Hvad med lidt innovationsledelse?

Tak for meget interessante kommentarer. Det ville være spændende, hvis nogle af medarbejderne i kommunerne også bidrog med synspunkter her.

Jeg er sikker på, at Mads Ellegaard har ret i, at krisestemningen i kommunerne ikke bidrager positivt til innovationsindsatsen. Jeg møder en holdning i mange kommuner om at det nu handler om effektivisering (opfattes som besparelser) og ikke udvikling (opfattes som omkostninger). Det er en grundlæggende forkert præmis, og afdækker et dybere problem, som jeg ikke tror er kriseafhængigt, og som Christian Bason adresserer i sin nye bog: Manglende viden om innovationsledelse med de systemer og metoder, der følger med.


Det er i øvrigt ikke en viden, offentlige ledere er ene om at mangle. Jeg har netop gennemført en spørgeundersøgelse blandt Institut for selskabsledelses 1.000 medlemmer (den er omtalt i Berlingske Tidende og Berlingske Nyhedsmagasin i fredags), der hovedsagelig kommer fra større og mellemstore virksomheder, der altså typisk har ressourcer og internationale konkurrenceflader. Resultaterne viser, at 93 pct. af lederne synes innovation er meget vigtigt eller vigtigt (positivt, at erkendelsen er der), men når det kommer til den ledelsesmæssige håndtering af innovation, så ser det meget anderledes ud - her er andel, der svarer ja:

* Har virksomheden en stærk innovationskultur?  32%

* Har virksomheden en klart formuleret innovationsstrategi? 22%

* Har virksomheden et budget for innovation? 17%

* Har virksomheden et incitamentssystem for innovation? 13%

* Har virksomheden et program for udvikling af innovationskompetencer? 9%

Det er forbløffende få, der støtter op om innovationsdagsorden med en ledelsesindsats, når så mange finder det vigtigt. Min opfattelse fra samtaler med lederne er, at mange undlader at sætte ind med ledelse, fordi de ikke ved hvordan - andre, fordi de ikke forstår nødvendigheden af det eller orker at bruge energien på det, selv om de ved, at de burde. Hvilket så kan føre til spørgsmål om hvor bestyrelserne - og i forhold til offentlige sektor politikerne - er i alt dette.

Jeg er helt enig i, at mod er en afgørende egenskab, som offentlige ledere bliver nødt til at mønstre, for at innovationen kan trives på arbejdspladserne. Men der skal mindre mod til, hvis man bruger ledelsesredskaber til at understøtte sin indsats.

Jeg er spændt på, om du i din bog angiver en opskrift på et innovationsregnskab, der reflekterer anvendte ressourcer og afkast af innovationen, Christian. Det vil give et overblik over indsatsen og dokumentere resultaterne, hvilket kunne skabe større tryghed i ledelseslaget - og i hvert fald vel bidrage til at afmontere den fejlsky kultur, som i sig selv er en barriere. En rapportering af innovationsindsatsen ville vel også kunne fungere som et redskab for kommunalbestyrelserne, ved både at legitimere en innovationsindsats og anspore til at fremme den.

Eller er jeg helt på vildspor her?
 

Kommentarer
 • 25.10.10 Claus Beck Schmidt
  Selvfølgelig kræver det mod

  Selvfølgelig kræver det mod som alt mulig andet hvor der skal forandres. Der er også altid nogen der skal skal gå foran og sætte karrieren på spil. Svært at se hvad der skal gøres for at få gang i noget. Det der med at sætte penge af til nogle projekter ved jeg heller ikke om det flytter det store.

  Måske det med en standard ville være en ide. Kvalitets og miljøstandarder er jo eks. internationale, men jeg har ikke lige set en standard for innovation. Ville måske ellers være oplagt. De færreste offentlige instituationer er i øvrigt miljøcertificeret og kun kvalitetcertificeret fordi det er et krav. Så det bliver nok ikke nemt at få dem til at sluge en standard. Jeg oplever eks. også at kvalitetsstyrringssystemet er blevet noget som ikke rigtig lever i dagligdagen fordi det er tvunget ned gennem systemet.

  Men du har da ret. Den manglende fokus på nytænkning i den offentlige sektor koster os dyrt nu. Velfærdskrisen er først lige begyndt.

  Fokus skal på en eller anden måde tilbage tilbage på brugeren. Konkurrence vil nogen så straks sige men det har jo heller ikke været den kæmpe store succes. Måske målinger på brugertilfredsheden eller brugerens opfattelse af den enkelte enheds evne til at forny sig. Et eller andet der dokumenterer at systemet arbejder for at hjælpe brugeren.

 • 12.10.10 Innovation Inside
  Hjælp de offentlige ledere

  Jeg tror vi kommer til at vente længe, hvis vi håber på, at de offentlige ledere iværksætter programmer, der træner offentlige entreprenører, der går ind og fornyer på tværs af regler og processer. Som Christian Besson skriver, kræver det nærmest, at de sætter deres karriere på spil.

  Hvad der mangler er redskaber, der giver de offentlige ledere en tryghed for at arbejde med innovation. Et innovationsregnskab, der dokumenterer indsats og resultat, kunne være en sådan hjælp. En innovationsstandard med en certificering af arbejdspladsen i innovation, kunne være en endnu bedre hjælp - fordi de offentlige ledere kunne indføre innovationstiltag med henvisning til certificeringsinstitutionens krav om kvalitet.

  Dette er initiativer, regeringen burde have taget for længst. Vi har regnskaber for alt muligt andet og man kan certificere sig i alt muligt andet end lige præcis innovation, som ellers er det, alle går rundt og siger, at vi skal mestre og leve af i fremtiden.

  Manglen på disse ting efter 10 års politisk prioritering af innovation er en undladelsessynd, der koster os dyrt nu, hvor det offentlige skal nytænke sig igennem en velfærdskrise og erhvervslivet skal nytænke sig igennem en finanskrise.

  Men det kommer.

 • 06.10.10 Claus beck Schmidt
  Måske kunne det bidrage med

  Måske kunne det bidrage med et eller andet hvis der var et innovationsregnskab. Tror man skal ind omkring noget brugeroplevelse. Synes dog at det tit kan være svært at gøre op i tal. Det skal jo helst nogle tal på så det kan dokumenteres overfor økonomerne.

  Måske er det manglende viden omkring innovationsledelse. Man mærker i hvertfald ikke at der bliver udforsket særlig meget omkring emnet blandt ledere i den offentlige sektor. Hvis man er af de typer der ofte shortcutter systemet og går andre veje så bliver man hurtigt et irritationsmoment. Forandringsparatheden er bare ikke til stede og det er jo tydelig at se at hele den offentlige sektor stivner fuldstændig i disse nedskæringstider. Man ser kun på truslerne og ikke mulighederne. Hvis jeg var kommunaldirektør så ville jeg hurtigt få igangsat et program der kunne træne og rekruttere nogle offentlige entrepenører. Nogle der ser på muligheder og som formår at invistere/agere på tværs udfra et oprigt ønske om at give brugerne nogle gode oplevelser. Så skulle der nok komme liv i butikken.

  Jeg er selv ansat i Kbh. Kommune og vi står rimelig stille på den front, så jeg tror ikke at det er af den grund at direktørerne får en fed løn:-)

TILMELD NYHEDSBREV

Mest læste

Seneste kommentarer