"I Muskelsvindfonden har vi en tydelig vision: Plads til forskelle. Den tager vi dybt alvorligt, og vi betragter visionen som den bedste måde at hjælpe vores medlemmer," skriver Per Larsen. Foto: Muskelsvindfonden.

Frivillig med et formål

Velfærd

03/06/2015 12:01

Mikkel Sarka

"Vores mål hedder at skabe Plads til forskelle, og vi oplever, at de frivillige tager visionen til sig, når de fra dag ét omgås mennesker, der er anderledes end dem selv", skriver Per Larsen, Leder af Center for Frivillighed & Ledelse i Muskelsvindfonden i sit bidrag til Frivilligheds-stafetten.

Tak til formand for Dansk Handicap Idræts-Forbund, Karl Vilhelm Nielsen, der i sit indlæg spørger til, hvilken rolle de frivilliges engagement i Muskelsvindfonden betyder for indsamlingsaktiviteterne ved Grøn Koncert.

Frivilligheds-stafetten

Interesseret i at læse mere om frivillighed i vores samfund? Så klik her og læs alle indlæg fra Frivilligheds-stafetten.

 Muskelsvindfondens 1400 aktive frivillige er hele foreningens rygrad. Ikke nok med, at de år efter år sørger for, at vores indsamlingsaktiviteter, der blandt andet tæller Grøn Koncert og Cirkus Summarum, kører som en velsmurt maskine – de er også de bedste ambassadører, vi overhovedet kunne forestille os. 

I Muskelsvindfonden har vi en tydelig vision: Plads til forskelle. Den tager vi dybt alvorligt, og vi betragter visionen som den bedste måde at hjælpe vores medlemmer. Derfor søger vi også at påvirke befolkningen og den offentlige debat i retning af, at der skal være plads til os alle, uanset køn, etnisk oprindelse, religion, alder, handicap og seksuel orientering. Vi tror på, at verden bliver beriget, hvis vi værdsætter, inspirerer og tager ansvar for at udvikle mangfoldigheden i samfundet.

For at løfte en så omfattende vision har vi brug for mange hænder, hjerner og hjerter. Derfor er det uvurderligt for os, at vores frivillige – Crewet – er de bedste ambassadører for Plads til forskelle. De er en mangfoldig, hjertelig og åben skare, der ser mennesket først, og ikke lader sig skræmme af handicap, diagnoser, udseende og baggrund. Og det er ikke fordi, at de er nøje udvalgte supermennesker.

I Muskelsvindfonden oplever vi, at det fælles mål er med til at motivere vores frivillige. Vores mål hedder at skabe Plads til forskelle, og vi oplever, at de frivillige tager visionen til sig, når de fra dag ét omgås mennesker, der er anderledes end dem selv. Vi oplever også, at de tager det menneskesyn med sig, når de tjekker ud af frivilligheden og ind i deres hverdag.

Vi ser ved selvsyn, at det at være crew'er ikke blot er en t-shirt, du tager på henover sommeren, men bliver en livsstil, som de frivillige både definerer sig selv – og andre – ud fra, når de f.eks. uden yderligere mistro tilbyder husly til hvem som helst med et crewnummer.

I Crewet bliver man hængende. En frivillig for Muskelsvindfonden har gennemsnitligt været med i fem år. Det betyder også, at vi pt ikke har fokus på rekruttering, men i stedet på at udvikle vores eksisterende frivillighed igennem en bred palette af tilbud – blandt andet en gratis lederuddannelser.

På den måde opkvalificerer vi vores erfarne crew'ere til at tage nye frivillige ind, og skaber et fælles sprog og forståelse for den opgave, der skal løftes.

Hver måned, året rundt, mødes crew'ere i hele landet på eget initiativ til Crewaften. Det gør de ikke, fordi der skal planlægges sceneopbygning på Grøn Koncert eller optimering af salgsfladen på Cirkus Summarum. De gør det, fordi Crewet er blevet en stor og definerende del af deres identitet, og fordi at venskaber, ægteskaber og sågar forældreskaber udspringer af den mangfoldige flok.

Da Muskelsvindfondens formand og stifter forleden talte til sektionscheferne, som er ulønnede ledere blandt de frivillige, satte han ord på den stolthed, som foreningen har over for sine frivillige.

Udover at rose Crewet for at udvise en solidaritet, som politikerne i den kommende valgkamp uden tvivl kunne lade sig inspirere af, og give de frivillige et skulderklap for – i en tid, hvor ensomhed er i fokus – at gøre Crewet til en potent ensomhedsdræber, udråbte han dem alle til ambassadører af første grad:

- ”I skal vide, at jeg ser jer som ambassadører for os. Ikke den slags med kors, bånd og stjerner og blå nummerplader. Næh nej. Den seje slags. Plads til forskelle-ambassadører! Så bliver det sgu ikke finere!”

Jeg vil gerne nominere Den Sociale Dag som næste modtager af stafetten, da der er tale om et projekt, som Muskelsvindfonden deler et stort interesse- og værdifællesskab med.

Den Sociale Dag løber af stabelen d. 6. juni i Aarhus, og søger frivillige til alt fra uddeling af flyers for en jazzfestival til maling af en spejderhytte, og vi er nysgerrige på at høre, hvad de frivillige får ud af deres engagement på Den Sociale Dag?

Muskelsvindfonden styrker mennesker med muskelsvind og deres familier.

Vi påvirker holdninger, bidrager til ny viden og skaber bedre livsvilkår for mennesker med handicap.

Vores aktiviteter finansieres blandt andet af Cirkus Summarum og Grøn Koncert.

Læs mere på www.muskelsvindfonden.dk

Mest Læste

Annonce