Bestikkelsessagen for retten: Offentligt ansatte købte it-udstyr billigt

Ledelse

29/11/2016 11:01

Nick Allentoft

Den første retssag i stort kompleks om bestikkelse af offentligt ansatte begynder tirsdag. Tre mænd nægter sig skyldige i anklager om bestikkelse i den første retssag i stort sagskompleks.
Offentligt ansatte i dusinvis er mistænkt for at modtage bestikkelse, og Bagmandspolitiet har valgt at rejse tiltale mod flere af dem. Tirsdag begynder den første retssag i komplekset af sager ved Retten i Glostrup.   Tre mænd er tiltalt for som offentligt ansatte at have modtaget iPhones, iPads og andet elektronisk udstyr fra it-leverandøren Atea. To af mændene arbejdede i Københavns Kommune, den tredje i DSB.   - Denne sag er den første af en række sager, der kommer for retten, fortæller specialanklager Jørn Thostrup.

Bestikkelsesskandalen fra Region Sjælland

Bestikkelsesskandalen begyndte i Region Sjælland og spredte sig siden til en række andre offentlige myndigheder. Sagen er kaldt Danmarkshistoriens største, og har tråde til flere andre myndigheder. IT-giganten ATEA spiller en central rolle.

Læs alt om skandalen her. 

Indtil videre har Bagmandspolitiet rejst tiltale mod 12 personer. Alle blev sigtet i sommer, men selve sagen så dagens lys allerede tilbage i juni 2015. Her blev seks mænd varetægtsfængslet.

Baggrunden var en efterforskning, som udsprang af en sag i Region Sjælland om en udbudskrig mellem it-leverandørerne Atea og 3A-it. Sagen afslørede urent trav blandt regionens ansatte en række år tilbage i tiden.   LÆS MERE OM DEN STORE BESTIKKELSESSAG   De seks, som dengang blev fængslet, er endnu ikke blevet tiltalt.  Men i sommeren 2016 havde efterforskningen fostret en række nye mistænkte, som blev sigtet. Blandt dem de tre, som tirsdag skal forsvare sig ved Retten i Glostrup.   Straffeloven forbyder offentligt ansatte at modtage "en gave eller en anden fordel". Og det mener anklagemyndigheden, har de tre mænd gjort. En af mændene har ifølge anklageskriftet fået en bærbar computer, flere mobiltelefoner, to iPads og en router mod et beløb på 912 kroner. Genstandenes reelle værdi var dog hele 44.272 kroner.   En anden tiltalt har fået udstyr for godt 10.000 kroner mod en betaling på 2000 kroner. Den tredje mand har modtaget udstyr for godt 20.000 kroner mod en egenbetaling på 2500 kroner, lyder det i anklageskriftet.   iPad og iPhone i bestikkelsessag var bryllupsgave To iPads var ikke bestikkelse, men blev købt privat som en bryllupsgave til konen, fortæller en 55-årig mand, der er anklaget for at modtage bestikkelse, tirsdag ved Retten i Glostrup. Sammen med to andre mænd er manden tiltalt i den første af en række sager, hvor offentligt ansatte er mistænkt for at modtage bestikkelse fra it-virksomheden Atea.

De tre mænd nægter sig alle skyldige i anklagerne om at have modtaget elektronisk udstyr for tusindvis af kroner. Den 55-årige arbejdede i Københavns Kommune, hvor han blandt andet arbejdede med bestilling af it-udstyr.  Atea var leverandør til kommunen, men en iPad Air og en iPhone 5s, som han erkender at have haft, havde intet med hans ansættelse at gøre.

- Jeg skulle giftes, og de er købt som gave. Jeg havde ikke tid til at køre i Elgiganten, og så spurgte jeg Atea, om de kunne levere privat. Det kunne de godt, fortæller den 55-årige i retten.   Ifølge ham blev iPad'en og iPhonen faktureret til hjemadressen, og de blev også betalt af privatøkonomien.   Anklagemyndigheden mener dog, at der er tale om en form for gave fra leverandøren Atea til den 55-årige.    Elektronikken havde angiveligt en værdi til over 10.000 kroner, men egenbetalingen var kun på 2000 kroner.   Den 55-årige fortæller tirsdag i retten, at værdien af de to effekter, slet ikke lå over 10.000 kroner. Ifølge ham var der tale om såkaldte demovarer, altså brugte effekter.   - På fakturaen står der ikke noget om, at det var demovarer, konstaterer Bagmandspolitiets specialanklager Jørn Thostrup i forbindelse med afhøringen af den 55-årige.   De to andre tiltalte skal afhøres senere tirsdag. Herefter skal en række vidner afhøres. Sagen fortsætter onsdag, men dommen vil formentlig først blive afsagt senere.   Advokat Peter Trudsø repræsenterer de tre. Han oplyser, at de alle nægter sig skyldige i anklagerne.   De femcifrede beløb i tirsdagens sag er dog pebernødder mod de alvorligste mistanker i sagskomplekset. Her indgår blandt andet en rejse til Formel 1-grandprix i Dubai, hvor bestikkelsesbeløbet løber op i 410.000 kroner.   OVERBLIK: Offentligt ansatte mistænkt for bestikkelse Den såkaldte Atea-bestikkelsessag er vokset og vokset siden sommeren 2015. Få et overblik her.     * Juni 2015: En række personer med tilknytning til Atea og it-firmaet 3A-it samt flere offentligt ansatte, herunder en ansat i Rigspolitiet, bliver anholdt og sigtet. Efterfølgende bliver seks personer varetægtsfængslet.   * Denne sag drejer sig blandt andet om en Formel 1-rejse til Dubai til en værdi på over 400.000 kroner, som angiveligt skulle have fungeret som bestikkelse.   * Efterforskningen af sagen fører efterfølgende til en række nye mistanker mod offentligt ansatte. 31 personer bliver sigtet i sagen for overtrædelse af straffelovens paragraf 144.   * Paragraffen forbyder offentligt ansatte at modtage penge, gaver eller andre fordele. Formålet er at beskytte tilliden til de offentlige myndigheder.   * Dog er det tilladt at modtage såkaldte taknemmelighedsgaver - for eksempel en æske chokolade fra pårørende på et plejehjem - eller mindre gaver ved mærkedage.   * De nye sager er mindre i omfang end sagerne fra sommeren 2015. De nye sager handler blandt andet om modtagelse af gaver i form af elektronisk udstyr, såsom computere og telefoner.   * Af de 31 sigtede er der rejst tiltale mod 12 indtil nu. Anklagemyndigheden har opgivet sagen mod 9, mens der i 10 af sagerne endnu ikke er taget stilling til, om der skal rejses tiltale.   * De sigtede fra den oprindelige sag fra sommeren 2015 - herunder de mænd, der en periode sad fængslet - har endnu ikke fået svar på, om der bliver rejst tiltale mod dem.   /ritzau/   /ritzau/

Mest Læste

Annonce