Corydon er klar til at udlicitere børn og ældre

Velfærd

19/2/14 8:44

Konsulentfirma skal for staten undersøge udlicitering af ældreomsorg, børnepasning og handicaphjælp.

Langt flere af de såkaldt varme hænder inden for ældreomsorg, børnepasning og handicaphjælp kan være på vej til udlicitering blandt private aktører. Det viser et udbudsmateriale fra Finansministeriet, som Politiken onsdag er i besiddelse af.

I al hemmelighed har Finansministeriet bedt landets førende konsulenthuse om konkrete anbefalinger til, hvordan konkurrencen kan øges – specifikt med fokus på den helt borgernære velfærd, skriver Politiken.

Især tre områder har prioritet ifølge oplægget til konsulenthusene: ældreomsorgen med personlig pleje, genoptræning og drift af ældreboliger. Dagtilbud som børnehaver og vuggestuer. Og endelig nævnes det specialiserede socialområde, som omfatter hjælpen til udsatte unge og voksne samt handicappede.

- Det er centralt, at analysen munder ud i konkrete forslag (anbefalinger/tiltag/initiativer) i forhold til at forbedre bl.a. kvalitet og omkostningseffektivitet ved klassisk offentlig-privat samarbejde, hedder det i udbudsmaterialet.

Finansministeriet har afgjort, at konsulentvirksomheden McKinsey & Co. vinder opgaven med at udarbejde rapporten med anbefalinger, der skal være klar om kort tid. Til det formål er der afsat 4,5 millioner kroner.

Ifølge kommunalforsker Kurt Houlberg fra forskningsinstitutionen Kora er signalet klart.

- Jeg læser ud af dette materiale, at der er en klar dagsorden om, at udlicitering af velfærdsområderne skal fylde noget mere i det fremadrettede fokus i regeringens politik, siger Kurt Houlberg til Politiken.

Blandt regeringens støttepartier vækker det harme, at også den nære velfærd nu ser ud til at blive genstand for større konkurrence.

SF’s nye formand, Pia Olsen Dyhr, kalder idéen "usympatisk".

- Jeg mener ikke, at vi skal eksperimentere med de ældre og vores børn. Vi skal have skabt noget tryghed omkring vores kernevelfærd. Dette her skaber usikkerhed. Og gevinsterne er højst tvivlsomme. Vi kæmpede imod dette her internt i regeringen. Og det vil vi fortsætte med at gøre, siger Pia Olsen Dyhr til Politiken.

Bjarne Corydon skriver i en mail fra Grønland, at konsulentrapporten skal levere "et kvalificeret vidensgrundlag, som politikerne kan træffe beslutning på baggrund af".

- Regeringen har ikke en dogmatisk tilgang til offentlig-privat samarbejde - det skal selvfølgelig kun bruges, når det giver bedre velfærd og effektiviseringer, og ikke rulles ud på alle områder uden at skele til, om det giver mening, skriver Corydon i mailen til Politiken.

/ritzau/

 

Tilmeld nyhedsbrev

Læs også

08/4/21 8:14

Politik
Lars Løkke smider kæmpe bombe: Hyrer tidligere Venstre-figurLars Løkke Rasmussen har hyret den tidligere Venstre-figur, der nu gør comeback efter tre års pause fra politik.

23/10/16 7:35

Politik
Morten Messerschmidt sygemeldt på ubestemt tidMesserschmidt er blevet sygemeldt og Dansk Folkeparti har nu øget det beløb, der tilbagebetales, til 2.5 million kroner.

03/2/22 9:31

Politik
Vanvittig løn: Så meget får Barbara BertelsenDet lille webmedie Journalista.dk har undersøgt, hvad en af hovedrolleindehaverne i Minksagen, Barara Bertelsen får i årsløn. Svaret er, at departementschefen og dermed den øverst placerede embedsmand i Statsministeriet tjener langt mere end Statsministeren.

10/5/22 12:28

Europa
Se videoen: Svensk granatkaster pulveriserer russisk tankUkraines forsvar har offentliggjort en video af en russisk tank, der bliver sprængt i luften - angiveligt med en granatkaster leveret af Sverige.

04/5/22 1:56

Kommunalt
P-selskaber skovler formuer ind på ulovlige p-afgifterHvis du klager over en p-afgift, kan det være en god ide at tage sagen hele vejen til Parkeringsklagenævnet.

06/5/22 7:08

Europa
Forsker: Derfor er Ukraine begyndelsen på enden for PutinVerden holder vejret, for vil Putin erklære officielt krig mod Ukraine d. 9. maj? Uanset hvad ser norsk forsker sprækker i Putins ellers så solide greb om magten i Rusland.

12/5/21 8:12

Politik
Mette Frederiksen raser: Stop med detStatsministeren kom op i det røde felt, da hun under gårsdagens spørgetime fik et spørgsmål fra Liberal Alliances partileder, Alex Vanopslagh.

05/5/22 2:41

Putin vil ydmyge 500 ukrainske krigsfanger under paradeHvert år fejrer Rusland d. 9. maj med en stor parade - men organisation advarer om, at årets fejring bliver anderledes brutal.