5000 rige familier mister børnechecken

Velfærd

09/01/2014 14:26

Skattereformen fra 2012 betyder, at flere tusinde rige familier nu mister retten til at få børnecheck.

Skattereformen fra 2012 betyder, at 5000 rige familier mister børnechecken. Det oplyser ATP til Ritzau.

Ændringen træder i kraft 20. januar i år, hvor årets første børnecheck bliver udbetalt.

Skattereformen betyder, at børnechecken nu bliver reguleret efter indkomst. Det er alene forældre med et individuelt topskattegrundlag på over 712.600 kroner, der bliver berørt af ændringerne.

- Indkomstaftrapning kan betragtes som en lille millionærskat. Thornings skattereform er generelt god, fordi man konverterer offentlige udgifter til lavere skat, siger cheføkonom Mads Lundby Hansen fra den liberale tænketank Cepos.

- Men den lille millionærskat er skadelig, påpeger han.

Samlet kommer omkring 43.000 modtagere af børnechecken til at mærke reformen. Og samlet vil de få nedsat deres ydelse med to procent af det beløb, hvormed deres årlige indkomst overstiger de 712.600 kroner.

- Der er i øvrigt ikke meget provenu i indkomstaftrapningen. Umiddelbart skal den indbringe 280 millioner kroner, siger Mads Lundby Hansen.

- Men når Finansministeriet indregner en mindre arbejdsindsats og færre afgiftsindtægter, skrumper provenuet til 120 millioner kroner. Det er meget lidt, og i det perspektiv burde man ikke have gennemført den, mener han.

Det er Udbetaling Danmark, der står for at udbetale børne- og ungeydelsen. Her beregner man ydelsen ud fra den enkelte forælders forskudsopgørelse fra Skat.

De forældre, der nu vil få mindre udbetalt, får i midten af januar et brev fra Udbetaling Danmark. Her vil man kunne se beregningerne, og samtidig vil Udbetaling Danmark henvise til, hvor man får mere information om reglerne.

Sidste år fik cirka 700.000 forældre børne- og ungeydelse. Det svarede i 2013 til, at der blev betalt cirka 14 milliarder kroner til børnefamilierne.

Flere oplysninger med regneeksempler kan ses på borger.dk/nedsatydelse.

/ritzau/

 

Mest Læste

Annonce