Den moderne mand vender ryggen til brandmandstjans

Infrastruktur

02/03/2015 07:59

Nick Allentoft

Kommuner får sværere og sværere ved at rekruttere de deltidsbrandmænd, der er rygmarven i brandberedskabet.

Det brænder, og fra private hjem og arbejdspladser i lokalområdet myldrer de deltidsansatte brandfolk til brandstationen, hvor de lynhurtigt skifter de civile klæder ud med uniformer.

Senest fem minutter efter alarmen har lydt, ruller brandbilen ud for at nedkæmpe ilden.

Sådan har hverdagen i årevis set ud i de fleste danske kommuner, men ifølge bestyrelsesmedlem i Foreningen af Kommunale Beredskabschefer Flemming Nygaard-Jørgensen er systemet under stigende pres.

- Vi oplever generelt en større og større udfordring med at rekruttere nye deltidsbrandfolk, og i sidste ende kan det komme til at gå ud over vores responstid, siger han.

Ifølge Flemming Nygaard-Jørgensen, der til dagligt er beredskabschef i Næstved Kommune, skyldes udviklingen flere faktorer.

- For det første har arbejdsmarkedet ændret sig gennem de seneste 20-30 år, så færre folk i dag arbejder, der hvor de bor. Det er en udfordring i forhold til kravet om altid at kunne være på brandstationen inden for fem minutter, siger han.

- For det andet har familiemønstrene ændret sig fra en tid, hvor manden måske ikke deltog lige så meget i børnepasning og afhentning som i dag og derfor havde større fleksibilitet.

Hos Falck, der opererer omkring 60 procent af de kommunale brandvæsner og har cirka 2700 deltidsbrandmænd ansat, genkender brandchef Bent Taustrup problematikken.

- Der er ingen tvivl om, at det i de senere år er blevet sværere at rekruttere deltidsbrandmænd, og det er vigtigt, at vi lægger hovederne i blød for at finde løsninger, for deltidsbrandmandsfunktionen er en grundlæggende faktor i det danske beredskab, siger han.

FAKTA: Mere end hver tredje brandmand er på deltid Brandfolk på deltid samt Sønderjyllands frivillige brandkorps udgør tilsammen halvdelen af beredskabet.

* Af de cirka 9000 ansatte i redningsberedskabet er omkring 3700 deltidsbrandfolk.

* Dertil kommer omkring 1500 frivillige i Sønderjyllands brandkorps, som er ulønnede.

* Deltidsbrandmænd har typisk en anden hovedbeskæftigelse, men skal kunne stille på den lokale brandstation inden for fem minutter, når brandalarmen går.

* En deltidsbrandmand tjener i gennemsnit mellem 50.000 og 100.000 kroner om året før skat.

* Lønnen består af et fast månedligt honorar for at stå til rådighed samt et vagthonorar.

* Uddannelsen som deltidsbrandmand består af en række kurser, der i alt varer 234 timer. Det svarer samlet set til cirka fem uger, der typisk gennemføres i løbet af to år.

Kilder: Beredskabsforbundet, Falck

 

/ritzau/

 

Mest Læste

Annonce