Hæmmere og fremmere for udvikling i Folkeskolen

Test skaber læring for at opnå gode karakterer. Det fører til brug af sikre og prøvede undervisningsmetoder - det, man ved, virker. Derfor er det svært at få gang i arbejdet med nye undervisnings – og læringsformer. Men de kompetencer, der skal til i fremtiden, kan næppe måles med gårsdagens evalueringsmetoder. Vi skal give vores elever lyst til at eksperimentere. De skal lære at tåle at lave fejl, lære at nogle måske ser skævt til dem, når det går galt, skriver skoleleder Peter Gottlieb i Folkeskole-stafetten.

Af Skoleleder Peter Gottlieb, Trørødskolen, Rudersdal Kommune

Peter Ulhom skriver, at vi mangler en grundlæggende afklaring af, hvad der er folkeskolens opgave i udvikling af fremtidens velfærdssamfund og videre, at den aktuelle styringslogik ikke ligefrem er fremmende for, at der bliver arbejdet eksperimenterende og innovativt med folkeskolen.

Han er også inde på, at den megen tale om ranking og måling på diverse internationale skalaer er med til at flytte fokus væk fra et dannelsesaspekt og til en større vægtning på de direkte udannelsesmæssige kvalifikationer.

Når man prøver at se på, hvad det er for elementer, der har indflydelse på skolens og hermed medarbejdernes lyst til at arbejde innovativt, kan der peges på flere forhold.

Test og kompetencer

For det første er det sådan i dag, at skolens afgangsprøveresultater bliver lagt på indenrigsministeriets hjemmeside, og bruges til at rangordne skolerne, ligesom resultaterne er en del af den årlige skoleredegørelse. Der laves også nationale test, som ganske vist endnu ikke skal offentliggøres, men hvor debatten om dette er stadigt kørende.

Da der ikke findes så mange andre ”hårde” fakta om skolen, bliver det til, at netop disse resultater betragtes som sigende noget om kvaliteten i den enkelte skole. Det gør de selvfølgelig også. Men spørgsmålet er, om sådanne bagudrettede og ganske konservative prøvemetoder fortæller noget om det, der her er i fokus, nemlig udviklingen af elevernes kompetence i forhold til en videreudvikling af samfundet.

For den enkelte skole vil der være flere interessenter, som vil lægge vægt på prøve – og testresultater. Det gælder forældre generelt og i skolebestyrelsen, og det gælder politikere og forvaltning.

Selvom det ofte understreges, at det skam ikke er disse resultater, der betyder noget særligt, ligger der en opfattelse hos medarbejderne om, at det også er en bedømmelse af deres indsats, hvordan eleverne klarer sig til afgangsprøven.

Erfaringer fra rigtigt mange steder i den vestlige verden viser, at der kan være en tilbøjelighed til ”teaching to the test”, som i hvert fald ikke fremmer nytænkning og innovation. Man gør det sikre.

Giver tests fra i går plads til fiaskoer i morgen?

Ivan Sørensen, som var ansat i undervisningsministeriet, fremsatte ofte det synspunkt, at skulle man ændre på folkeskolen, skulle man bare ændre på prøveformerne, så kom det helt af sig selv. Erfaringerne i firserne med ændringer af prøverne i fysik og matematik tyder meget på, at han har ret. Projektarbejdsformen udvikles til stadighed efter at projektprøven blev indført, og man har fx kunnet se, hvordan stavetræning i hele skoleforløbet i høj grad har benyttet ordudfyldningsdiktater som træningsmateriale, fordi prøven var en sådan. Der er masser af eksempler, både med en positiv og mere uheldig effekt.

Fra brainstorm til trystorm

Det springende punkt er imidlertid, at de kompetencer, der skal til i fremtiden næppe kan måles med gårsdagens evalueringsmetoder. På et møde for nylig hørte jeg en amerikaner fra Harvard Business School udtale, at han så det som en stor udfordring for Danmark, at man lærer at turde noget mere. Lave eksperimenter med uundgåelige fiaskoer som følge, sådan som også Peter Ulholm er inde på.

Han mener, at danskerne er rigtig gode til brainstorm, men at det, der kræves i fremtiden, snarere er noget, man kan kalde ”trystorm”. Vi skal give vores elever og senere samfundsborgere lyst til at eksperimentere. De skal lære at tåle at lave fejl, lære at nogle måske ser skævt til dem, når det går galt. Samtidigt skal de lære at udvikle ting i samarbejde. De relationelle kompetencer bliver afgørende i fremtidens samfund.

Her er man gået den anden vej med hensyn til prøverne. Gruppe og fællesprøver blev afskaffet i jagten på at kunne måle den enkeltes evne til at gå til prøver og eksaminer, for det er jo reelt det, man måler. Når det nok er rigtigt, at netop eksamens- og prøveformer styrer undervisningen, har man her taget et skridt i den gale retning.

Nye læringsformer har det svært

Når Peter Ulholm derfor spørger til forholdet mellem innovation og tryghed ”på gulvet”, må man konstatere, at respekten for prøver og test og lærernes ønske om at forberede eleverne så godt som muligt til disse med henblik på at opnå gode karakterer, ofte fører til brug af sikre og prøvede undervisningsmetoder, - det, man ved, virker. Det betyder også, at det kan være rigtigt svært at få gang i arbejdet med nye undervisnings – og læringsformer, som måske i virkeligheden ville være endnu mere effektive også i relation til at opnå gode prøveresultater.

Det klassiske eksempel er fra amerikansk forskning, hvor to store elevgrupper (mere end 5000 i hver) blev undervist i det samme timetal i en længere periode. Den ene gruppe hvor alle timerne var matematik, den anden gruppe hvor halvdelen af timerne var matematik, den anden halvdel musik. Forskerne havde en opfattelse af, at musikken ville være god til at udvikle eleverne også med hensyn til matematik. Det viste sig, at teorien holdt stik. Eleverne, der havde haft både matematik og musik, var efter perioden dygtigere til matematik, end de andre elever, samtidigt med at de havde fået udviklet deres musikalske kunnen.

