Morten Østergaard (R) er ude med nye slagkraftige slogans. Foto: Anders Dinsen
Morten Østergaard (R) er ude med nye slagkraftige slogans. Foto: Anders Dinsen

Hvem taler du til, Morten Østergaard?

Velfærd

12/02/2015 07:00

Anders Dinsen

Morten Østergaard er ude med et budskab med krav om selvstændighed. Anders Dinsen blev vred, men vil gerne bo i et velfædssamfund, hvor vi hjælper hinanden til det bedre. Er politikerne klar til det?

Teksten på plakaten sprang i øjnene. Først gik jeg videre, men så vendte jeg om på hælen. Jeg gik tilbage og tog et billede af teksten:

”Mit krav. Kan du, skal du klare dig selv. Morten Østergaard.”

Jeg blev vred. Jeg tænkte på mennesker jeg kender, der har brug for hjælp. Jeg tænkte at ingen mennesker i hele verden kan klare sig selv. Jeg postede billedet på Twitter med kommentaren:

Jeg gider egentlig heller ikje hjælpe dig med noget @oestergaard

Alle er gode til noget

Historien om Gummi-Tarzan er folkeeje og alle, der har læst eller hørt bogen husker heksen. Hun var en klog kone, der sage:

”Alle er gode til noget, det handler bare om at finde ud af, hvad det er.”

Gummi-Tarzans problem var ikke kun at han havde svært ved mange ting. Hans problem var, at alle kun så alt det han ikke kunne.

Gummi-Tarzan blev systematisk mobbet af sin far, sine lærere og sine kammerater og derfor kunne han ikke finde ud af om han var god til noget.

Heksen gjorde ham fri af mobberiet i én dag, og den dag kunne han alt i hele verden. Det er bare de færreste, der møder en heks.

Men vi har hinanden til at hjælpe.

Det er faktisk helt universelt, at vi har brug for hinanden.

Ingen klarer sig selv, heller ikke Morten Østergaard, der jo både har stab, bagland, familie mm. Vi er heldigvis mange, der ikke behøver klare os selv.

72 mia kr per år

Alligevel stiller økonomiministeren krav om, at man skal klare sig selv. Hvorfor? Jeg tror han tænker på et konkret problem.

Der er jo for stort træk på kasserne i velfærdssamfundet. Pengene går til den voksende middelklasse mens svage og udsatte har svært ved at få den hjælp de har brug for.

Det er ellers ikke fordi der ikke bruges penge. Handelshøjskolen i København har sammen med forsikringsselskabet Skandia regnet ud, at hver eneste årgang, der fødes koster fællesskabet 72 mia kr resten af livet i sociale udgifter.

Det er penge, der bruges. Udgifter. Men man kunne måske også se det som en investeringsmulighed med afkast?

For hvis velfærssystemerne nu gjorde det bedre, så kunne en del af de 72 mia omsættes til et overskud?

Det er kapitalisme med udsatte, men det er  fornuftigt.

Udsatte leder efter mirakler, ikke medmennesker

I de år jeg har været frivillig i ADHD-foreningen har jeg mødt mange mennesker og familier med kvaliteter, men også med store problemer i livet.

Nogle af dem leder forgæves efter en heks eller den store lottogevinst, der kan løse deres problemer én gang for alle, så de ikke er afhængige af et fællesskab, der for det meste blot stiller krav og sanktionerer. Et fællesskab som grundlæggende ikke er indrettet til at hjælpe.

Men, hvad nu, hvis vi som medmennesker faktisk var klar til at hjælpe hinanden - også når folk er på røven?

Er vi klar til det? Er politikerne klar?

Ærlig talt: Jeg tvivler.

Grøften til kanten

Valgkampen nærmer sig og magten skal erobres igen.

Der skal også tales til vælgere i middelklassen, der synes de klarer sig selv med deres vigtige jobs, venner og kvalitetstid med børnene.

Er det dem, Morten Østergaard taler til med det nye slogan?

Jeg kan blive alvorligt bange for at grøften mellem mennesker på kanten og den brede middelklasse graves endnu dybere og bredere end den allerede er.

Morten Østergaard er et dannet menneske og han svarede på mit udbrud på Twitter. I mellemtiden var det blevet retweetet et par gange.

@andersdinsen Handler grundlæggende om at være solidarisk med andre end sig selv. #dethandlerommennesker

Jeg tænkte mig om denne gang.

@oestergaard jeg er virkli bange for et samfund hvor vi ikke hjælper hinanden til det bedre. Dit krav: "Klar dig selv" gør mig trist

Mest Læste

Annonce