Danmark vil ikke have asylansøgninger på distancen

Politik

05/12/13 11:04

Justitsminister Morten Bødskov ser mange gode idéer i EU-udspil for at undgå nye flygtningekatastrofer.

Justitsminister Morten Bødskov (S) tager godt imod EU-Kommissionens forslag til, hvordan EU bedst kan forhindre en gentagelse af flygtningekatastrofer som kæntringen ud for italienske Lampedusa i oktober.

Bødskov er forud for et møde med EU-kollegerne torsdag i Bruxelles dog stadig helt afvisende over for indenrigskommissær Cecilia Malmströms idé om at ændre asylsystemet, så man kan søge asyl, allerede inden man er rejst ind i EU.

Ifølge kommissæren skal det ske for at forhindre, at desperate flygtninge begiver sig ud på farlige rejser mod Europa.

- Nej, det er ikke noget, vi støtter. Hvis vi skal sikre bedre vilkår for behandling af flygtninge og asylansøgere, så skal vi gøre det via noget andet, som der også foreslås.

- Man kan styrke systemerne i de lande, hvor der kommer mange. Vi har gjort det i forhold til Grækenland, og vi gør det nu i forhold til Italien og andre sydeuropæiske lande. Det er den måde, jeg synes, vi skal håndtere det på, siger Bødskov.

Danmark har særlig fokus på at styrke indsatsen i flygtningenes nærområder - for eksempel Jordan og Libanon, så de har mindre grund til at rejse nordpå.

Men den danske justitsminister hæfter sig også ved, at kommissionens fempunktsplan lægger vægt på solidaritet mellem EU's medlemslande.

Det er relevant både for Danmark, der modtager en relativt stor andel af syriske flygtninge, og for lande med kyst ud til Middelhavet, hvor flygtningene ankommer.

- Vi er ikke tilhængere af, at man skal til at lave kvoteordninger fra dansk side. Men vi vil gerne være med til for eksempel at bruge EU fondsmidler til at hjælpe de lande, der får mange flygtninge og asylansøgere og sikre, at deres systemer kan kapere det, siger ministeren.

Allerede straks efter tragedien i oktober pressede Italien med opbakning fra en række andre EU-lande langs Middelhavet på for at få resten af EU til at hjælpe dem med at håndtere flygtningepresset på deres kyster.

Den rapport, kommissær Cecilia Malmström præsenterer for ministrene torsdag, baserer sig på anbefalinger fra den særlige task force, der blev nedsat ugen efter forliset.

/ritzau/

 

Tilmeld nyhedsbrev

Læs også

08/4/21 8:14

Politik
Lars Løkke smider kæmpe bombe: Hyrer tidligere Venstre-figurLars Løkke Rasmussen har hyret den tidligere Venstre-figur, der nu gør comeback efter tre års pause fra politik.

23/10/16 7:35

Politik
Morten Messerschmidt sygemeldt på ubestemt tidMesserschmidt er blevet sygemeldt og Dansk Folkeparti har nu øget det beløb, der tilbagebetales, til 2.5 million kroner.

03/2/22 9:31

Politik
Vanvittig løn: Så meget får Barbara BertelsenDet lille webmedie Journalista.dk har undersøgt, hvad en af hovedrolleindehaverne i Minksagen, Barara Bertelsen får i årsløn. Svaret er, at departementschefen og dermed den øverst placerede embedsmand i Statsministeriet tjener langt mere end Statsministeren.

10/5/22 12:28

Europa
Se videoen: Svensk granatkaster pulveriserer russisk tankUkraines forsvar har offentliggjort en video af en russisk tank, der bliver sprængt i luften - angiveligt med en granatkaster leveret af Sverige.

04/5/22 1:56

Kommunalt
P-selskaber skovler formuer ind på ulovlige p-afgifterHvis du klager over en p-afgift, kan det være en god ide at tage sagen hele vejen til Parkeringsklagenævnet.

06/5/22 7:08

Europa
Forsker: Derfor er Ukraine begyndelsen på enden for PutinVerden holder vejret, for vil Putin erklære officielt krig mod Ukraine d. 9. maj? Uanset hvad ser norsk forsker sprækker i Putins ellers så solide greb om magten i Rusland.

05/5/22 2:41

Putin vil ydmyge 500 ukrainske krigsfanger under paradeHvert år fejrer Rusland d. 9. maj med en stor parade - men organisation advarer om, at årets fejring bliver anderledes brutal.

04/5/22 7:34

Politik
Stolt Mette Frederiksen: For første gang i 20 årMette Frederiksen glæder sig over at det nu sker for første gang i 20 år.