Lærernes vilje og mod holdes nede

Man skulle nu tro, at man kunne indføre sådanne ordninger overalt, men det kan man ikke. Her kommer der endnu en dimension ind. Det opfattes nemlig som et udtryk for fagets vigtighed, at faget tildeles et højt timetal. Vi oplever i hverdagen, at denne logik er til stede både hos forældrene og hos medarbejderne. Der er ikke megen tilbøjelighed til, at flytte tid fra fx traditionel dansk - og matematikundervisning til praktisk/musisk/kreative fag, selvom det kan godtgøres, at det vil have en positiv effekt på alle fagene.

Endnu et aspekt i spørgsmålet om tryghed ligger i den offentlige debat om folkeskolen. Selv om der i den senere tid er sket en drejning i debatten, væk fra bar kritik og i retning af netop fokus på folkeskolen som kulturbærende institution, er der stadig vældig megen kritik af skolens virke. Det er et vilkår, vi deler både med mange andre offentlige områder og såmænd også med mange private. Men det er med til, at den enkelte medarbejder måske ikke har så megen lyst til at stikke næsen frem.

Når landets ene statsminister først taler om pjankede medarbejdere, der bare sidder i rundkreds og spørger, hvad synes du selv, og en anden senere prøver at profilere sig på, at nu går vi til stålet og giver folkeskolen et nødvendigt og tiltrængt 360 graders eftersyn, kan man måske godt forstå, at en 26 årig lidt forsigtig medarbejder på min skole i Trørød ikke har lyst til at fortælle forældrene om, hvordan hun i morgen har tænkt sig at starte et læringsforløb for deres børn, hvis virkning hun endnu ikke kender, men som hun håber vil føre til udvikling af børnenes innovative kompetencer.

Vi skal styrke lysten til innovation

Når alt dette er sagt, er det en stor glæde at konstatere, at medarbejderne på Trørødskolen har rigtig megen lyst til udvikling. De søger kurser, som kvalificerer dem til at blive endnu bedre til netop at skabe innovative miljøer, og de arbejder med mange forskellige former for udvikling af egen praksis. De har lysten til at skabe innovation. Den store udfordring for skoleledelse og forvaltning er at understøtte denne proces. Det kan blandt andet gøres ved at udvikle evalueringsformer, der er mindre konservative og i højere grad måler det, vi prøver at udvikle, end de traditionelle former, vi kender i dag, gør det.

Stafetten sendes til Morten Klim Due

Jeg sender stafetten videre til Morten Klim Due, som er udviklingschef i Rudersdal Kommune, og i mange år har arbejdet netop med evaluering.

Emneord: Folkeskole, Skoleleder, Nationale tests, Innovation, Rangordning, Kreativitet, Lærere
Folkeskole-stafetten på DenOffentlige.dk I Folkeskole-stafetten diskuteres folkeskolens udvikling, udfordringer, kerneopgave og ledelse af lærere, skoleledere, forskere, interesseorganisationer og politikere. Er folkeskolens kerneopgave...
Aktivitet: Artikler: 42 | Kompetenceområder: 1

Er du også aktiv i og omkring den offentlige sektor, så læs om mulighederne for at blive udgiver på DenOffentlige.dk her.
Læs mere her

Få mere af det væsentlige

DenOffentliges nyhedsbrev udkommer alle hverdage med:

 • Overblik
 • Videndeling
 • Nyheder
 • Inspiration
 • Debat
BLIV EN DEL AF DENOFFENLIGE
Kommentarer
 • 20.09.15 gjtxnkqt
  etena sxcnh for 51% jawbpo7

