Giv biblioteket til brugerne

Ved at give ejerskabet tilbage til brugerne og inddrage dem i udviklingen, har vi fået en ny biblioteksform som giver god mening. Her tager familien på udflugt, her møder folk hinanden og her passer de godt på biblioteket, når vi er gået hjem, skriver Bente Kristoffersen i Biblioteksstafetten, og fortæller, at det kræver mod at drive bibliotek i udkantsland.

Tak – Jens Lauridsen for opfordringen til at gribe muligheden for at fortælle om min virkelighed i en lille landkommune i Nordjylland.

Lad os starte med en sang: Udkants sangen – Fra alle os til alle jer.

Biblioteket – en del af livet gennem hele livet, er udgangspunktet for vores måde at tænke bibliotek. På Brønderslev Bibliotek arbejder vi med at se biblioteket som et livstråd, hvor det enkelte menneske gennem hele livet på forskellige tidspunkter og på forskellige måder er i kontakt med og bruger biblioteket.

Fremtidens bibliotek skabes i samspil med borgerne ved at lære og udvikle i dag, hvad borgerne efterspørger i morgen. Vi arbejder med knuder på livstråden – med fokus på bestemte grupper af borgere for herigennem at skabe forbedringer i praksis med udgangspunkt i reelle problemstillinger.

I landområderne, og her bor halvdelen af befolkningen i landsbyer på under tusind indbyggere, er demografien en skrøbelig størrelse. Tilgængelighed, fællesskab og sammenhold er helt centralt og her tænker vi at det ikke blot er borgerne men biblioteket som flytter sig, derhen hvor brugerne er. Det mobile bibliotek og de digitale muligheder betyder, at der er lokal  adgang til det globale.

Det gode liv i landområderne – udvikling af mobile biblioteker”, hvor vi sammen med 7 andre biblioteker i landkommuner er gået sammen om et projekt, der netop sætter fokus på det gode liv i landområderne omkring udviklingen af de mobile biblioteker. De deltagende kommuner er Brønderslev, Esbjerg, Ringkøbing-Skjern, Skive, Vordingborg, Aabenraa desuden deltager Dansk Central Bibliotek for Sydslesvig og konsulentfirmaet Knudsen-Syd.

Projektet har nu været siden forået 2011 og der er allerede mange erfaringer i projektet, hvor vi har arbejdet med mange forskellige målgrupper ligesom lokale samarbejder har genereret nyt tiltag. Vi ved, at bibliotekerne kan være en medspiller i udkantsdebatten.

Gå bare ind – der er åbent! I udkants-Danmark har vi mange biblioteker, hvor brugerne kan komme ind udenfor den bemandede åbningstid, mange er fortsat bekymrede for om det nu kan gå – især de som ikke har den type bibliotek.

Jeg kan hilse og sige, at det går godt – ved at give ejerskabet tilbage til brugerne og inddrage dem i udviklingen, har vi fået en ny biblioteksform som giver god mening ude på landet. Her tager familien på udflugt, her møder folk hinanden og her passer de godt på biblioteket, når vi er gået hjem.

Vores opgave er nu at arbejde på, hvordan vi kan bruge rummet og udvikle formidlingen. Vi er sammen med Aalborg Bibliotekerne i gang med et projekt omkring værtens klasse i det ubemandede bibliotek. Det handler om at turde finde nye biblioteksformer som giver mening sammen med brugerne.

Det kræver mod at drive bibliotek i udkantsland og udfordringer er der nok af – større krav, færre ressourcer, flere services og her i Brønderslev er udfordringerne større end andre steder da ressourcerne er mindre.

Det handler om indstilling

I Nordjylland, nærmere bestemt i Brønderslev Kommune, er vi på kanten - udkanten - og her er det værdier som identitet, læring, tilgængelighed og relationer der er i centrum.

”Centrum er der, hvor vi er – vi kalder det bare noget forskelligt” som den nordjyske radiomand og journalist Frode Muldkjær skriver i en klumme om udkants-Danmark.

Når vi snakker om udkantsproblematikker er det at være i menneskers liv – i centrum - en meget vigtig faktor. Husk vi kender ikke morgendagens udkanter, vi er med i verden ikke udenfor og netop nu er verden foranderlig som aldrig før. Det er spændende, udfordrende og inspirerende at være i udkanten, vi er alle i samme båd og sammen kan vi noget!

Stafetten går til...

Jeg vil sende stafetten videre til Karl Fischer på Dansk Central Bibliotek for Sydslesvig og bede Karl fortælle om hvordan han i grænselandet arbejder med oplevelser i og omkring biblioteket?  

Emneord: Bibliotek, Udkantsdanmark, Biblioteksstafetten, Borgerinddragelse
Biblioteks-stafetten på DenOffentlige.dk I samarbejde med de to centrale aktører på biblioteksområdet har DenOffentlige.dk lanceret Biblioteks-stafetten. Vi lader Kommunernes Skolebiblioteksforening skyde debatten om bibliotekets roller,...
Aktivitet: Artikler: 6 | Kompetenceområder: 1

Er du også aktiv i og omkring den offentlige sektor, så læs om mulighederne for at blive udgiver på DenOffentlige.dk her.
Læs mere her

Få mere af det væsentlige

DenOffentliges nyhedsbrev udkommer alle hverdage med:

 • Overblik
 • Videndeling
 • Nyheder
 • Inspiration
 • Debat
BLIV EN DEL AF DENOFFENLIGE

TILMELD NYHEDSBREV

Mest læste

Seneste kommentarer

Læs også

 • 28.08.19 Velfærd
  Lejres borgmester flytter sit kontor ud til borgerne

  Torsdag flytter Lejre Kommunes borgmester Carsten Rasmussen sit kontor til Englerup for en dag. Det er første stop på en rundtur, der vil bringe borgmesteren til mange flere steder i Lejre Kommune.

 • 11.12.18 Sundhed
  Sundhedspris har fokus på pårørende i 2019

  Danske Regioner har åbnet for indstillinger til prisen for Årets Borgerinddragende Initiativ. Prisen går i år til et projekt, der har fokus på at inddrage og støtte pårørende.

 • 08.06.18 Velfærd
  Spillet om borgerinddragelse - hvad, hvornår og hvordan?

  Vær med, når COK og fire kommuner diskuterer muligheder, udfordringer og dilemmaer i forbindelse med borgerinddragelse på årets Folkemøde. Det sker med et spil, udviklet af COK, som giver både spillere og publikum bud på nye løsninger.

 • 30.03.16 Velfærd
  Sådan vil Struer videre efter nej til sammenlægning

  Siden borgerne gav klar besked om selvstændighed har Struer forberedt flere strategiske indsatser, som skal bidrage til at sikre og udvikle kommunen i samspillet mellem en stærk organisation, et visionært byråd og de engagerede borgere, virksomheder og institutioner, skriver kommunen i en pressemeddelelse.

 • 18.09.15 Velfærd
  Tre landsbyer udvalgt til at teste ny budgetteringsmodel

  Landsbyrådet har peget på Aidt, Nr. Galten og Borridsø som de tre landsbyer, der får mulighed for at afprøve konceptet ’borgerbudgettering’. En budgetteringsmodel, som betyder, at pengene kommer først - og idéerne bagefter.