Sundhedsstyrelsen har besluttet at anbefale en forebyggende behandling af hiv-smitte, den såkaldte PrEP-behandling.
Det er et afgørende skridt mod at stoppe udbredelsen af den farlige sygdom herhjemme, vurderer direktør i Aids-Fondet Andreas Gylling Æbelø.
- Med dette afgørende skridt forventer vi, at vi kan stoppe udbredelsen af hiv i Danmark i 2025 eller 2030, siger han.
Bliv redaktør for dit eget indhold
DenOffentlige bliver skabt sammen med dig, der tager medansvar for samfundets udvikling. Vi kalder os for et mediefællesskab og du kan være med. Bliv medlem af fællesskabet og vær med til at præge samfundets udvikling gennem debat, videndeling, cases og nyheder. Kontakt os for at høre mere.
- Vi kan blive det første land i verden til at stoppe udbredelsen af hiv inden for vores egne grænser.
PrEP er en medicinsk behandling til forebyggelse af hiv.
Ved at tage en pille om dagen kan man ifølge Aids-Fondet nedsætte risikoen for smitte med den farlige sygdom med op til 99 procent.
Den forebyggende behandling er godkendt i blandt andet USA, Norge, Sverige og Frankrig.
I Danmark har antallet af nye hiv-smittede i årtier ligget stabilt på mellem 150 til 200 mennesker om året. Derfor er der brug for pillen, mener Andreas Gylling Æbelø.
- Hiv er et stort og alvorligt problem. Det er for mange smittede i et land som Danmark, hvor vi kender til forebyggelse og god behandling.
- Det er et problem for den enkelte og meget dyrt for samfundet at behandle hiv.
Der er stor sandsynlighed for, at PrEP snart bliver indført som forebyggende behandling herhjemme.
Det sker, efter sundhedsminister Ellen Trane Nørby (V) i et spørgsmål fra Flemming Møller Sørensen (S) blev bedt om at tage stilling til, hvorvidt behandlingen skal indføres i Danmark.
Ministeren har svaret på baggrund af vurderinger fra Sundhedsstyrelsen.
Styrelsen mener, at pillen har en overbevisende forebyggende effekt især for mænd, der har sex med andre mænd. Det skyldes, at de er særligt udsatte for hiv-smitte.
- For denne målgruppe vil PrEP være et nødvendigt og tiltrængt farmakologisk supplement til den eksisterende forebyggelsesindsats.
- Det er Sundhedsstyrelsens vurdering, at man kan forvente et væsentligt fald i antallet af nysmittede, måske op imod en halvering af det årlige antal nysmittede, skriver ministeren.
Ifølge Sundhedsstyrelsen vil mellem 200 og 500 mennesker årligt få gavn af et gratis tilbud om PrEP.
Der skal stadig politisk handling bag anbefalingen, hvis PrEP skal indføres som behandling i Danmark.
FAKTA: Hiv-virus fra smitte til aids Hvert år får mellem 150 og 200 mennesker i Danmark diagnosen hiv. Få indblik i sygdommen her.
Hiv-virus kan nedbryde immunforsvar og ødelægge kroppen, hvis det ikke behandles.
Få et indblik i, hvad hiv er:
* Hiv er et virus, der angriber og nedbryder immunforsvaret hos den, der bliver smittet.
* Det kan sprede sig ved ubeskyttet sex, gennem blod eller fra mor til barn under graviditet, fødsel eller amning.
* Virusset spreder sig ved at placere sig i kroppens såkaldte CD4-celler, der er en vigtig del af kroppens immunforsvar.
* CD4-cellerne alarmerer andre dele af immunforsvaret, hvis kroppen rammes af eksempelvis virus. Når der bliver lavet nye celler til immunforsvaret, spredes virus. Cellerne bliver optaget af at producere virus, så der bliver færre celler til at alarmere immunforsvaret.
* Immunforsvaret nedbrydes langsomt, så kroppen bliver mindre modstandsdygtig over for andre sygdomme.
* Fire til otte uger efter smittetidspunktet kan antistoffer mod hiv måles i blodet. Har man antistoffer mod hiv, er man hiv-positiv.
* Der er forskelligt, hvor lang tid der går, fra man smittes, til sygdommen kræver behandling. For nogle varer det få år, mens andre kan leve med sygdommen i 20 år uden at få behov for medicin.
* Hiv er en forkortelse for "Human Immundefekt Virus". "Human" betyder, at det angriber mennesker, "immundefekt" fortæller, at immunforsvaret ødelægges, mens "virus" fortæller, at der er tale om virus og ikke eksempelvis en bakterie.
* Hvis man ikke får behandlet sin hiv-sygdom, vil det typisk inden for otte år have udviklet sig til aids.
Kilder: Aids-Fondet, netdoktor.dk
/ritzau/