Opgør med KL-topstyring: Lokalpolitikere ønsker fornyelse

Politik

16/03/2015 12:18

Nick Allentoft

KL må igangsætte fornyelse, lyder det fra tre lokalpolitikere efter det årlige Topmøde i Aalborg. Afvisningen af fusionsplaner med Danske Regioner åbner ny debat om topstyring i kommunernes organisation. KL direktør vil lytte.

“Landets vigtigste og mest indflydelsesrige mennesker er samlet, når KL kalder til topmøde. Alligevel er det alle mulige andre, der skal fortælle deltagerne, hvordan de skal gøre deres arbejde fremover.”

Sådan skriver lokalpolitikeren Kenneth Birkholm (K) i en klumme med overskriften “KL Topmødet skriger på modernisering”.

To andre lokalpolitikere fra de Radikale og SF er enige.

“Når jeg sidder og kigger rundt i en propfuld Aalborghal rammer frustrationen mig. Tænk hvis man satte alle de her mennesker i gang med at tænke højt og udvikle,” skriver Lone Myrhøj, der er gruppeformand for SF i Vejle Byråd.

Henrik Nord sidder i dag i Borgerrepræsentationen i Københavns Kommune, men har før været byrådsmedlem i Værløse og siden Furesø Kommune. Han deltog i år i sit 10. KL Topmøde.

“Selvfølgelig er det da hyggeligt at møde nye og gamle bekendte, og det kan da også være frugtbart at få fælles oplevelser med byrådskollegerne. Men reelt indhold og politiske debatter, dem skal man kigge langt efter ved KLs Kommunalpolitiske Topmøde,” skriver Henrik Nord i sin klumme.

Alle tre politikere er medlemmer af Den Lokalpolitiske Tænketank. De opfordrer nu til, at KL-bestyrelsen benytter nederlaget i afstemningen om fusion med Danske Regioner til at iværksætte fornyelse. Den opfordring er KL’s administrerende direktør klar til at gribe.

“Vi er med på, at der skal findes nye veje, og jeg synes også vi laver fornyelser hver gang. Det her er jo udtryk for, at der er en ny generation af politikere på vej, som stiller nye krav og har nye ønsker til den måde vi gør tingene på. Det er vi selvfølgelig klar til at lytte til,” siger Kristian Wendelboe.

Ideerne bobler da også allerede hos de tre medlemmer af Den Lokalpolitiske Tænketank.

                     Læs de tre klummer fra Topmødet

Inddragelse og fornyelse

“"Nye tider kræver nye løsninger" og "forandringer kommer uanset om vi vil eller ej"var noget af det, jeg tog med fra KL formand Martin Damms tale. Faktisk det eneste jeg husker dagen derpå. Men hvor blev de af, løsningerne og forandringerne,” spørger Lone Myrhøj, og efterlyser mere inddragelse af de mange lokalpolitikere.

“Tænk hvis man satte alle de her mennesker i gang med at tænke højt og udvikle,” skriver hun således.

Kenneth Birkholm drømmer om slik og festbuffet i sin klumme.

“Tænk hvis et KL Topmøde var en slikbutik af tilbud om ny viden, workshops og politikudvikling i og på tværs af partier. Tænk hvis pressen mødte en festbuffet af de bedste eksempler på nye løsninger og engagerede kommunale aktører. Tænk hvis et KL Topmøde var et udstillingsvindue for ildsjælene og dygtige ledere i det kommunale landskab,” skriver den konservative lokalpolitiker, og stiller to spørgsmål til sine kolleger i hele landet:

“Hvorfor accepterer landets kommunalpolitikere at KL dikterer programmet den ene gang om året, hvor politikerne for alvor kan trække i arbejdstøjet på tværs af kommunegrænserne?

Hvorfor fastholder KL en forhistorisk model for sine møder samtidig med, at samme organisation opfordrer til innovation og nytænkning ude i kommunerne?”

Henrik Nord peger på, at den debat, der pågår ude i kommunerne, nærmest er fraværende på KL Topmødet.

“Mange kommuner står overfor massive politiske udfordringer bl.a. med økonomi, fysisk planlægning, beskæftigelse og ikke mindst implementeringen af folkeskolen. Hertil kommer de arbejdsvilkår, som lokalpolitikerne står overfor i mødet mellem embedsmændene og borgerne - et emne, som tidligere har været drøftet og beskrevet i spalterne i nærværende medie,” skriver Henrik Nord.

Kristian Wendelboe siger til DenOffentlige, at han lytter til kritikken, og vil tage den med, når han sammen med sin bestyrelse nu skal evaluere årets Topmøde.

“Der er nogle helt formelle ting, som mødet, der jo er et delegeretmøde, skal indeholde, men vi er meget åbne for fornyelse,” siger Wendelboe, der også inviterer de politiske partier til at bidrage.

“De politiske gruppemøder er vigtige på vores Topmøder, men der er det suverænt op til partierne selv, hvordan de afvikler gruppemøderne. Hvis der i partierne er ønsker om at samarbejde med KL om temadebatter eller lignende er vi helt åbne for det,” siger KL-direktøren.

 

Mest Læste

Annonce