  Harvard, which blew the title in the league s final few weeks, was picked second. [url=http://www.michaelkorsbags.net.co/]Michael Kors Outlet[/url] Until June last year you knew there was sectarianism, but it had not really sunk in or trickled down into the wider population on a social level, it was mostly between politicians, she said. n [url=http://www.raybanoutlet.net.co/]Ray Ban Outlet[/url]
  However, Rob Youhill suffered a dislocated elbow on Saturday which will sideline him for two to three weeks. [url=http://www.guccionlinecity.com/]Gucci Factory Outlet[/url] If you are disabled: At least one voting machine per polling place must be accessible by individuals with disabilities. Or, poll workers may be asked to bring a ballot to your vehicle. You may have help in marking your ballot from an election inspector or from any other person you choose except your employer, an agent of your employer, or (if you belong to a labor union) an agent of your labor union.
  What might we call Snowden? A whistleblower is someone who reveals inside information or the internal workings about serious wrongdoing within an organisation. [url=http://www.coachoutletssonline.us.org/]Coach Outlet Online[/url] Cleese: For "The Meaning of Life" in 1982, I wrote some stuff with Graham that I thought was really exceptional, but I was outvoted by the others. I was 43 years of age at the time and had been quite successful as a comic for 15 years. I suddenly thought, at my age, I don't necessarily need to be part of a group where I'm outvoted. n [url=http://www.louboutin.net.co/]Louboutin[/url]
  The feature race of the Haydock card is the Group 2 Temple Stakes over the minimum trip of five furlongs. Sprint King Robert Cowell saddles recent Palace House Stakes winner Goldream and he is a worthy 11/2 favourite at BetVictor, given he looks to be improving all the time for a trainer who is peerless when it comes to sprinters. [url=http://oakleystore.onlineoutlet.us.com/]Oakley Sunglasses[/url] Foreign businessmen must gauge at that time to what extent they can trade
  o And it is a flag that he is likely to be carrying long after next week鈥檚 AGM. [url=http://www.guccionlinecity.com/]Gucci Outlet Store[/url] [url=http://michaelkorsstore.onlineoutlet.us.com/]Michael Kors Bags[/url]
  AFC Beckside are fourth after overcoming visitors Topcliffe, 5-2. Luke Burnett scored twice for Topcliffe but Jack Moore, Andrew Blenkharn, James Parkinson, Martin Cundy and Anth McMaster gave Beckside all three points. [url=http://replicarolex.outletstore.us.com/]Replica Rolex Watches[/url] An extension will give you extra time to get your paperwork to the IRS, but it does not extend the time you have to pay any tax due. You will owe interest on any amount not paid by the April 17 deadline, plus you may owe penalties. http://michaelkorsoutlet.onlinestore.us.com
  aCBhIGdpZnQuPC9wPjxwPlRoZSBOYXRpb25hbCBSZXRhaWwgRmVkZXJhdGlvbiBleHBlY3RlZCBj [url=http://www.raybanoutlet.net.co/]Ray Ban Outlet[/url] The last mentioned consideration 聳 strategic essentiality for the survival
  a [url=http://burberryonline.outletstore.us.com/]Burberry Outlet Online[/url]
  The 22-year-old should have claimed his second assist on the stroke of half-time, but while his back-heel was perfectly weighted to match David Jones鈥?run, the midfielder blazed over as the penalty area opened up for him. [url=http://www.truereligion.name/]True Religion Outlet[/url] Patio picks: Habitat's a reliable source for funky, colourful pieces, and it doesn't disappoint with a new Minaji range in easy-care polypropylene. Their 2 Seater Garden Bench, in orange or black, is 拢395; Garden Armchair, in green or black, 拢195.
  Before I lost him to a heart attack, whiskey had washed away some of the best parts of the man I knew, Ryan writes. [url=http://www.hollisterclothing.net.co/]Hollister Clothing Store[/url] For, ladies and gentlemen, the food was lovely.
  Coach of the year: Scott Holler, Oak Creek. [url=http://www.fitflopssaleclearance.us.com/]Fitflop Shoes[/url] The Forest Commission land featured two laps of 15 sections each covering seven and a half miles and was voted a unanimous success by all who turned out.
  The restaurant still has live polka from 6 to 9 p.m. Fridays and the Lawrence Welk-ian bubble machine, but it's now called the Beer Hall instead of Palm Garden, and the menu has been overhauled. [url=http://raybanglasses.onlineoutlet.us.com/]Ray Ban Sunglasses[/url] In terms of discernable consequences of the leap second, there will be very little.Technically, computerised clocks should read 09:59:60 to accommodate the extra second. But many systems work by stepping back and re-counting a second, and that's the part that can cause problems.
  c But they continued to have sex at her home, in the marital bed, when her husband was away, he told the court. [url=http://www.cheapjordans.net.co/]Cheap Jordans[/url] District Designated Officer of Food Safety and Standards Act M. Jegadis Chandrabose said the authorities had no role on shelf life of packaged milk, for which the producers of brands had their own discretion. But, samples of milk could be collected and forwarded to food analysing laboratory in Palayamkottai to check any adulteration.
  I ask for councillors to get behind this initiative. [url=http://www.michaelkorsbags.net.co/]Michael Kors Bags[/url] Congressman Keith Rothfus (R-Pennsylvania), who is on his first visit to Israel, said he would share with his colleagues and constituency what he learned on the trip about the need for America to stand with Israel in her defense, the 'Post reported. s [url=http://michaelkorsstore.onlineoutlet.us.com/]Michael Kors[/url]
  History was made at Marton where the first ever female to play in the premier division helped Norton to a fourth win of the season. Fifteen-year-old Helen Fenby took two wickets for 40 runs with her leg spin 鈥?one bowled and the other a stumping 鈥?in a spell of 14 overs which delighted her captain Matt Thomas who went on to produce his best score of the season, an excellent 90 runs from 110 balls with 15 boundaries. [url=http://www.coachoutletonline.me/]Coach Onine[/url] We stand with Israel against the Iranian nuclear deal because we know it represents the greatest threat to our beloved ally in this generation, Franks said Tuesday.
  c to attend a public information meeting on Monday, May 20, 2013. [url=http://www.michaelkorsoutletssonline.us.com/]http://www.michaelkorsoutletssonline.us.com[/url] 20 July: Ronaldinho, from free agency to Fluminense l
  鈥淲hen we knocked on their door in January 2013, asking for their help, we were wowed by their shows, and all the while intrigued by what was going on behind the scenes. [url=http://www.raybanoutlet.net.co/]http://www.raybanoutlet.net.co[/url] Issues of interest [url=http://www.raybanoutlet.net.co/]Ray Ban Outlet[/url]
  Gwaltney sliced bacon, 16 oz, $2.99 [url=http://www.guccionlinecity.com/]Gucci Outlet Store[/url] There are hefty risks for Labor in whatever it does. Labor has a dilemma because it has bid up climate change action, raised expectations about its commitment and declared it will take the hard decisions. Climate change has proved fatal for Labor in the past because this issue accentuates its problem of fighting on two fronts with the Coalition and the Greens attacking Labor from opposing directions. h [url=http://www.michaelkorsbags.net.co/]http://www.michaelkorsbags.net.co[/url]
  鈥淢ake no mistake, the Council鈥檚 Trading Standards and Licensing service backs up initiatives like this with tough action against rogue traders and will prosecute them wherever possible. [url=http://www.michaelkorsbags.net.co/]Michael Kors Bags[/url] Compiled by Elaine Rewolinski
  on marketing materials, packaging, websites and product pitch decks. [url=http://www.michaelkorsoutletssonline.us.com/]Michael Kors Store Online[/url] r [url=http://p90xworkouts.onlinestore.us.com/]P90x[/url]
  Newcastle face Chelsea in the Premier League on September 26 and by then McClaren will be hoping new 拢14.5msigning Georgino Wijnaldum is firing on all cylinders, otherwise the deafening silence which greeted the new Magpies boss in his first St James鈥?Park dug-out appearance is likely to turn nasty. [url=http://www.michaelkorsbags.net.co/]Michael Kors Outlet[/url] "Little House in the Big Woods" calls for breakfast sausage. "Charlotte's Web" inspires a pea and bacon soup. "Catcher in the Rye" means malted milk ice cream, while "In Cold Blood" brought about a cherry pie.

