DR dokumentar afslører hvordan virksomheder og ansatte tier for penge

Politik

24/9/18 8:38

Nick Allentoft

Tusinder af klemte i velfærdsstaten har råbt op i årevis uden videre held. Nu slår DR til med to dokumentarer om det syge beskæftigelsessystem, som både virksomheder og ansatte tier om mens de tjener gode penge.

"En mentor kan være den som hjælper en ung kriminel ud af et belastet miljø, eller en ledig tættere på et job. Mentorforløb er de seneste år blevet en stor forretning for private firmaer, men de unge kriminelle og de ledige får langt fra altid den hjælp kommunernes skattekroner betaler for. "Afsløret" undersøger i to programmer mentorordningen og afdækker svigt af udsatte borgere samt spild af offentlige midler."

Læs mere om socialkrisen

Vi har skrevet om sygdomsramte og klemte borgere i systemet gennem lang tid.

Læs vores tema om socialkrisen, hvor en lang række artikler er samlet. 

 

Sådan lyder foromtalen af to programmer, som DR nu viser - det første mandag d. 24. september.

I kredsen af syge borgere fanget i beskæftigelsessystemets syge bureaukrati har vi ventet i årevis på, at en stor medieaktør som DR ville tage fat på det her område. For vi har på egen krop mærket konsekvenserne af et sygt beskæftigelsessystem. 

Ledige syge borgere er blevet en millardforretning for private virksomheder. På alle mulige forskellige måder hælder velfærdsstaten via kommunerne millioner og atter millioner af kroner i retning af private virksomheder, der på papiret skal "hjælpe" syge og udsatte borgere til et bedre liv. Problemet er, at pengene ofte er totalt spild, men fordi så mange tjener på det, er der ingen, der råber højt. Det er ligesom med overbetalingen af privathospitalerne for nogle år siden, hvor afsløringerne først kom for dagen, da nogle andre end dem med ansvar for pengene, begyndte at undre sig. 

Nu foregår det på beskæftigelsesområdet, hvor en lang række virksomheder i dag tjener millioner på at give Jobcentrene god samvittighed i et sygt beskæftigelsessystem. Borgerne er der ingen, der interesserer sig for, når vi presses gennem det ene vanvittige forløb efter det andet. 

"Jamen vi ser jo, hvordan en masse borgere bliver hjulpet til et bedre liv," lyder argumentet ofte fra de ansvarlige chefer og politikere. 

Sådan er det jo med statistikker, siger jeg. Sagen er, at man som borger hellere må rette ind efter det totalitære beskæftigelsessystem med rigide regler og krav, for det er den eneste måde at få fred på før eller siden. Ud på den anden side kommer et cpr-nummer, hvor mennesket er forsvundet og den ptsd-ramte borger forsøger at overleve. Ind på arbejdsmarkedet med dig du!

Tak til DR- men virker det?

Nu afslører DR så hvordan det foregår i virkeligheden, når private virksomheder honoreres for at "afklare" eller "udvikle" borgernes arbejdsevne. Det er lige før, jeg vil kalde de virksomheder, der udfører disse opgaver, for kriminelle, fordi de lader sig prostituere for at opnå god status hos kommunerne, så de kan tjene endnu flere penge. Man kan også kalde systemets aktører lakajer, når de vender det blinde øje til for at placere den dårlige samvittighed hos en anden aktør.

Næstehjælperne og Jobcentrets Ofre

Vi har valgt at give taletid til aktive i Næstehjælperne og Jobcentrets Ofre. Initiativet bringer deres indsats og erfaringer videre til vores læsere, og viser andre sider af hverdagens velfærd. 

Læs flere indlæg fra - og om - Næstehjælperne her og Jobcentrets Ofre her.

Hvordan kan man glæde sig til at komme i arbejdsprøvning for at forsøge at vende tilbage til det ordinære arbejdsmarked, når man som jeg oplever, at det foregår ved svindel og manipulation? 

Det er svært for de fleste - men jeg er glad - for jeg håber endnu engang på, at jeg visiteres til fleksjob efter arbejdsprøvning nr 9 - de to sidste gange hos den samme købmand. 

På baggrund af tusindvis af beretninger fra medlemmer af facebookgruppen Jobcentrets Ofre, vil jeg anslå, at op mod 80 % af alle arbejdsprøvninger gør borgerne mere syge og frustrerede. Det kan ikke være anderledes, når systemets indretning tvinger borgere til at underkaste sig. 

De syge er blevet en millardforretning og hverken de virksomheder, der tjener på et sygt system, eller de ansatte og ledere, der ligesom os syge underkaster sig systemet, råber op. 

Derfor gør jeg, og nu kan vi da håbe, at DRs fokus også bringer andre på banen.

Annonce