En præcisering i lovgivningen bekræfter nu, at de er ulovlige.
Lige nu læser andre
Fra 1. juli er det slut med at modtage de såkaldte ’usynlige p-afgifter’ – altså parkeringsafgifter som ikke sættes i bilens forrude, men som blot eftersendes.
De kontroversielle p-afgifter har de senere måneder mødt stigende kritik fra flere sider herunder fra FDM og Forbrugerombudsmanden og ikke mindst fra bilister, som har modtaget dem, længe efter de har parkeret.
Det er transportminister Thomas Danielsen, som med en præcisering i bekendtgørelsen gør det tydeligt, at de udskældte p-afgifter ikke er lovlige.
Konkret betyder det, at p-afgifter pålagt af private parkeringsselskaber kun er gyldige, hvis de gives fysisk på stedet – enten ved at blive påsat bilen eller overdraget til føreren. Transportministeren understreger, at dette ikke er en regelændring, men blot en præcisering af de gældende regler.
Læs også
FDM hilser præciseringen velkommen og forventer, at de private p-selskaber nu retter ind og ændrer deres praksis.
”Vi er meget tilfredse med, at transportministeren ser på reglerne på samme måde som FDM og Forbrugerombudsmanden, og med præciseringen af reglerne på området har gjort det soleklart, at parkeringsselskaberne ikke bare kan sende en p-afgift afsted til intetanende bilister,” siger chefkonsulent i FDM Dennis Lange, som uddyber:
”Præciseringen er godt for bilisternes retssikkerhed. Nu får de mulighed for at tage billeder af mangelfuld skiltning eller dokumentere andre forhold i forbindelse med parkeringen. Det kan man gøre, når man kan se, at man har fået en fysisk p-afgift, men ikke hvis man modtager en ’usynlig p-afgift’ længe efter parkeringen.”
En anden vigtig og positiv pointe i den opdaterede bekendtgørelse er, at en afgift – som hidtil – skal gives til føreren af bilen, da det er denne, som er den rette aftalepart.
”FDM er åbne over for moderne, digitale systemer – også på parkeringsområdet. Men det skal selvsagt være systemer, der ikke giver køb på bilisternes retssikkerhed, og som i øvrigt holder sig inden for de gældende regler. Man kan ikke se stort på disse forhold, blot fordi man som parkeringsselskab ønsker at maksimere sin indtjening ved at spare p-vagter væk,” siger Dennis Lange.
Skulle bilister fortsat modtage usynlige p-afgifter, anbefaler FDM, at man:
– klager skriftligt til selskabet, og ikke betaler afgiften på forhånd
– indbringer sagen for Parkeringsklagenævnet, hvis p-selskabet fastholder afgiften