Det er ikke kun personalet på sygehusene i Køge og i Randers, der løber stærkt og har svært ved at få enderne til at hænge sammen.
Arbejdstilsynet har givet 37 påbud til sygehuse landet over for "stor arbejdsmængde" og "tidspres", heraf fem påbud inden for det psykiatriske område.
Det vidner om, at personalet på landets sygehuse generelt er meget presset, siger formand for Dansk Sygeplejeråd Grete Christensen.
Velfærdsstat eller velfærdssamfund
Vi har sat velfærd til debat i en tid, hvor kampen mellem velfærdsstat og velfærdssamfund er blevet afgørende for velfærdsmodellens fremtid.
Følg artikler og indlæg på temasiden her.
- For os er det helt tydeligt, at arbejdspresset er alt for stort på en stor del af vores afdelinger ude på sygehusene, siger Grete Christensen.
LÆS OGSÅ: Hospitalsskandale breder sig
- Man kan se, at det hovedsageligt er de medicinske, de akutte og de psykiatriske afdelinger, der har været hårdt udsat for det her pres, og det er det, vi har set over mange år, siger sygeplejerskernes formand.
Torsdag kom det frem, at medarbejderne på intensivafdelingen på Sjællands Universitetssygehus i Køge til tider har skruet op for medicinering med sovemedicin for at få tid til at løse andre opgaver.
På Regionshospitalet i Randers har sygeplejerskerne så travlt, at de ifølge DR Nyheder dagligt må udskyde nødvendige opgaver som ordinering af medicin og overvågning af syge patienter.
Det store arbejdspres går ifølge sygeplejerskernes formand ud over patienterne.
- Der er masser af evidens for, at jo mere travlt du har, jo flere fejl sker der. At påstå at det ikke går ud over patientsikkerheden, når der gives påbud om manglende sammenhæng mellem krav og ressourcer, det er lidt modigt, siger Grete Christensen.
De 37 påbud blev givet i 2014 i forbindelse med Arbejdstilsynets særlige indsats omkring psykisk arbejdsmiljø.
Ifølge Grete Christensen har nogle af påbuddene ført til bedring, mens det andre steder stadig halter med arbejdsmiljøet.
LÆS OGSÅ: Lav en kræftpakke for psykiatrien
- Der er steder, hvor medarbejdere efterfølgende har haft en god proces, og man har fået hovedet oven vande igen. Der er også andre, der oplever, at der så er kommet nye besparelser oveni, der gør, at de aldrig får hovedet op af det her sand, der er ved at lukke til, siger Grete Christensen.
Spørgsmål: Er det flere hænder, der skal til, eller kan man tilrettelægge arbejdet på en bedre måde?
- De fleste steder vil det være et både-og. Man kan blive nødt til at lave en lidt bedre normering for at tage det værste pres, men jeg er også enig i, at en anderledes organisering kan være en del af svaret, siger Grete Christensen.
Sundhedsminister Sophie Løhde (V) er på baggrund af sagen fra Køge blevet kaldt i samråd om forholdene på landets sygehuse.
/ritzau/