken.

Fortrolige personoplysninger fra cirka 180.000 børn og unge er de seneste tre år blevet indsamlet i strid med loven af landets kommuner, skriver Politiken.

Hvert år gennemføres den såkaldte Ungeprofilundersøgelse. 

Her svarer unge og børn ned til 12 år spørgsmål om deres seksuelle aktiviteter, handicap, omgang med alkohol og stoffer, vold i hjemmet og kriminalitet.

44 kommuner har gennemført undersøgelsen i 2017. Elever ned til 7. klasse har blandt andet svaret på, om de har dyrket sex, røget hash, stjålet biler eller er med i en bande.


Forældre, børn og unge er blevet informeret af kommunerne om, at "alle elever er sikret fuld anonymitet i undersøgelsen, og det er således ikke muligt at spore den enkelte elevs besvarelse". 

Det passer ikke. I undersøgelsen indsamles og registreres nemlig også data om børnenes fødselsår, fødselsmåned, fødselsland, postnummer, skole og klasse.

- Hvis man har de oplysninger, vil man kunne identificere personen - også uden at være en stor detektiv, siger professor i persondataret ved Københavns Universitet Peter Blume til Politiken.

- Der er altså ikke tale om en anonym undersøgelse. Og hvis oplysningerne gemmes i lang tid, så kan man også finde frem til personen, når barnet er blevet voksen. Og man ved ikke, hvem der kunne finde det interessant.

Flere eksperter fremhæver andre lovmæssige mangler i kommunernes oplysning til de registrerede unge og børns forældre. 

Det fremgår ikke, hvor længe oplysningerne bliver gemt, og hvem der har adgang til data. Endelig oplyses det heller ikke klart, at undersøgelsen faktisk er helt frivillig at deltage i.

Komiteen for Sundhedsoplysning står bag skolesundhed.dk, der har lavet undersøgelsen. 

Efter Politikens fremlæggelse af kritikken erkender projektleder ved skolesundhed.dk Mette Laub Petersen over for avisen, at den årlige Ungeprofilundersøgelse alligevel ikke har været anonym:


- Vi beklager, at vi ikke har gennemført undersøgelsen efter gældende lovgivning. Vi retter op på det med det samme, siger hun til Politiken.

- Vi har nu lukket for al adgang til systemet, og alle de rapporter, som kommuner har trukket ud af systemet, skal slettes.

Hun uddyber til Ritzau, at skolesundhed.dk ikke har søgt juridisk bistand, da de lavede undersøgelsen, men derimod fejlfortolkede reglerne selv.

Skolesundhed.dk vil bede Kammeradvokaten om at gennemgå alle juridiske detaljer i forbindelse med deres indsamling af data på børn og unge.

- Men det er et meget vigtig arbejde for kommunerne det her. For de her data kan understøtte deres arbejde, siger Mette Laub Petersen til Ritzau.

Riisager: Elever skal kunne aflevere på papir

Undervisningsminister Merete Riisager (LA) foreslår som reaktion på, at målingerne i mange tilfælde ikke har været anonyme, at elever på landets skoler skal kunne vælge at udfylde de årlige trivselsmålinger på papir.  

Det på trods af, at undersøgelsen, der udføres af Undervisningsministeriet, havde lovet immunitet. Men mange kommuner havde alligevel gemt dataene fra de elektroniske målinger med elevernes cpr-numre og brugt dem aktivt.

- Det bekymrer mig, at så mange borgere mister tillid til staten, når det kommer til at håndtere deres data.

- Derfor mener jeg, at vi på kort sigt skal give elever mulighed for at udfylde trivselsmålingen på papir, hvis man er utryg ved at svare på den elektronisk. 

- Undersøgelserne er til for at give bedre trivsel, ikke for at gøre forældre nervøse for, hvad svarene bliver brugt til, siger Merete Riisager.

- Som loven er i dag, er undersøgelsen obligatorisk. Men nu vil man altså skulle kunne udfylde den på papir.

- Og jeg er ganske parat til at kigge på, hvordan målingerne bliver afviklet fremover. Det er godt, at vi har fokus på trivsel. Men det skal ske på en måde, så borgerne ser det som en værdi, siger Merete Riisager.

Problemet med manglende anonymitet er opstået, da kommunerne har kunnet vælge mellem ministeriets elektroniske løsning eller private. I de private løsninger har den lovede anonymitet ikke været sikret.

Efter at have erkendt problemet har Undervisningsministeriet forbudt de relevante kommuner at bruge dataene og pålagt dem at slette dem. Og trivselsmålingen 2018 er blevet stoppet.

- Ministeriet har ikke været præcist nok i sin kommunikation med kommunerne. Det må vi desværre sige. Så nu retter vi op på det, siger Merete Riisager.

