Der er klare indirekte trusler mod myndigheder og mennesker, der lader hånt om den socialt udsatte underverden. Der er kærlighed, sex, vold og viden.
Med romanen Bundfald afdækkes et Danmark som kontanthjælp og førtidspensioner gennem årtier har lagt usikker økonomisk bund under mens man lod værdier og social arv forme et kviksand, der langsomt fjernede samfundets anstændighed.
Velfærdsstat eller velfærdssamfund
Vi har sat velfærd til debat i en tid, hvor kampen mellem velfærdsstat og velfærdssamfund er blevet afgørende for velfærdsmodellens fremtid.
Følg artikler og indlæg på temasiden her.
Lisbeth Zornig Andersen og Mikael Lindholm har de senere år stået bag flere opsigtsvækkende rapporter og initiativer, der har synliggjort udfordringer i det sociale underdanmark. Med deres seneste initiativ, den godt 500 sider lange roman Bundfald, sætter de en trumf ind, der på een gang giver kvalme og foragt men også spænding og indsigt, så man suges ind i væsentlige overvejelser om det samfund, vi tror vi bor i.
Eksklusivt for DenOffentlige's læsere: LÆS ET KAPITEL FRA BOGEN
Virkeligheden møder virkeligheden
”Bundfald” bliver markedsført som en krimi, men det er det ikke. Det er en skræmmende og unik nøgleroman om en side af Danmark, som mange lukker øjnene for. Både den menige dansker men også myndighederne fra politi over jobcentre til socialkontorer og politikere. Ja, formen er nok en krimi – et mord, der skal opklares, som i tråd med romanens virkelighedsnære stil rent faktisk er sket i virkeligheden - men man fornemmer forfatternes indignation, indsigt og helt unikke viden om samfundets top og bund..
Med afsæt i Lisbeth Zornig Andersens brors død tages læseren med på en rejse dybt ind i det underdanmark, som hun og hendes mand har bevæget sig professionelt i de senere år og som Zornig selv er opfostret i.
Zornigs bror blev fundet død i en busk uden for sin bopæl en septembernat i 2004. Efter 15 minutters opklaringsarbejde blev sagen henlagt som formodet selvmord. Han sprang ifølge forfatterne ud fra en 1. sals lejlighed ned i en busk for at begå selvmord. Selv om der på den anden side af vejen var en 30 meter høj kornsilo med trapper. Den historie er iøvrigt kun lige begyndt, for TV5’s program ”FBIs danske mordmysterier” har sat danske politifolk og en tidligere FBI-agent på at genåbne sagen i en dokumentar til efteråret.
Ubevidste kontraster
Når bogen alligevel bliver mere end en roman med inspiration fra en mordgåde, sker det fordi forfatterne i åbenlys nydelse fylder siderne med den kærlighedsrejse, som hovedpersonerne gennemfører.
Læseren trækkes således dybere og dybere ind i såvel kærlighedens særlige univers som uhyggens kvalmende råhed. Forfatterne gør det samtidig på en måde, der smækker de ekstreme kontraster frem før læseren bliver bevidst om det. Det ene øjeblik blodige nærmest kvalmende beskrivelser af vold og psykisk terror som ingen almindelige danskere kan forestille sig, og det næste tåreprovokerende beskrivelser af kærligheden mellem hovedpersonerne.
”Bundfald” afdækker sider af vores samfund, ingen af os ønsker at tro på eksisterer. Bogen beskriver dræbende elegant en parallel verden, som vi alligevel møder dagligt i medierne. Fra rockernes og indvandrerbandernes kontrol med organiseret kriminalitet, over skyggesiderne i det etablerede samfund til de allersvageste og deres forsøg på at overleve på trods af et velfærdssystem, der burde beskytte særligt børnene.
Selvtægtens dilemma
Bogens omdrejningspunkt er en selvtægtsgruppe, som opsøger mennesker, der har misbrugt dem seksuelt. Det går grueligt galt. Læseren udfordres på sin umiddelbare forståelse af deres motiver og trang til hævn, og lider derfor også med dem, når det ender helt forkert. Selvtægtens dilemma udpensles langt fra, men konsekvenserne slår hårdt mellem de sorte bogstaver på bogens sider.
Men det er bestemt ikke bogens eneste tema.
Middelklassen og dens indbildte selvforståelse bliver samtidig nådesløst dissekeret og udleveret når vi præsenteres for de løgne og den overflade, som udgør den forestillede virkelighed for flertallet af os.
Det er en stor styrke ved bogen, at den i meget høj grad bygger på virkelighed. Man fornemmer forfatternes dybe indsigt i underdanmark, men det uhyggelige balanceres fornemt med underholdende viden om vin, svenskere, it-branchen og ikke mindst sjældent skarpe refleksioner om samfundets absurditeter i indskudte sætninger.
Derfor bliver det også en særlig og anderledes bog, hvor man langsomt kommer til at holde af bogens hovedpersoner og deres kamp for både kærlighed og retfærdighed.
Således kan bogen snildt læses som ren underholdning, men for mennesker, der i det daglige har kontakt med underdanmark eller retssikkerhedsdanmark kan den samtidig blive en øjenåbner.
Du kan købe bogen her
NOTE: Anmelderen kender forfatterne til bogen personligt. Det kan selvfølgelig have præget læsningen og dermed også anmeldelsen.