Angst og frygt går i mentalt motionscenter

Velfærd

15/11/2013 09:36

Psykiatrifonden lancerer hjemmeside med øvelser til at håndtere angst, der rammer hver femte dansker.

Hver femte dansker lider af angst, så det spænder ben for deres daglige tilværelse i forhold til arbejdet eller familien eller mulighederne for at have et normalt socialt liv.

Det viser en ny undersøgelse fra Psykiatrifonden.

Hver anden dansker har oplevet angst i bestemte situationer, uden at det hæmmer dem i dagligdagen. Men for de mange, hvor angsten bliver mere end et kortvarigt bekendtskab, er omkostningerne ofte store.

Især hvis angsten ikke bliver håndteret i tide, men får lov at udvikle sig til en kronisk tilstand.

Derfor lancerer Psykiatrifonden nu en hjemmeside som en slags mentalt træningscenter - www.tænkdigstærk.dk - hvor alle kan øve sig i selv at håndtere deres angst.

- Får angsten lov at udvikle sig frit, kan den give svære lidelser for den enkelte. Men dertil kommer også ofte meget store samfundsøkonomiske omkostninger i form af sygefravær. Nogle kan slet ikke klare at komme tilbage i job.

Der er meget store perspektiver i at tage angsten i opløbet så hurtigt som muligt, siger psykiater Anne Lindhardt, der er formand for Psykiatrifonden.

- Cirka halvdelen af de under 40-årige, der de senere år har fået førtidspension, har fået det på baggrund af angst eller depression.

Hver tredje, der har oplevet angst, fortæller ifølge undersøgelsen, at de skjuler det over for de nærmeste. Fire ud af 10 med angst lyver overfor deres omgivelser.

Halvdelen af alle, der i større eller mindre grad kæmper med angsten oplever, at andre ikke forstår deres angst.

- Med hjemmesiden giver vi folk nogle helt enkle redskaber, som er nemme at gå til. For det handler om at bremse angsten tidligt, og før den bliver rigtig slem, siger Psykiatrifondens formand Anne Lindhardt.

/ritzau/

Mest Læste

Annonce