Den dag Thyra Franks styrke blev hendes største svaghed

Politik

05/12/2016 14:53

Nick Allentoft

Med et snu blik for mekanismerne på Slotsholmen og Christiansborg lykkedes TV2 Nyhederne søndag med at udstille Thyra Frank som uvidende og forvirret. Men det var en redigeret virkelighed.

I Ældreministeriet har kærlige og krammende Thyra Frank fået en del opmærksomhed i sin første uge på posten. Det kulmininerede søndag, da TV2 Nyhederne på klassisk vis udstillede hende som inkompetent, forvirret og uvidende om sit ministerområde.

Sådan kan politik og en polariserende voksenmobning på sociale medier lynhurtigt begå harakiri mod den selvsamme dagsorden, som alle politikere og medier i årevis har været enige om - opgøret med voksende bureaukrati, dokumentationshelvede ude i velfærdsproduktionen og politikernes evindelige forsøg på at vedtage reformprogrammer, der gør en forskel.

Læs alt om Lotte-sagen

  Langt de fleste danskere har sympati med Thyra Frank.

Hun står for noget vi alle kan lide. Smil. Dygtig ledelse. Evnen til at tale på et forståeligt sprog og modet til at prøve noget nyt. I politik parkerer det dig på øretævernes holdeplads og således også med Thyra Frank.

LÆS OGSÅ: Thyra Frank i krisestorm

Men Thyra Frank står også for noget andet, og det havde TV2 Nyhederne luret hurtigt og smart.

Landets nye ældreminister har ingen synderlig interesse for systemer, bureaukrati, regler og papirer. I hendes tid som plejehjemsforstander på Lottehjemmet fik hun eksempelvis hjælp fra en kollega på et plejehjem i Jylland, når standard kvalitetsdokumenter skulle udfyldes.

I en centraladministration og et politisk miljø, der naturligt altid skal forsvare regler og processer og lede efter håret i suppen, er Thyra Frank placeret som en delfin blandt sultne hajer. Er hun snu og dygtig kan hun overleve, men hun slipper næppe igennem uden bidemærker.  

Søndag fik hun det første bidemærke.

Her begik TV2 Nyhederne karaktermord på Thyra Frank ved netop at udstille hendes styrke som hendes store svaghed. I en redigeret virkelighed præsenterede tv-stationen landets nye ældreminister lige præcis på den måde, som kritikerne ville elske og elskerne blive skuffede over.

Egentlig siger Thyra Frank de rigtige ting. Vi har kommunalt selvstyre, så det er kommunernes ansvar, at drive plejehjemmene ordentligt. Området er fyldt med regler og dokumentationskrav, så her vil hun gerne gøre en indsats i alliance med plejeområdet.

Men hun fremstår kluntet og forvirret og man kan efterfølgende undre sig over, at rådgiverne på Slotsholmen tillod hende at stille op. Sagen viser, hvor alene en type som Thyra Frank er på Slotsholmen. Det vil give bidemærker, og mange forventer fra begyndelsen, at mærkerne vil koste hende livet som minister. Eller i hvert fald hendes dagsorden livet.

Ingen tvivl om, at Thyra Frank selv har ansvaret for at sige ja til TV2, som hun sagde ja til P1. Ingen tvivl om at hun får kamp til stregen. Men hun er anderledes i en verden, der behandler hende som normal.

Med TV2 Nyhedernes fremgangsmåde får vi historien om delfinen blandt hajer fortalt gennem hajernes øjne. Vi kunne også have fået den fortalt gennem delfinens. Eller gennem historien om, hvordan kampen opstår og udkæmpes.

Nu står vi med TV2s redigerede fortælling. Spørgsmålet er om seerne vil få det samme billede i en uredigeret virkelighed.

Om TV2 med andre ord vil lægge hele intereviewet online, så seerne selv kan danne sig et indtryk af, hvad der skete under interviewet og hvad Thyra Frank egentlig mener.

 

Mest Læste

Annonce