Udflytningen af 392 arbejdspladser i NaturErhvervstyrelsen kan komme til at betyde yderligere pengeproblemer i det i forvejen hårdt pressede landbrugserhverv.
Sådan lyder advarslen i en mail fra departementschefen i Miljø- og Fødevareministeriet til kollegaen i Finansministeriet, skriver Politiken.
Avisen oplyser, at man er i besiddelse af henvendelsen, som er afsendt to uger før, at udflytningen blev præsenteret som en del af planen "Bedre Balance", der i alt flytter 3900 arbejdspladser fra hovedstadsområdet til provinsen.
Udflytning af statslige arbejdspladser
Vi har samlet alle historier om udflytningsplanerne.
Læs meget mere her
I mailen advarer departementschef Henrik Studsgaard om, at udflytningen "med stor sikkerhed" vil medføre "længere sagsbehandlingstid", som kan "ramme landmændene hårdt på likviditeten".
Bekymringen skyldes, at udflytningen af dele af NaturErhvervstyrelsen fra København til Augustenborg Slot ved Sønderborg omfatter den afdeling, der har ansvaret for udbetalingen af landbrugsstøtte fra EU.
Og bliver støtten forsinket, kan det tvinge landmænd ud over kanten, vurderer lektor Mogens Ove Madsen fra Aalborg Universitet.
- Hvis de her udbetalinger først falder på et senere tidspunkt, så kommer det for alvor til at udfordre økonomien hos en del af de landmænd, der i forvejen har det meget svært, siger han til Ritzau og uddyber:
- Som situation er, kommer man til at bede bankerne om at løse problemet med forsinkede udbetalinger. Og hvis banken i forvejen har den synsvinkel, at det er ved at være på tide at overveje et tvangssalg, så synes jeg måske, at man kan være tæt på at forcere en proces.
Hos Landbrug & Fødevare støtter man udflytningsplanen. Organisationen har derfor henvendt sig til NaturErhvervstyrelsen med tilbud om hjælp til at strømline ansøgningsprocessen, så støtten ikke bliver forsinket.
Pengene fra EU er nemlig særdeles vigtige for landmændene, forklarer EU-politisk chef Niels Lindberg Madsen.
- Det er et rigtig stort beløb, og det falder på et tidspunkt, hvor der skal betales afdrag og renter på lån, så det er vigtigt, at de pengene kommer på det forventede tidspunkt. Det tror jeg, de fleste husejere kan sætte sig ind i, forklarer han til Ritzau.
Foreløbig har organisationen dog tillid til, at pengene kommer som ventet.
- Indtil videre forholder vi os til, at vi er blevet betrygget i, at de i al væsentlighed vil nå det. Det går vi ud fra, indtil vi hører det modsatte, siger Niels Lindberg Madsen.
Over for TV2 News forsikrer erhvervs- og vækstminister Troels Lund Poulsen (V) da også om, at regeringen vil sørge for, at støtten bliver ubetalt til tiden.
- Der er ikke nogen landmand, der skal knække halsen på, at vi flytter en styrelse til Sønderborg fra København K, siger ministeren og uddyber:
- Det må vi tage ansvar for som regering. Det bliver fødevareminister Eva Kjer Hansens (V) ansvar at sørge for, at det her kan lade sig gøre, tilføjer ministeren, som er fortrøstningsfuld.
- Jeg kan ikke se for mig, at det skulle være vanskeligt at udbetale landbrugsstøtten en gang om året fra Sønderborg, siger Troels Lund Poulsen.
/ritzau/