"Oplysningerne bør fortsat kun kunne bruges i anonymiseret form til forskning og udvikling, og det er jo ikke tilfældet med forsikringsselskabernes ønske, lyder det fra formanden for Danske Regioner, Bent Hansen (S). Foto: Danske Regioner.

Danske Regioner: Krav om gentest giver usikkerhed

Politik

11/05/2015 16:34

Mikkel Sarka

Forsikringsselskaberne skal ikke have informationer om kundernes gener, hvis det står til Danske Regioner.

Danske Regioner mener ikke, at forsikringsselskaber skal have adgang til sundhedsvæsenets genetiske oplysninger om borgerne.

Læs også: Lægers frygt: Dyrere forsikring fører til færre gentest

- Genetiske profiler kan gavne sundheden, fordi vi kan skræddersy medicin og forebyggelse til mange borgere i fremtiden. Men hvis forsikringsselskaber har krav på at få de meget personlige oplysninger, kan det gøre borgerne usikre.

Det siger Bent Hansen (S), formand for Danske Regioner, og advarer om, at det i sidste ende kan kan forhindre en bedre anvendelse af målrettet medicin.

- Oplysningerne bør derfor fortsat kun kunne bruges i anonymiseret form til forskning og udvikling, og det er jo ikke tilfældet med forsikringsselskabernes ønske, lyder det fra Bent Hansen (S) i en kommentar.

Med udtalelsen modsætter Danske Regioner sig forsikringsselskaberne, der lige nu ønsker at få indsigt i deres kunders gentest. 

Gentest kan afsløre, om man bærer på arvelige sygdomme, og det er den viden, forsikringsselskaberne mener, at de også har krav på at få, hvis deres kunder er blevet test.

Ønsket ligger lige nu på justitsministerens bord, der er gået i "tænkeboks" på området, skriver Politiken mandag.

Forsikring og Pension ønsker ifølge Politiken at få adgang til kundernes gentest for at få den samme viden om kundens risiko, som kunden selv har. Det skal blandt andet hindre spekulation fra kunderne.

Mest Læste

Annonce