Det er en meget stor belastning for en familie at blive sat på gaden. Særligt når der er børn involveret.
Derfor råbte de almene boligselskaber meget tydeligt vagt i gevær, da regeringen i 2015 præsenterede det, Venstre under valgkampen samme år havde betegnet som "et moderne kontanthjælpsloft".
Forslaget vil med største sandsynlighed føre til en voldsom stigning i antallet af udsættelser, lød advarslen.
Kontanthjælpsloft
Find alle vores historier om kontanthjælpsloftet på temasiden her.
Kontanthjælpsloftet blev ikke desto mindre vedtaget. Og nu, hvor det har virket i praksis i et halvt år, kan boligselskaberne ånde lettet op: Antallet af udsættelser er ikke steget.
- Det er rigtig, rigtig glædeligt, siger Bent Madsen, der er direktør for de almene boligers brancheorganisation, BL.
BL har undersøgt udviklingen i ni midtjyske almene boligorganisationer. Den undersøgelse viser, at der samlet set er sendt 18,9 procent flere rykkere ud til beboerne i perioden.
Men tallet dækker over store variationer. Nogle har faktisk sendt færre rykkere af sted. Bent Madsen vurderer, at den store opmærksomhed, der var, da kontanthjælpsloftet blev indført, er en del af forklaringen.
- Allerede på et tidligt tidspunkt begyndte boligorganisationerne at se på, om det var muligt at lave flyttekæder, så der var nogle, der kunne få en billigere bolig. Og dels er der sat ekstra turbo på den økonomiske rådgivning, siger Bent Madsen.
- Der kan også være en effekt af, at nogle familier er flyttet ud af de større byområder. Men det har vi ikke tal for.
I februar viste tal fra Beskæftigelsesministeriet, at antallet af udsættelser ikke var steget i tiden med kontanthjælpsloftet. Men dengang vurderede BL, at det var for tidligt at gøre op.
- Hvis man ikke betaler sin husleje, får man først en rykker og typisk et tilbud om en gennemgang af ens økonomi. Derefter følger en anden rykker - og først derefter kommer udsættelse på tale, forklarede Bent Madsen dengang.
Spørgsmål: Kan man nu konkludere, at konsekvensen af kontanthjælpsloftet har været mindre, end I havde forventet?
- Indtil videre har vi ikke set en stigning i antallet af udsættelser. Det håber vi selvfølgelig bliver ved, siger Bent Madsen.
- Det første familierne gør, er at skære ned hvor de kan. Men vi ved også fra de økonomiske rådgivere, at man tager lån hos venner og bekendte. Og så lige pludselig kan kæden knække.
- Så vi skal fortsat virkelig holde øje, siger Bent Madsen.
Kontanthjælpsloftet sætter en grænse for, hvor meget man kan modtage i offentlige ydelser. Hvis de samlede ydelser overstiger loftet, bliver der skåret i boligstøtte og såkaldt særlig støtte.
/ritzau/