 • 20.09.15 sqtdcactw
  olbpm smwqv for 94% tvbllq2

  aHRzIGF0IHRoZW0gYW5kIHRvbGQgdGhlbSBoZSB3YXMgYW4gb2ZmLWR1dHkgcG9saWNlIG9mZmlj [url=http://www.coachfactorysoutlet.us.org/]coach factory outlet[/url] ___ x [url=http://www.louboutin.us.org/]louboutin[/url]
  Supporting this week's Awareness Week Campaign are the Health and Safety Executive (HSE) and Corgi, the gas industry watchdog. [url=http://www.coachhandbags.net.co/]coach outlet online[/url] Dress up your yard by painting an old chandelier and replacing the lights with plants. See .
  ZSBob21lcyB0byB0aGUgbGlzdC48L3A+PHA+VGhhdCBsZWF2ZXMgdHdvIG9wdGlvbnM6IEZpbmQg [url=http://www.coachpurses.net.co/]www.coachpurses.net.co[/url] Challenger Randy Koschnick, a Jefferson County circuit judge, told Carroll University Republicans last week that a 2003 dissenting opinion written by Chief Justice Shirley Abrahamson showed a hostility to gun owners and their constitutional rights. l [url=http://www.tomsshoes.us.org/]toms shoes outlet[/url]
  Baker鈥檚 introduction to song-writing and live performance began as a method of coming to terms with a tragic, life-changing moment. Aged 32, taking a train ride through Peru, a bomb exploded in the carriage causing catastrophic damage and killing seven people, including a German boy and his parents who were sitting close by. Having survived, but left with both physical and psychological scars, Baker set out determined to relearn the guitar and rebuild his memory and speech. [url=http://www.louisvuitton-outlet.us.org/]louis vuitton[/url] If you have information regarding this incident contactWauwatosa police at 414-471-8430. If you wish to remain anonymous call Wauwatosa Crime Stoppers at 414-771-8672.
  e The project includes developing four deep-water berths, a new breakwater and an access channel able to accommodate the world鈥檚 largest container ships, adding 3.5 million twenty-foot equivalent units (TEUs) in annual capacity and creating at least 5,000 jobs. 锘縖url=http://www.coachoutletonline.net.co/]coach outlet[/url] Town officials refused comment on the suit. [url=http://www.tomsshoes.us.org/]toms shoes[/url]
  Spaniard Aitor Karanka has never had a frontline managerial role before either, but he has been angling for one. His chance has arrived at the Riverside Stadium in the English Championship and Gibson believes it is a gamble worth taking. [url=http://www.tomsshoes.us.org/]toms outlet[/url] The Chinese delegation made clear that the company will study the important projects to be supported, valuing keenness of the Minister to implement fish projects for serving fishermen and increasing fish production. http://www.p90x.us.org
  With hot weather poised to trigger another 鈥渢ube hatch鈥?of floaters on the Clark Fork River, Missoula officials and business managers are trying to adapt to too much of a good thing. [url=http://www.coachfactoryoutletsinc.us.com/]coach factory[/url] then, Yehonoson ben Malka needs our tefillos, our prayers. I also want to
  w [url=http://www.oakley-sunglass.us.org/]http://www.oakley-sunglass.us.org/[/url]
  are available for the CONSTRUCTION of The SAME 'A19' - When 'IT' FLOODS & BECOMES 'TOTALLY - IMPASSABLE' After a heavy down - [url=http://www.coachbags.us.org/]http://www.coachbags.us.org[/url] Single women in China are not allowed to freeze their eggs for use in the future, a fact that is central to the issue of single women's reproductive rights, according to a well-known sociologist and sexologist based in Beijing.
  Preps Plus: What is your team s biggest accomplishment so far this season? [url=http://www.true-religion.us.org/]ture religion outlet[/url] SUPERMARKETS have been warned that low prices are forcing many sheep farmers to consider their future.
  News of the Egyptian position was passed on by the delegation when they met with Israel's Defense Minister Moshe Ya'alon and members of the Knesset Christian Allies Caucus that included former ambassador to the U.S. Michael Oren. They also met Tuesday with Prime Minister Benjamin Netanyahu. [url=http://www.coachfactoryoutletsinc.us.com/]http://www.coachfactoryoutletsinc.us.com[/url] Roy Hegard
  Crisis averted, to say the least. [url=http://www.michaelkorsbag.us.org/]michael kors handbags[/url] The jets were said to be able to carry passengers at speeds in excess of 4,000km/h, allowing them to cruise in luxury from London to Sydney, just over 16,000km away .
  a Mr Rogerson would also like to hear from anyone interested in performing in the arena. [url=http://www.guccioutlets.us.org/]http://www.guccioutlets.us.org[/url] This year, Tiffany has used his budget position and influence with Walker on more issues.
  The Middle East can accurately be described as the land of dictators and a dominant Zionism. [url=http://www.oakley-sunglass.us.org/]oakley glasses[/url] (Canada's Rebecca Johnston) threw it to the front and I deflected it to the middle and unfortunately it ended up on their player's stick and she had a little mini-breakaway in the slot, Vetter said. At the end of the game they definitely got the bounces. p [url=http://www.true-religion.us.org/]ture religion outlet[/url]
  Abiding by the rules [url=http://www.coachbags.us.org/]coach outlet[/url] |
  b Carmike will have a total of 24 IMAX theaters when the new theater systems are complete. [url=http://www.coachfactorysoutlet.us.org/]coach outlet[/url] We also didn't want to offer our services to Daesh or to other extremist groups. x
  Who would play you in a film of your life [url=http://www.oakleyonline.us.com/]www.oakleyonline.us.com[/url] At large-scale cocktail tastings, like the famous Tales of the Cocktail in New Orleans, drinks are served to hundreds at a time in single-serving, perfectly garnished glasses. This is achieved by batching : mixing everything up ahead of time and then pouring it out into individual glasses. [url=http://www.coachoutletsonline.us.org/]coach outlet online[/url]
  Marc Backal, Doctor, Voorhees [url=http://www.louboutin.us.org/]louboutin[/url] Vermont officials have read a statement from the family of state social worker Lara Sobel, who was fatally shot after leaving her job. e [url=http://www.guccioutlets.us.org/]gucci outlet[/url]
  Spring ? 2015 or 2016 ? Also, 20 Million PLUS 18 Million PLUS cost of rework, and changing Contractors, PLUS ALL the Claims for Personal Injuries Etc., Etc., Etc. When will the TRUE cost be published ? After the "Didn't WE do well Mutual Back Slapping Party by the Invisible Council Officials, and Councillors ? [url=http://www.coachbags.us.org/]www.coachbags.us.org[/url] "I love his movies and he's a great guy, but this was an opportunity to get into a space that has been his for such a long time, and do our version," says Johnson, 43, who plays rescue helicopter pilot Ray in the film.
  Keep an eye out for the spur shortly after cresting the ridge that guards the interior of the Bob Marshall Wilderness. It鈥檚 on the left, and delivers you to the lakeshore in a few minutes. Continuing down the main trail may deliver you to Choteau in a few days, if you brought enough food. [url=http://www.michaelkorsoutlets.name/]michael kors outlet[/url] "Head infestation in North Riding schools", said the headline. "Put away the hair lacquer and get out the hairbrush was the advice given to mothers and teenagers on Tuesday by Alderman Mrs Irene B Shaw speaking at the North Riding education committee at ," said the D ST. x [url=http://www.coachfactoryoutletsinc.us.com/]coach factory outlet[/url]
  You鈥檇 be surprised at how many people want to buy shares in a company that everyone raves about, but often the fundamentals of a firm are overlooked. [url=http://www.guccioutlets.us.org/]gucci outlet[/url] "We have patients that have always wanted to have liposuction but either didn't have the time, the money or didn't want to have to undergo anesthesia and now all of those patients are saying this seems very simple. I could do it on my lunch hour, I don't have to do it all at once," said Hopp.