/ritzau/

Emneord: Skoleavisen, Brugerdata, Databeskyttelse, Personfølsomme oplysninger, Skolesundhed.dk, Undersøgelser, Skoleelever, 290118
Ritzau på DenOffentlige.dk Redaktionen på DenOffentlige har valgt Ritzau som primær leverandør af uafhængigt redaktionelt indhold....
Aktivitet: Artikler: 6985

Er du også aktiv i og omkring den offentlige sektor, så læs om mulighederne for at blive udgiver på DenOffentlige.dk her.
Læs mere her

Få mere af det væsentlige

DenOffentliges nyhedsbrev udkommer alle hverdage med:

 • Overblik
 • Videndeling
 • Nyheder
 • Inspiration
 • Debat
BLIV EN DEL AF DENOFFENLIGE
Kommentarer
 • 28.01.18 Jens Erik Starup
  Vigtige data?

  De involverede kommuner og sundhedsfolk må jo mene, at indsamling af disse data er så vigtig en sag, at det legitimerer en dataindsamling med udgangspunkt i uredelig information til skolebørnene og deres forældre.

 • 28.01.18 Anne-Marie Krogsbøll
  Er der snart nogen, som IKKE må få vore data?

  Du har fuldstændigt ret, Jens Erik Starup. Det er forkasteligt, og man må spørge sig selv, hvad begrundelsen er?

 • 28.01.18 Jens Erik Starup
  Data er overgivet til en privat forening

  Jeg synes det er beskæmmende, at de involverede kommuner overlader sådanne data til en privat organisation, hvad man jo synes at må være den rigtige betegnelse for "Komiteen for Sundhedsoplysning".

  http://sundhedsformidling.dk/om-komiteen/medlemsorganisationer.aspx

  At data befinder sig i denne organisations varetægt, synes at fremgå af nedenstående pressemeddelelse.

  https://www.skolesundhed.dk/Public/Nyheder/VisNyhed.aspx?newsid=29

 • 28.01.18 A. Krogsbøll
  Privatlivstyveri

  Hvis man på baggrund af den seneste tids afsløringer af det lusk, som vore myndigheder er i gang med mht. at stjæle vores privatliv, hvor som helst de kan få fingre i det, så skriv under her:
  https://www.skrivunder.net/signatures/nej_til_udlevering_af_dine_helbredsdata_uden_samtykke/start/4150

  Og følg med i sagen her:
  https://www.facebook.com/BevarTavshedspligten/

  Det er ved at være sidste chance - når først dit privatliv er sluppet ud, så er det for sent at forsvare det. Men du vil måske gerne have Søren Pind, Ellen Trane Nørby, firmaer som IBM, Novo og Lundbeck og hundredetusinder af forskere verden over med ind i soveværelset og i dine samtaler med din læge? Ikke det? For det er det, der allerede er sket - lige nu kæmper vi for at rulle dette tyveri tilbage til tiden, hvor der faktisk var noget, der hed privatliv.

 • 28.01.18 Anne-Marie Krogsbøll
  At sætte ræven til at vogte gæs...

  Selv Justitsministeriet er angivet som bagmand til dette projekt, som i den grad tramper på retten til privatliv og almindelig anstændighed. Når ikke engang Justitsministeriet kan regne ud, at det er ulovligt at love anonymitet, når det ikke er anonymt, hvem kan vi så overhovedet stole på af vore myndigheder og forskere? Ingen, er min fornemmelse, efter at have beskæftiget mig med området (på fritidsbasis) i nogle år.

  Selve spørgeskemaet kan ses her - man bliver rystet over, hvad myndighederne tillader sig at afpresse børn og unge svar på:
  https://politiken.dk/indland/static/6312285-Ungeprofilunders%C3%B8gelse-2017-Sp%C3%B8rgeskema-7.-9.-klasse.pdf

  Når man læser spørgsmålene, virker mange af dem kun i ringe grad rettet mod at sikre børnenes trivsel i skolen - og mange af de spørgsmål, som faktisk kunne bruges til det ædle formål, er gjort frivillige at besvare - i modsætning til mange af snage-spørgsmålene, som er obligatoriske at besvare.

  Faktisk får man indtryk af, at spørgeskemaet mest af alt er et maskeret led i det galopperende datahøstvanvid i det offentlige. Jo flere data, jo bedre - for de kan sælges.

  Og der er ENORME økonomiske interesser gemt i dette område. Novo, Lundbeck og mange andre står på spring for at få dem. Det er nok der, hunden ligger begravet.  Der er hetl enorme

TILMELD NYHEDSBREV

Mest læste

Seneste kommentarer

Læs også