Foto: Wikipedia

Blå partiledere bryder borgfred efter terrorangreb

Politik

18/02/2015 09:41

Suleman Haider

I kronik kræver fire borgerlige partiledere flere ressourcer til politiet og bedre indsats mod radikalisering.

De fire partiledere i den blå blok i Folketinget bryder nu den politiske borgfred efter terrorangrebet i København i weekenden.

Det sker i en kronik i Jyllands-Posten, hvor de blandt andet kræver, at politi og efterretningstjenester skal have flere penge og bedre udrustning.

Lars Løkke Rasmussen (V), Kristian Thulesen Dahl (DF), Søren Pape Poulsen (K) og Anders Samuelsen (LA) stiller i alt fem krav til en terrorpakke.

- Vi må samles om det, som der burde være politisk enighed om blandt alle partier. At sikre at myndighederne har de ressourcer og det udstyr, de har brug for til at sikre danskernes tryghed, skriver de i kronikken.

- Der er brug for at skabe mere tryghed i Danmark, siger Lars Løkke Rasmussen til Jyllands-Posten.

Regeringen bebudede efter terrorangrebet i Paris i januar, at der vil komme en vurdering af, om der er behov for flere ressourcer til politiet og Politiets Efterretningstjeneste, PET. Vurderingen er snart færdig, lovede statsministeren i weekenden.

Socialdemokraternes retsordfører, Trine Bramsen, kritiserer partilederne for at bryde borgfreden med deres udspil.

- Man skal holde sig for god til at gøre det her til et politisk slagsmål, før vi har fået kortlagt hele hændelsesforløbet. Politiet arbejder lige nu hårdt på efterforskningen, og det havde jeg egentlig en forventning om, at de borgerlige partier ville respektere, siger hun til Jyllands-Posten.

De fem punkter i den "blå terrorpakke" indebærer, at der kommer ekstra ressourcer til politi og efterretningsvæsen, bedre udstyr og træning af betjente, bedre samarbejde mellem danske og internationale myndigheder, mere moderne teknologi til terrorbekæmpelse og en styrket indsats mod radikalisering i fængslerne. 

I en kommentar siger statsminister Helle Thorning-Schmidt, at der er behov for at give politiet ro til efterforskningen. 

FAKTA: Blå terrorpakke fokuserer på ressourcer og udstyr

Dansk politi skal trænes bedre og skal tilføres flere ressourcer og moderne teknologi, mener blå partiledere.

Den politiske borgfred efter terrorangrebet i København i weekenden er definitivt slut.

De fire partiledere i den blå blok i Folketinget kræver i en kronik i Jyllands-Posten onsdag, at der skal handles mod terroren.

Helt konkret kræver Lars Løkke Rasmussen (V), Kristian Thulesen Dahl (DF), Søren Pape Poulsen (K) og Anders Samuelsen (LA) fem ting, som du kan blive klogere på her:

* 1. Nødvendige ressourcer til politi og efterretningsvæsen

Der skal sendes ekstra ressourcer til politiet og efterretningstjenesterne, så der kan skabes "den nødvendige tryghed". Partilederne vil derfor sikre, at politiet og efterretningstjenesterne har de nødvendige ressourcer.

* 2. Bedre udstyr og træning til betjentene

En dansk politibetjent må ikke stå i en situation, hvor der mangler en skudsikker vest, et funktionsdygtigt skydevåben eller træning i at betjene det på en betryggende måde, skriver partilederne. Derfor skal der ekstra udstyr og mere træning i eksempelvis brug af skydevåben til.

* 3. Bedre samarbejde mellem danske og internationale myndigheder

Samarbejdet for at koordinere indsatsen mod terror mellem danske og internationale myndigheder skal styrkes. Det kan eksempelvis betyde, at informationer deles hurtigere.

* 4. Brug af moderne teknologi til bekæmpelse af terrorisme 

Myndigheder skal have bedre muligheder for målrettede initiativer, når advarselslamperne begynder at blinke. Særligt fordi moderne teknologi også er et redskab for terrorister, der kan koordinere, planlægge og opildne til terrorangreb, skriver lederne.

* 5. Styrket indsats for at undgå radikalisering i fængslerne

Fængsler skal ikke fostre ny kriminalitet eller føre til religiøs radikalisering. Hvis det er tilfældet, så fejler indsatsen i den danske kriminalforsorg, og så skal der ifølge blå blok gribes mere håndfast ind.

* De fire partiledere understreger, at der også er behov for en ændret indsats for fremadrettet at "fjerne grundlaget for terrortruslen". Men da denne del ifølge Lars Løkke Rasmussen "har udlændingepolitiske dimensioner", må den nok afvente et folketingsvalg. Derfor lægger de op til her og nu at holde sig til en aftale om politiets ressourcer og redskaber og om at bekæmpe radikalisering i fængslerne.

* I kronikken bliver der ikke sat beløb på terrorpakkens initiativer.

* Blå bloks partiledere er ifølge Lars Løkke Rasmussen også lydhøre over for forslag fra regeringen.

 

Kilder: Jyllands-Posten

   

Mest Læste

Annonce