Den 1. september 2015 overtog det hollandske ambulanceselskab Bios ambulancekørslen fra Falck i det meste af Region Syddanmark. Samme måned steg ambulancernes responstid markant, når man sammenligner med året før. Det skriver beredskabsinfo.dk, der er en netavis, som skriver om det danske beredskab.
Bios har tidligere været genstand for kritik for blandt andet at aflevere vagtplaner, der ikke hang sammen, og stille med for få ambulancer i forhold til aftalen med Region Syddanmark.
Læs mere om Bios overtagelse af ambulancekørslen her
Men i september sagde regionen, at det ikke er Bios skyld, at responstiderne stiger.
- Når responstiderne er steget nu, skyldes det ikke Bios eller Responce, men derimod, at antallet af hændelser er steget markant i løbet af det seneste år, sagde formanden for det præhospitale udvalg i Region Syddanmark, Thyge Nielsen (V), til beredskabsinfo.dk.
Nye tal viser imidlertid, at der i hele september 2015 kun var 73 flere akutte udrykninger end i september 2014.
Det fremgår af et notat, som beredskabsinfo.dk er i besiddelse af. Region Syddanmarks tal viser ifølge notatet, responstider på 8.6 minutter i september 2015, mens den gennemsnitlige ventetid var 7,7 minutter sidste år. Inden for områderne i regionen var det stigningen i Sønderjylland fra 8,4 til 9,7 minutter, mens fynboerne oplevede en stigning fra 7,3 til 8,5 minutter. Ifølge Beredskabsinfo.dk formentlig de største stigninger i responstider, som nogensinde er set i Danmark.
Det er ikke "en markant stigning," erkender Thyge Nielsen over for Ritzau.
- Jeg kan godt se, at det kun er en lille stigning i antallet af kørsler, men det er jo stadig en stigning. Og jeg synes ikke, at den stigende responstid er noget problem. Det er så lidt, siger han.
Da Falck havde ansvaret for ambulancekørslen steg antallet af udrykninger også, men det medførte ikke, at ambulancerne ankom senere.
Dengang steg antallet af udrykninger fra 3446 i september 2013 til 4251 i september 2014.
Men dengang faldt den gennemsnitlige responstid fra 7,8 minutter i september 2013 til 7,7 minutter i september 2014, trods de ekstra 26 udrykninger om dagen.
Thyge Nielsen er ikke desto mindre tilfreds.
- Vi ender på, at det er en forskel i sekunder. Og jeg er sikker på, at vi har indhentet den responstid inden nytår, siger han.
Region Syddanmark svarer på kritikken Thyge Nielsen (V) er formand for det præhospitale udvalg i Region Syddanmark. Han er tilfreds med Bios ambulancekørsel. Spørgsmål: Responstiden er steget markant i forhold til september sidste år. Er det tilfredsstillende? - Det er korrekt, at tiden er steget i forhold til september året før, men den er ikke steget i forhold til de seneste måneder. Jeg synes, det er en mere rigtig måde at betragte ambulancedriften, siger Thyge Nielsen til Ritzau. Spørgsmål: Men beredskabet anbefaler, at man sammenligner med samme måned sidste år. Så undgår man, at sådan noget som sommerferie spiller ind i statistikken? - Vi mener stadig, at det korrekte er at sammenligne med den periode, der var umiddelbart forud. Spørgsmål: Hvis man kigger på de tre måneder før Bios overtog driften, er tallet stadig steget fra en responstid på 8,3 minutter i juli og august, til en responstid på 8,6 i september? - Vi er nede på, at der lige nu er en forskel på sekunder, og det forventer vi bliver indhentet inden nytår. Så kan man lave de statistikker man vil, siger Thyge Nielsen. - Responstiden er vigtig at måle på, men man skal da også måle på sådan noget som kvalitet, tryghed og så videre. Spørgsmål: Men er responstiden ikke den vigtigste faktor for, om jeres mål bliver opfyldt? - Jo, men vi ender på, at det er en forskel på sekunder. Og jeg er sikker på, at vi har indhentet den tabte tid inden nytår, siger han. Spørgsmål: Du skriver på din hjemmeside, at det nye udbud af ambulancedriften skal stille regionen bedre end før. Det er vel ikke tilfældet nu, når responstiden er steget? - Nej, men det bliver det. Jeg synes ikke, at den beskedne stigning i responstid er noget problem. Vi er godt tilfredse, siger han./ritzau/Redaktionen