 • 20.09.15 tioznezjp
  gobav etpvj for 25% htiiab1

  PHA+V2l0aCB0aGUgc2NvcmUgdGllZCAxLTEgZ29pbmcgaW50byB0aGUgdG9wIG9mIHRoZSBuaW50 [url=http://www.rosherunshoes2015.us.com/]nike roshe run[/url] Gerald Wayne Ledford of Clinton pleaded guilty Thursday to one count of transmitting threatening communication in interstate commerce. w [url=http://www.coachfactoryoutlet.click/]Coach Factory Outlet[/url]
  Kalas made 17 appearances for Boro last season, with his final outing coming in the 1-0 league win over Norwich in the final month of the campaign. [url=http://www.rosherunshoes2015.us.com/]roshe run shoes[/url] Vytaliz is one of a handful of companies offering house calls in larger cities, including pager.com which will send a doctor to your door.
  a3MgYXJlIGRvaW5nIHdlbGwsJiM4MjIxOyBNb250Z29tZXJ5IHNhaWQuICYjODIyMDtJdCYjODIx [url=http://www.monclerjacketsonline.us.com/]moncler outlet online[/url] 璁拌€咃細鍡紝鐜板湪鍙互銆傜編闇诧細鈥滃鏋滈偅涓や釜瀛楁病鏈夐ⅳ鎶栵紱鎴戜笉浼氬彂鐜版垜闅惧彈锛涙€庝箞璇村嚭鍙o紱涔熶笉浼氭槸鍒嗘墜鈥濓紝濂斤紝澶熷悧锛?w [url=http://www.airjordanshoes.me/]Jordan Wholesale shoes[/url]
  鈥淭he equipment that stopped the freezer job is now in place and working. [url=http://www.AtlantaFalconsJersey.us.com/]Cheap NFL Jerseys[/url] 鈻?For species not listed such as teal and ring-necks, the combined total with all other species may not exceed six ducks.
  w 鈥淓verybody has to deliver or they鈥檙e out 鈥?irrespective of age or who they are.鈥?[url=http://www.moncleroutlet.nom.co/]moncler jackets[/url] Plus there is a large queue of beaten down stocks that might be ripe for a relief rally. [url=http://www.ArizonaCardinalsJersey.us.com/]Wholesale Jerseys[/url]
  HIGHLY-UNRELIABLE Transport, Plus Expense to & From home > Bus, Coach &/or Rail-Station, then another long waiting period for the next service [url=http://www.cheapchinajerseysnfl.us.org/]Cheap NFL Jerseys[/url] It鈥檚 hard not to feel inspired during the component of the , where competition nearly dissolves in the face of collaboration, networking and learning opportunities, and passion and creativity abound with each dynamic panel and innovative display. And then there are the VIP parties, non-stop live entertainment options and exorbitant amounts of treats served from food carts. It鈥檚 no wonder that the annual Austin, Texas, event draws in tens of thousands of participants from around the world each year, including a healthy contingent of Madison-based innovators. http://www.airmax-90nike.us.com
  A: Years ago there was one variety of dill. It made three or four foot plants with big seedheads. The seeds went into jars of homemade dill pickles, and that was that. Then cooking with herbs returned to the American kitchen, and dill became an ingredient in many dishes. The contemporary use of dill has split into two parts. The leaves as well as the seeds now flavor a variety of dishes. [url=http://www.cheapnfljerseys.site/]cheap nike nfl jerseys[/url] On 16 June, the government announced that international humanitarian groups would be , provided they registered themselves with the government within three months. Again, no reason or clearer information was given. p [url=http://www.glassesoakley.us.com/]oakley sunglasses[/url]
  He said: 鈥淚t is a significant example of how we can use the RGF to support businesses to deliver their plans for growth. It also gives me particular pleasure as someone who grew up a stone鈥檚 throw away from Wilton.鈥?[url=http://www.airmaxnike.us.com/]cheap nike air max[/url] BBI Detection has labs in the United Kingdom in addition to the Madison lab.
  And so are the customers. Viglietti expects a lot of hard work for the employees. [url=http://www.onlinecoachoutlets.us.com/]Coach Online Outlet[/url] email:

 • 20.09.15 gjwqwjnu
  xqjag xldqm for 93% aopvdb9

  The dramatic devaluation -- even if it is a one-time event -- is likely to draw intense criticism from some quarters. The U.S. has long accused China of keeping its currency artificially low by hoarding foreign reserves, instead of allowing it to move freely in foreign exchange markets. [url=http://toms.storeonline.us.com/]Toms Shoes[/url] The state Canal Corp. recorded 107,786 vessel passages through locks and lifts in 2014, most of them recreational boaters who pay anywhere from $25 to $100 for an annual pass. And most are on the Erie Canal, the largest of four main canals in a system that includes the Champlain Canal and others branching to lakes in central and western New York. The number of passages has declined for years and compares to a peak of 163,419 in 2002. u [url=http://rb.marvelavengersalliancehack.net]http://rb.marvelavengersalliancehack.net[/url]
  Some commentators have suggested the case was influenced by there being a male judge in the Court of Appeal. (The initial judge was, however, a woman). Others think it marks a success for feminism, progressing from the view of a wife as dependent and unable to provide for herself. [url=http://rb.onlineoutlet.us.com/]Ray Ban Glasses[/url] For nearly three years, receiving its first Spitfires there in September 1943, it saw service at numerous airfields in Bengal and Manipur, until it was despatched to Burma in April 1945.
  Sellers, in turn, said Ybarra had a good design, and that it was fun "trying to make it come to life." [url=http://ks.rickcagle.com/]Kate Spade Outlet Online[/url] Next Act had a hand in him meeting his girlfriend, Michelle Usadel. In 2008, she applied for a part-time job in the ticket office, and he hired her. He liked her right away, but asked Cecsarini if it would be a problem if he asked her out. Cecsarini gave his blessing. e [url=http://o.storeonline.us.org]Cheap Oakley Sunglasses[/url]
  A busy evening for the police is almost added to after the match when Mr David Legg, a long time member of the Brainless Britannia B, announces outside the Archdeacon that his car has been stolen. [url=http://coach.factoryoutlet.us.com/]Coach Factory Outlet[/url] "Oh my god!" Morgan screamed, chivalrously kissing her hand to the sound of raucous laughter and applause, and bunching up his pants to suggest he was aroused. "Milwaukee's the best!"
  q Here's another: [url=http://coachonline.onlineoutlet.us.com/]Coach Outlet Store Online[/url] "What we can see is that the UAE is really trying to position itself in the vanguard of combating terror, to be seen as a country that is taking a tough line, while the US is regarded by many in the region to weak or vacillating," he explained. [url=http://polo.sierravistamortgage.net]Polo Ralph Lauren[/url]
  Corinne Walton, Area Action Partnership co-ordinator, said: 鈥淲e are proud to launch our third It鈥檚 Up 2 U scheme to enable residents to decide how local money is spent in the area. [url=http://ab.theahlis.com/]Abercrombie And Fitch Outlet[/url] "I'm trying to globalize Korean food," he says. http://ks.rickcagle.com
  Medical Services and asked for Perosi to receive her EMT certification [url=http://mk.mishaproductions.com/]http://mk.mishaproductions.com[/url] State officials say if the idea catches on, it could relieve some traffic congestion, free up downtown parking spaces and make people healthier. x [url=http://hollister.theahlis.com/]Hollister Outlet[/url]
  Profiles of architect Frank Gehry, controversial artist Jeff Koons and drummer Ginger Baker are now followed by the woman dubbed America's First Lady of Literature, writer Toni Morrison. Born Chloe Wofford in 1931, in Lorain, Ohio, she worked in academia and publishing before her first novel, The Bluest Eye, hit the shelves in 1970. [url=http://rb.onlineoutlet.us.com/]Ray Ban Glasses[/url] Also trained by Mark Johnston, the gutsy filly galloped her rivals into submission and ran out a comfortable three-length winner from stable companion Sir Charlie Kunz.
  On the exterior, the new S63 comes with AMG's aggressive style body kit along with massive chrome grille and sharp dual bean projector headlamps. Chrome accents, lowered-suspension, AMG-styled wheels and quad rear exhausts are also featured on the exterior. [url=http://mks.onlinestore.us.com/]Michael Kors Outlet Store[/url] Co-trainer Michael Hawkes said the race was over when Rageese was forced back to last. We should have been where the winner was and once we were back there it was going to be very hard with 59, he said.
  Egypt and Iran severed diplomatic ties in 1979, the same year Egypt concluded a peace deal with Israel, and Iran engaged in the 1979 Islamic revolution. Tensions between Egypt and Iran heightened when the Islamic Republic named a street after Khalid Islambouli, who assassinated Egyptian President Anwar Al-Sadat in October 1981. [url=http://c.westboroughpolice.com/]Coach Outlet[/url] I was there simply to taste some high-end Sonoma Pinots and to learn a little something about this famed region along the way. Of the dozen wines included 鈥?retailing from about $35 a bottle to over $60 鈥?only a few have distribution in the Wisconsin market.
