Balkan-veteraner bag ni ud af ti selvmord blandt soldater

Velfærd

05/12/2014 08:03

Nick Allentoft

Danske soldater, der har været udsendt på Balkan, vejer langt tungere i selvmordsstatistikken end soldater, der har været på mission i Irak eller Afghanistan.

Fra 1992 til 2013 har 47 soldater begået selvmord, efter at de er kommet hjem fra mission. 43 af selvmordene er begået af Balkan-veteraner. Det viser en netop offentliggjort rapport fra Center for Selvmordsforskning.

Leder på Center for Selvmordsforskning, Lilian Zøllner, forklarer, at udsendte soldater ikke begår flere selvmord end andre danskere i samme aldersgruppe og med samme køn.

Alligevel vurderer hun, at en af de væsentlige årsager til, at Balkan-veteranerne vejer tungt i soldaternes selvmordsstatistik, er, at de var på fredsbevarende mission og ikke havde lov til at gribe ind over for mange af de voldsomme oplevelser, de stod midt i.

- De har set andre lide overlast uden at kunne gøre noget. Det kan have været voldtægt, eller at noget gik udover børn. Når de soldater er kommet hjem, kan de have fået skyld over, at de ikke greb ind. Og det kan have ført til håbløshed og til, at de har taget deres eget liv, siger hun til DR Nyheder.

Udover soldaternes magtesløshed på Balkan er manglende hjælp og støtte en anden væsentlig grund til, at Balkan-veteranerne fylder det meste af selvmordsstatistikken, vurderer Lilian Zøllner.

Med Balkan-soldaterne var der ikke den indsigt i, hvad soldaterne har brug for, som der er i dag, forklarer hun:

- Det betød, at Forsvaret ikke var dygtige nok på det tidspunkt til at tilbyde veteranerne hjælp, når de kom tilbage til Danmark.

Det kender Niels Hartvig, formand for veteranforeningen De Blå Baretter, alt til.

- Under Balkan kunne et kompagni på 120 mand komme hjem, og så blev der spurgt, om nogen havde lyst til at komme til psykolog. Hvis man havde, skulle man træde et skridt frem. Det ville ingen, siger han til DR Nyheder.

I dag skal alle soldater til samtale hos en psykolog, når de har været udsendt. Og hvis de har været i en hårdt belastet mission, bliver de tilbudt et forløb på seks uger efter hjemkomst, hvor de kan bearbejde deres oplevelser og vænne sig til at være tilbage i Danmark.

Det har hjulpet, mener både Niels Hartvig og Lilian Zøllner. Samtidig understreger hun dog, at samfundet ikke må glemme de veteraner, der har været sendt ud for mange år siden, da de fortsat kan have have og udvikle psykiske problemer med det, de oplevede:

- Dybest set handler det om, at vi har sendt soldater til udlandet, og som samfund har vi en etisk forpligtelse til at tage vare på de soldater, når de er kommet hjem, og forsøge at forebygge, at de forsøger eller begår selvmord.

Mest Læste

Annonce