Datatilsynet får flere midler: Det er langt fra nok, mener 13 organisationer.

Infrastruktur

02/09/2017 13:02

Nick Allentoft

Datatilsynet har behov for markant flere ressourcer end regeringen har lagt op til, mener 13 organisationer. De har skrevet åbent brev til regeringen.

Det er vigtigt at beskytte borgernes og virksomhedernes private oplysninger.

Derfor vil regeringen med finanslovsforslaget tilføre flere penge til Datatilsynet. Det beskytter netop borgernes og virksomhedernes private oplysninger.

Tilsynet får tilført 12,5 millioner kroner ekstra i 2018 og 16,4 millioner kroner i 2019. Fra 2020 og frem er det 16,8 millioner kroner. Men det er langt fra nok, mener 13 organisationer, der har skrevet åbent brev til ministeren. 

Det er helt centralt for beskyttelsen af personoplysninger i Danmark og Europa, at Datatilsynet kan løfte de opgaver, som det pålægges i loven, skriver de i brevet, som er udgivet her på DenOffentlige.

Alt i alt vil regeringen styrke Datatilsynet med knap 75 procent. Så står tilsynet bedre rustet til de nye regler på området. Reglerne træder i kraft til foråret.

- At beskytte borgere eller virksomheders personlige oplysninger er en høj prioritet for regeringen, siger justitsminister Søren Pape Poulsen (K) i en skriftlig kommentar til Ritzau.

- Og i den højteknologiske verden vi lever i, bliver databeskyttelse kun mere og mere aktuel, siger han. 

Datatilsynet har brug for flere midler, fordi der venter dem nye opgaver fremover.

- Til foråret træder den nye databeskyttelsesforordning i kraft, som generelt forbedrer datasikkerheden. 

- Med de nye regler får Datatilsynet en række nye opgaver at udføre, når myndigheder og private virksomheder blandt andet skal til at anmelde brud på datasikkerheden til dem. 

- Derfor vil regeringen give Datatilsynet et stort økonomisk løft, så tilsynet fremover har ressourcerne til at løse de nye vigtige opgaver, siger Pape.

Den 25. maj 2018 gælder de nye regler om databeskyttelse i Danmark og resten af EU. 

Foruden at indberette sikkerhedsbrud betyder de nye regler en markant forhøjelse af strafferammerne for bøder, hvis virksomheder bryder reglerne.

Med de tilførte midler kan Datatilsynet dog kun lige akkurat følge EU-kravene. Det siger Cristina Gulisano, direktør i Datatilsynet, til Politiken.

- Det er vigtigt at være opmærksom på, at der - med den styrkelse, der her lægges op til - udelukkende er tale om, at Datatilsynet bliver tilført de midler, der er nødvendige, for at Danmark lever op til de nye EU-krav.

- Vi holder altså skindet på næsen, så vi lever op til EU-retten. Men man skal ikke oversælge budskabet, siger hun til avisen.

13 organisationer med fokus på it-sikkerhed og beskyttelse af privatlivet peger i et åbent brev til Pape på, at pengene ikke rækker. Blandt organisationerne er Forbrugerrådet Tænk og Rådet for Digital Sikkerhed.

"Vi vil henstille til, at der i Finanslovsforslaget lægges op til mindst en fordobling af det nuværende Datatilsyns egne medarbejdere afhængig af, hvad der er nødvendigt for at sikre en effektiv håndhævelse. Vi er klar over, at det har en pris at fordoble eller tredoble Datatilsynet. Men prisen i tabt tillid til digitaliseringen, prisen for at få eksponeret sine følsomme personoplysninger for uvedkommende og prisen for ineffektive virksomheder og myndigheder, der bruger masser af mandetimer på at løse de samme udfordringer, fordi de ikke kan få gode råd fra tilsynet, er langt større," skriver organisationerne.

/ritzau/

Mest Læste

Annonce