  Apparently public executions take place daily in the Islamic State. They are primarily a demonstration of power and a deterrent. It would be logical to announce such executions, as a way of advertising the Islamic State, perhaps on the local radio station in Mosul, which normally airs nothing but tedious religious sermons and Islamist propaganda. But this doesn't happen. [url=http://coach.outletonlinecc.com/]Coach Factory Outlet[/url] Those Egyptians who remain in the capital are keeping the lowest of profiles and Hisham said he would consider leaving if the situation got much worse and the supportive community in which he lives flees. The pre-revolution days of Qaddafi s Libya are a fading memory. We were the largest non-Libyan community here before the revolution, he said. But now we have become another minority, one under threat from many sides.
  m Their objective was to reach five miles; most didn鈥檛 make it to the British frontline. Among the 2,100 men of the Tyneside Irish lost that day, were Michael Lowery and James McKeown. Their bodies were never found and they remain out there, somewhere in the fields of Flanders. Both were aged 24. Eliza lost her husband and her brother in that one day: she had been married, become a mother and was widowed in just one year. [url=http://coach.outletonlinecc.com/]http://coach.outletonlinecc.com[/url] Schimel and Happ filed their campaign finance reports in recent days, before Monday's deadline.
  Sunscreen [url=http://ok.factoryoutletcc.com/]Oakley Glasses[/url] Oconomowoc added runs in the third, fourth and sixth innings off hits from sophomore Brooke Little, McGuire and a ground out to second by Meckl. j [url=http://rb.tricivenola.net]Ray Ban Glasses[/url]
  "He was clearly unhappy about something that has happened in his life and was making demands. His intentions were not clear." [url=http://monpens.onlineoutlet.us.com/]Mont Blanc Pens[/url] Drug arrests Hawally back-up patrols arrested a citizen and a bedoon in possession of hashish, shabu, drug paraphernalia and a blue flash light. Both suspects are ex-convicts in cases of theft and claiming to be police and were sent to concerned authorities. In another incident, airport customs officers foiled the attempt of two Ethiopian maids and a European national to smuggle three bags of marijuana and 20 kilograms of the banned stimulant 鈥榪at.鈥?Separately, a British national arriving from Amsterdam was caught with three bags of marijuana inside his shoes. He was sent to Drugs Control General Department.
  v City officials reminded residents that city water remains safe to drink. [url=http://o.westboroughpolice.com/]Oakley Outlet[/url] An autopsy will be performed to determine the cause and manner of Sachs death. No foul play is suspected. u
  England, who start as 1/100 match favourites, have finished Six Nations runners-up on points difference for the last two seasons and must seek to rout Italy knowing the Championship's weakest team can also prove dogged opponents. [url=http://mk.outletonlinecc.com/]Michael Kors Outlet Online[/url] Local News RSSUpdated: Tuesday, August 11 2015 7:28 PM EDT2015-08-11 23:28:36 GMTTwo Miami Fire and Rescue trucks collided at an intersection Tuesday, knocking a fire engine on its side. (Source: WSVN/CNN)Two Miami Fire and Rescue trucks collided at an intersection Tuesday, knocking a fire engine on its side.Two Miami Fire and Rescue trucks collided at an intersection Tuesday, knocking a fire engine on its side.Updated: Tuesday, August 11 2015 4:18 PM EDT2015-08-11 20:18:02 GMTSource: South Carolina AquariumCrews with the South Carolina Aquarium released a rehabilitated loggerhead sea turtle at the Folly Beach County Park Tuesday afternoon.Crews with the South Carolina Aquarium released a rehabilitated loggerhead sea turtle at the Folly Beach County Park Tuesday afternoon.Updated: Tuesday, August 11 2015 2:03 PM EDT2015-08-11 18:03:42 GMTHighway patrol investigators say the driver s small dog took his attention away from the road and the truck veered into the shoulder.Highway patrol investigators say the driver s small dog took his attention away from the road and the truck veered into the shoulder. [url=http://oakleys.onlineoutlet.us.com/]Oakley Sunglasses[/url]
  "Melissa Gilbert can afford to have a stylist and a Louis Vuitton collar for her dog, but cannot pay her taxes. Her Hollywood values are out of whack with the district," Sandler said in a statement to CNN. [url=http://katespade.storeonlinecc.com/]Kate Spade Shop[/url] He did not approach law as a set of abstract and arid rules. He believed that law developed through courts taking into account values and what he called policy considerations, as well as more technical matters. t [url=http://mk.onlineoutlet.us.com/]http://mk.onlineoutlet.us.com[/url]
  Lynda's body may be weak but her mind is still willing, and she has now written what is likely to be her final memoir, There's Something I've Been Dying To Tell You, charting her painful journey since she was diagnosed in July last year and, in her own words, entered a world of cancer. [url=http://ab.theahlis.com/]Abercrombie[/url] About one in seven youth online ages 10 to 17 received a sexual solicitation or approach over the Internet, according to the National Center for Missing Exploited Children.
  He has not yet announced if he will re-contest in the February run-off. [url=http://coach.factoryoutlet.us.com/]Coach Outlet Online[/url] Youth not interested in urban agriculture y [url=http://lv.factoryoutlet.us.com/]Louis Vuitton Outlet Online[/url]
  Fall: 1-8 2-12 3-12 4-25 5-68 6-82 7-123 [url=http://rb.marvelavengersalliancehack.net]Ray Ban Outlet[/url] Tuesday's election was disappointing to me from a number of perspectives. The turnout was strong, but it could have been stronger. Getting real answers out of the candidates on the tough issues was harder than pulling teeth. And if you paid attention to the political ads, it appeared as though Walker was running against former Gov. Jim Doyle and President Barack Obama, not Burke.

