null

co/Mediehuset DenOffentlige

1165

København K

Telefon: 31485030

[email protected]

Tilmeld nyhedsbrev

Psykiatrien er ikke længere tabu, men det er stadig voldsomt stigmatiserende at have en psykisk lidelse. Det skal ændres. Mennesker med psykisk sygdom skal behandles med samme respekt og omsorg som vi alle synes at mennesker med fysisk sygdom bør mødes med. Sundhedsvæsenet er helt generelt presset af en dårlig økonomi, og i mine øjne prioriteres meget af vores arbejde i sundhedssektoren forkert, så der bliver færre resurser til hjælp og behandling, end der burde være, med de midler vi har. Jeg synes også, at et så rigt samfund som vores burde have råd til at bruge flere resurser på de syge.
 

Jeg arbejder i Børne- og Ungdomspsykiatrien i Region Hovedstaden i Danmark. Jeg begyndte at blogge i efteråret 2015. Der er sket meget siden da. Jeg er blevet overvældet og taknemmelig for al den positive opmærksomhed mine artikler har fået, og jeg håber, at jeg er med til at skabe den positive ændring, der er på vej. Vi er slet ikke i mål, men vognen er lige så stille begyndt at rulle i den rigtige retning; Psykiatrien får meget mere positiv opmærskomhed i dag end for få år siden.

Vores brug af ”social media” har helt ændret hvordan vi komunikerer, og det er i dag langt sværere at adskille vores private person fra vores professionelle rolle. Der er brug for at vi overlæger deler vores lægefaglige viden med befolkningen, adminstratorer og politikkere, som er ansvarlige for de rammer vi skal agere indenfor, når vi skal behandle mennesker med psykisk sygdom.

I efteråret 2015 skrev jeg om hvor usædvanligt det var, at en læge ytrede sig i det offentlige. Det er det slet ikke mere. Der sker store forandringer i vores samfund lige nu. Nogle er gode andre er dårlige. Men jeg synes, det er dejligt, at det har ændret sig, og at vi læger deltager i den offentlige debat. Mine læsere skal vide, at jeg både udtaler mig som privat person og som børne- og ungdomspsykiater, men jeg udtaler mig IKKE som repræsentant for Psykaitriens ledelse. 

Hvor er der sket meget siden, jeg skrev disse ord i 2015:

 
Vi bygger en katastrofe op foran os, hvis vi fortsætter med at styre efter ydelser snarere end efter løsninger. Derfor blogger jeg på DenOffentlige om min hverdag i psykiatrien.
 
Jeg arbejder i Børne- og Ungdomspsykiatrien i en region i Danmark. Det er mit ønske at skabe mere debat og saglig opmærksomhed på psykiatrien, hvor særligt børn, unge og deres familier er blevet ofre for et ydelses-fokuseret system, der prioriterer styring over behandling.
 
Børn og unge med psykisk lidelse har brug for at mange forskellige sektorer arbejder sammen, men kassetænkning og rigide styringsredskaber forhindrer samarbejdet. Børne- og ungdomspsykiatere er i dag selv tvunget til at prioritere medicin frem for al anden behandling. Det betyder i praksis, at vi skubber enorme udfordringer foran os, og samtidig accepterer et samfund, der aldrig lærer, hvordan vi rummer psykisk sygdom, eller hvordan vi undgår, at psykisk sygdom ødelægger familier og netværk.
 
Psykiatrien er et af de væsentligste områder i sundhedssektoren, dels fordi omkostningerne til medicin er eksploderet, og dels fordi antallet af mennesker, der bliver ramt af psykiske sygdomme, vokser.
 
Derfor blogger jeg
 
Det er ikke almindeligt, at læger ytrer os offentligt, og jeg brugte lang tid på at overveje mine blogger-drømme, fordi jeg så nødig vil misforstås. Alting kan stå lidt hårdere og mere aggressivt på skrift. Der er ingen af mine smil eller armbevægelser med :-)
 
Samtidig sker der nogle gange det i debatten, at en offentligt ansat bliver taget til indtægt for at tale på sin arbejdsplads' vegne. Denne blog er min private drøm, og jeg skriver som privat person og som børne- og ungdomspsykiater med min faglige viden og erfaring, og med alle mine holdninger og drømme for mit virke i det offentlige.
 
Men jeg skriver også, fordi det er nødvendigt at fortælle om hverdagen uden filter. Mine indlæg er ment konstruktivt og mit håb er, at de bliver læst og modtaget i samme ånd.
 
Holdninger og drømme er noget privat og meget følsomt noget. Så kære læser: Læs denne blog med den viden, at dette er mine tanker, mine drømme for hvordan vi kan gøre Børne- og Ungdomspsykiatrien bedre i Danmark.
 
God læsning.
 
Klik i blog-boksen herunder, så folder mine indlæg sig ud for dig :-)

 

Seneste artikler

Seneste blogindlæg

Seneste pressemedelelser

Seneste cases

Navnenoter