"Oplysningerne bør fortsat kun kunne bruges i anonymiseret form til forskning og udvikling, og det er jo ikke tilfældet med forsikringsselskabernes ønske, lyder det fra formanden for Danske Regioner, Bent Hansen (S). Foto: Danske Regioner.
"Oplysningerne bør fortsat kun kunne bruges i anonymiseret form til forskning og udvikling, og det er jo ikke tilfældet med forsikringsselskabernes ønske, lyder det fra formanden for Danske Regioner, Bent Hansen (S). Foto: Danske Regioner.

Danske Regioner: Krav om gentest giver usikkerhed

Politik

11/5/15 2:34

Mikkel Sarka

Forsikringsselskaberne skal ikke have informationer om kundernes gener, hvis det står til Danske Regioner.

Danske Regioner mener ikke, at forsikringsselskaber skal have adgang til sundhedsvæsenets genetiske oplysninger om borgerne.

Læs også: Lægers frygt: Dyrere forsikring fører til færre gentest

- Genetiske profiler kan gavne sundheden, fordi vi kan skræddersy medicin og forebyggelse til mange borgere i fremtiden. Men hvis forsikringsselskaber har krav på at få de meget personlige oplysninger, kan det gøre borgerne usikre.

Det siger Bent Hansen (S), formand for Danske Regioner, og advarer om, at det i sidste ende kan kan forhindre en bedre anvendelse af målrettet medicin.

- Oplysningerne bør derfor fortsat kun kunne bruges i anonymiseret form til forskning og udvikling, og det er jo ikke tilfældet med forsikringsselskabernes ønske, lyder det fra Bent Hansen (S) i en kommentar.

Med udtalelsen modsætter Danske Regioner sig forsikringsselskaberne, der lige nu ønsker at få indsigt i deres kunders gentest. 

Gentest kan afsløre, om man bærer på arvelige sygdomme, og det er den viden, forsikringsselskaberne mener, at de også har krav på at få, hvis deres kunder er blevet test.

Ønsket ligger lige nu på justitsministerens bord, der er gået i "tænkeboks" på området, skriver Politiken mandag.

Forsikring og Pension ønsker ifølge Politiken at få adgang til kundernes gentest for at få den samme viden om kundens risiko, som kunden selv har. Det skal blandt andet hindre spekulation fra kunderne.

Tilmeld nyhedsbrev

Læs også

08/4/21 8:14

Politik
Lars Løkke smider kæmpe bombe: Hyrer tidligere Venstre-figurLars Løkke Rasmussen har hyret den tidligere Venstre-figur, der nu gør comeback efter tre års pause fra politik.

23/10/16 7:35

Politik
Morten Messerschmidt sygemeldt på ubestemt tidMesserschmidt er blevet sygemeldt og Dansk Folkeparti har nu øget det beløb, der tilbagebetales, til 2.5 million kroner.

03/2/22 9:31

Politik
Vanvittig løn: Så meget får Barbara BertelsenDet lille webmedie Journalista.dk har undersøgt, hvad en af hovedrolleindehaverne i Minksagen, Barara Bertelsen får i årsløn. Svaret er, at departementschefen og dermed den øverst placerede embedsmand i Statsministeriet tjener langt mere end Statsministeren.

10/5/22 12:28

Europa
Se videoen: Svensk granatkaster pulveriserer russisk tankUkraines forsvar har offentliggjort en video af en russisk tank, der bliver sprængt i luften - angiveligt med en granatkaster leveret af Sverige.

12/5/21 8:12

Politik
Mette Frederiksen raser: Stop med detStatsministeren kom op i det røde felt, da hun under gårsdagens spørgetime fik et spørgsmål fra Liberal Alliances partileder, Alex Vanopslagh.

06/5/22 7:08

Europa
Forsker: Derfor er Ukraine begyndelsen på enden for PutinVerden holder vejret, for vil Putin erklære officielt krig mod Ukraine d. 9. maj? Uanset hvad ser norsk forsker sprækker i Putins ellers så solide greb om magten i Rusland.

04/5/22 1:56

Kommunalt
P-selskaber skovler formuer ind på ulovlige p-afgifterHvis du klager over en p-afgift, kan det være en god ide at tage sagen hele vejen til Parkeringsklagenævnet.

05/5/22 2:41

Putin vil ydmyge 500 ukrainske krigsfanger under paradeHvert år fejrer Rusland d. 9. maj med en stor parade - men organisation advarer om, at årets fejring bliver anderledes brutal.