 • 20.09.15 gjtsrnkf
  hnptz tfbvf for 82% dtwdfu0

  The U.S. Securities and Exchange Commission has brought civil charges against nine people accused in a $100 million insider trading hacking scheme as well as 23 other people and companies. [url=http://www.oakleysunglasses.in.net/]discount oakley sunglasses[/url] In Year 3, students will be expected to recognise most high-frequency words and know how to use common prefixes and suffixes. They will no longer be taught to understand that languages have different written and visual communication systems, different oral traditions and different ways of constructing meaning . o [url=http://www.moncleroutlet.net.co/]moncler outlet online[/url]
  RUNNING COSTS: The gently sloping roof isn鈥檛 just for looks. Suzuki says it helps smooth the Vitara鈥檚 aerodynamics. Suzuki spent a long time in the wind tunnel searching for emissions and fuel consumption gains. The floor pan is as smooth as possible for the same reason. [url=http://www.louisvuittonbags.nom.co/]Louis Vuitton Outlet[/url] Walker said he would do everything in his power to end the project. And he vowed to make the rail line an issue in President Barack Obama's 2012 re-election campaign if he tries to force this down the throats of the taxpayers.
  cGFpciB0aGUgamF3LiBCb3dsZXMgc2F5cyB0aGUgSmV0cyBjb3VsZCBhZGQgYW5vdGhlciBxdWFy [url=http://www.airjordanshoes.net.co/]nike air jordans[/url] San Francisco chose defensive end Aldon Smith of Missouri to bolster a weak pass rush, then the second quarterback was selected: Washington's Jake Locker to Tennessee. j [url=http://www.canadagoosejacketstore.us.com/]canada goose outlet[/url]
  First of all CAME 'TEESSIDE COUNTY BOROUGH', Secondly CLEVELAND COUNTY COUNCIL, Thirdly THAT COUNCIL WAS ABOLISHED 1996 & NOW THIS 'BOTCH-UP' (By ALLEGEDLY [url=http://www.glassesoakley.us.com/]www.glassesoakley.us.com[/url] The two were running to take the Assembly seat that Rep. Sheldon Wasserman (D-Milwaukee) vacated so he could challenge Sen. Alberta Darling (R-River Hills).
  x So far, he鈥檚 finished 97 鈥?63 marathons and 34 ultramarathons 鈥?but plans to finish two more in the coming weeks before the starts. [url=http://www.rosherunshoes2015.us.com/]roshe run shoes[/url] Men remarry or don t often stick around, children act up and drop out of school, she said. [url=http://www.oakleysunglasses.nom.co/]oakley sunglasses[/url]
  鈥淲e have got to take the fight to Westminster, especially in this region because its borders are so close to Scotland. [url=http://www.oakleysunglasses.in.net/]cheap oakley sunglasses[/url] Article (6): conference http://www.canadagooseoutlet.site
  The majestic animals' numbers have declined dramatically in Africa over the past 75 years -- down from three million in 1940 to 1.5 million in 1980, and just 300,000 today, according to the David Sheldrick Trust. [url=http://www.oakleyonlinesunglasses.us.com/]fake oakley sunglasses[/url] Exam season is looming, but thousands of Yemeni children are unlikely to sit any this year. Many schools in the cities are closed, while those in the countryside are overloaded. q [url=http://www.airjordanshoes.net.co/]nike air jordans[/url]
  No explanation was offered to customers, other than a sign in the window, which said the store would be closed in further notice. [url=http://www.oakleysunglasses.nom.co/]replica oakley sunglasses[/url] They鈥檝e all been very, very good, and Daniel Craig is just extraordinary.
  After the state's analysis showed the small stream could not accommodate the flow, Waukesha switched discharge locations to the Root River, a lake tributary, Ebersberger said. [url=http://www.moncleroutlet.nom.co/]moncler jackets outlet[/url] Boys, if there's a girl throwing herself at you, she warns in avideo, if she's the one pressuring you for sex if this is a girl that's dressing in a manner that's saying not only to you but the rest of the world, 'Take me now' ... I've got a little word of advice for you. Run! I did not say walk slowly. I said run from her!
  Just two states - Nebraska and Maine - parcel out their electoral votes by congressional district. As it happens, all their votes have gone to a single candidate, except in 2008, when one electoral vote in Omaha was given to Obama. [url=http://www.ugg-bootscheap.us.com/]www.ugg-bootscheap.us.com[/url] So, in this time of awareness of the dangers of private ownership of exotic animals, let's call for a reform in Wisconsin's law.
  , Journal Sentinel Inc. All rights reserved. [url=http://www.outletmichael-kors.us.com/]michael kors bags[/url] But his attorney, Henry W. Asbill, declined to say whether McDonnell will have to report to prison to begin serving his two-year sentence. He has remained free on bond since a three-judge panel of the appeals court unanimously upheld his convictions in July.
  k It has already been shown at Everyman Theatre and St Paul鈥檚 Centre, in Spennymoor, and Tudhoe Community Centre. [url=http://www.airjordanshoes.net.co/]cheap jordans[/url] The nine indicted include two people described as Ukrainian computer hackers and six stock traders. Prosecutors said the defendants made $30 million from their part of the scheme.
  What: 36th WIAA state football championships. [url=http://www.cheapnfljerseys.site/]cheap nfl jerseys[/url] While some U.S. regulators assume the way to maintain America's competitiveness is to control foreign investment at the border, Rosen said the opposite approach is key. u [url=http://www.michaelkorsoutlet.com.co/]Michael Kors Outlet[/url]
  I had dealings with Social Services following the death of my brother, some 3 years ago, after a short stay in a care home in Middlesbrough. The Social Services raised an investigation under the POVA provisions but this seemed to me no more than a whitewash. I complained to Middlesbrough Council about this and got no reply. As I was in mourning I did not take further action. [url=http://www.ArizonaCardinalsJersey.us.com/]Wholesale Jerseys[/url] Here's a look at some of the movies in alternative venues this week. (A gentle reminder: For outdoor screenings, it's usually weather-permitting.)
  p bGFzc2ljIGluIHdoYXQgbm90IHRvIGRvLCBvciBob3cgdG8gdHVybiB0aGUgY29udHJvdmVyc2lh [url=http://www.coachonlineoutlet.us.org/]Coach Outlet Online[/url] Israel has many daycare options including the Maon, the subsidized daycare for infants and babies, which has hours from early in the morning until the afternoon. The cost per month depends on the mother s work day and salary. The Maon is run through the employment department in order to encourage women to enter the workforce, said Maizels. y
  From turnover ball just inside halfway skipper Cameron Mitchell set it up and Connon made a half break before a neat inside pass gave prop Matt Shields a 20-metre dash to the posts. [url=http://www.glassesoakley.us.com/]oakley sunglasses store[/url] Mindfulness also avoids pondering the future, like if you need more plenary indulgences to get into purgatory before Final Judgment, or if you have sacrificed enough in this life to sleep with seventy virgins in the next. [url=http://www.oakleyonlinesunglasses.us.com/]oakley sunglasses[/url]
  "When coach told me this morning, I just took a big sigh of relief," said Henderson, who was granted an academic waiver after withdrawing from classes last fall to deal with serious ailments, both mental and physical. [url=http://www.outletmichael-kors.us.com/]Michael Kors Handbags[/url] In one of his first interviews since taking over as UN Under-Secretary-General for Humanitarian Affairs and Emergency Relief Coordinator, Stephen O'Brien also pushed for displaced Iraqis to be given free movement within the country. b [url=http://www.cheapuggssale.us.org/]Cheap Uggs[/url]
  But he dismisses longstanding rumours of his womanising tendencies: 鈥淔or the past 40 years I have never moved anywhere without a policeman accompanying me. How the hell could I get away with anything like that?鈥?he told one interviewer in 1992. [url=http://www.airjordanshoes.me/]Jordan Wholesale shoes[/url] Shortly after the accident, a passerby stopped to assist Buckner and offered him a ride. But the passerby soon became concerned for his safety and pulled over to call the sheriff's office. The passerby exited the vehicle while on the phone with dispatchers 鈥?and Buckner climbed into the driver's seat and drove away, according to the news release.
  So for now "The Daily Show" will go dark. There will be no new episodes of "Daily" at 11 p.m. for the rest of August and September. A Comedy Central spokesman said the channel will schedule a mix of repeats of original series and standup comedy specials. [url=http://www.bootsuggcheap.us.com/]Uggs Outlet[/url] EDITOR S NOTE _ An occasional look at political claims that take shortcuts with the facts or don t tell the full story l [url=http://www.coachfactoryoutlet.click/]Coach Outlet[/url]
  Burnley had gone close again by that stage, with Ings laying the ball off for Ashley Barnes to shoot over, and when the hosts took the lead 11 minutes before the interval, it was no surprise to see the England Under-21 international heavily involved once again. [url=http://www.bootsuggcheap.us.com/]Cheap Uggs[/url] later died.

TILMELD NYHEDSBREV

Mest læste

Seneste kommentarer

Læs også