Advokatundersøgelse frikender Skat ansatte for ansvar i udbytteskandale

19/12/17 1:21

Nick Allentoft

En direktør og en underdirektør skal til tjenestelig samtale, men ingen stilles til ansvar for udbytteskat. Minister er tilfreds.
Sagen om manglende kontrol med udbytteskat har kostet de danske skatteydere milliarder af kroner. Men ingen embedsmænd kan stilles til ansvar for den svigtende kontrol med skatteydernes penge. Det konkluderer en advokatundersøgelse foretaget af advokatfirmaet Bech-Bruun.

Skatteminister Karsten Lauritzen (V) er tilfreds med konklusionen.

Historierne om Skat

Læs meget mere om skandalerne og planerne med Skat på tema-siden her. 

- Rapporten bekræfter billedet af en dybt, dybt ulykkelig sag, hvor kriminelle er lykkedes med at snyde fælleskassen for et kæmpe beløb, siger Karsten Lauritzen.

Undersøgelsen konkluderer ligesom Rigsrevisionen tidligere har gjort, at der var problemer med kontrollen i Skat og med Skats it-systemer.

Skatteministeriets tilsyn med Skat var heller ikke godt nok, mens svindlen stod på, konkluderer undersøgelsen.

Alligevel kan en lang række embedsmænd i Skatteministeriet og Skat drage et lettelsens suk. 

Advokatundersøgelsen finder nemlig ikke grundlag for, at der indledes sag om "disciplinært eller ansættelsesretligt ansvar" mod nogen.

En direktør og en underdirektør i Skat skal dog til tjenstlige samtaler for at afklare forløbet fra modtagelse af de første oplysninger om mulig svindel frem til udbytterefusionen blev stoppet. 

- Jeg har fra starten ønsket, at vi kommer til bunds i sagen. Nu gennemfører Skat tjenstlige samtaler som anbefalet i rapporten. Næste skridt er, at justitsministeren drøfter det videre forløb på baggrund af redegørelsen med Folketingets partier, siger Karsten Lauritzen.

OVERBLIK: Skat får nye hug for udbytteskat-skandale Skats kontrol med udbytteskat var utilstrækkelig, konkluderer advokatundersøgelse om milliardskandalen.  

Ingen kan stilles til ansvar for den svindel med udbytteskat, der fandt sted fra 2010 til 2015. Det konkluderer en ny advokatundersøgelse.

Få et overblik over sagen her:

* Skat anmeldte i august 2015 skattesnyd med udbytteskat for omkring 6,2 milliarder kroner til Bagmandspolitiet. Siden har Skat flere gange opjusteret beløbet, som nu er oppe på 12,3 milliarder kroner.

* Selskaber i udlandet skal ikke betale skat af udbyttet af deres aktier, mens skatten for danske selskaber er på 27 procent. Svindlen sker, hvis selskaberne har søgt om at få tilbagebetalt udbytteskat, uden de har ejet de aktier, de vil have tilbagebetalt skat for.

* I december 2016 vedtog et bredt flertal i Folketinget at iværksætte en uvildig advokatundersøgelse af forløbet omkring formodet svindel med udbytteskat for 12,3 milliarder kroner i perioden fra 2010 til 2015. 

* Advokatundersøgelsen finder blandt andet: Skats kontrol med udbytteskat var utilstrækkelig, der var usikkerhed om ansvarsområderne, it-systemerne fungerede ikke tilfredsstillende og Skatteministeriets tilsyn var ikke godt nok.

* En række embedsmænd i både ministeriet og Skat er blevet vurderet, men advokatundersøgelsen "finder ikke grundlag for, at der indledes sag om disciplinært eller ansættelsesretligt ansvar mod de pågældende."

* Skats konstituerede direktør, Merete Agergaard, har dog på baggrund af undersøgelsens anbefaling besluttet at gennemføre tjenstlige samtaler med en direktør og underdirektør.

* I sommeren 2017 nedsatte Folketinget en undersøgelseskommission, der skal granske en række af Skats skandalesager. Det blev samtidig besluttet, at advokatundersøgelsen om udbytteskat kan blive inddraget i kommissionens arbejde.

* En række tiltag skal for at dæmme op for problemet omkring udbytteskat. En ny enhed skal stå for udbetaling af alle anmodninger om refusion. Der skal gennemføres målrettet kontrol og øgede dokumentationskrav, og en analyseenhed skal reagere på atypiske udbetalinger.

Kilder: Skatteministeriet, Skat, advokatfirmaet Bech-Bruun, Ritzau.

/ritzau/

 

Tilmeld nyhedsbrev

Læs også

08/4/21 8:14

Politik
Lars Løkke smider kæmpe bombe: Hyrer tidligere Venstre-figurLars Løkke Rasmussen har hyret den tidligere Venstre-figur, der nu gør comeback efter tre års pause fra politik.

23/10/16 7:35

Politik
Morten Messerschmidt sygemeldt på ubestemt tidMesserschmidt er blevet sygemeldt og Dansk Folkeparti har nu øget det beløb, der tilbagebetales, til 2.5 million kroner.

03/2/22 9:31

Politik
Vanvittig løn: Så meget får Barbara BertelsenDet lille webmedie Journalista.dk har undersøgt, hvad en af hovedrolleindehaverne i Minksagen, Barara Bertelsen får i årsløn. Svaret er, at departementschefen og dermed den øverst placerede embedsmand i Statsministeriet tjener langt mere end Statsministeren.

04/5/22 1:56

Kommunalt
P-selskaber skovler formuer ind på ulovlige p-afgifterHvis du klager over en p-afgift, kan det være en god ide at tage sagen hele vejen til Parkeringsklagenævnet.

06/5/22 7:08

Europa
Forsker: Derfor er Ukraine begyndelsen på enden for PutinVerden holder vejret, for vil Putin erklære officielt krig mod Ukraine d. 9. maj? Uanset hvad ser norsk forsker sprækker i Putins ellers så solide greb om magten i Rusland.

05/5/22 2:41

Putin vil ydmyge 500 ukrainske krigsfanger under paradeHvert år fejrer Rusland d. 9. maj med en stor parade - men organisation advarer om, at årets fejring bliver anderledes brutal.

10/5/22 12:28

Europa
Se videoen: Svensk granatkaster pulveriserer russisk tankUkraines forsvar har offentliggjort en video af en russisk tank, der bliver sprængt i luften - angiveligt med en granatkaster leveret af Sverige.

04/5/22 7:34

Politik
Stolt Mette Frederiksen: For første gang i 20 årMette Frederiksen glæder sig over at det nu sker for første gang i 20 år.