Det eneste, publikum havde med, da Mette Frederiksen for første gang indtog talerstolen i Fælledparken i København som Socialdemokraternes formand, var klapsalver og tilråb.
Hendes forgænger, Helle Thorning-Schmidt, er ellers tidligere blevet mødt med vandpistoler, tomatkast, buh-råb og fløjteaktivister. Men Frederiksen blev modtaget med klapsalver fra publikum, mens solen tilsmilede hende, og vinden greb om de røde faner.
Det er en særlig disciplin for en socialdemokratisk formand at indtage scenen foran fagbevægelsen og kernen af baglandet, og Frederiksen var klar i mælet:
- Regeringen splitter Danmark. Med budskabet viser hun mere kant end sin forgænger, mener politisk kommentator hos netavisen Altinget Erik Holstein. Hun tager fat på klassiske, socialdemokratiske mærkesager og har skytset rettet skarpt mod de borgerlige partier. - Hun smider lidt af den tilbageholdenhed, som nogle gange har været for udpræget til dagligt. Her får man Mette Frederiksen på ølkassen, siger han. På arbejdernes kampdag rettede Frederiksen skytset mod social ulighed, kampen mod skattely og offentlige nedskæringer. Og det er bevidst, at hun bruger 1. maj til at vise mere kant. - Der er selvfølgelig kant, fordi der er nogle politiske uenigheder. Regeringen splitter, mere end den samler, når man indfører et kontanthjælpsloft og dermed skaber en modsætning mellem dem, der er arbejdsløse og dem, der er i job. - Der er vi uenige, og det viser jeg selvfølgelig i dag, sagde hun efter talen. LO-formand Lizette Risgaard fremhævede fra scenen, at hun ofte blev spurgt om, hvorfor der stadig var brug for 1. maj. - Kære venner, er vi ikke enige om, at der er mindst 150 milliarder gode grunde til det, sagde hun med henvisning til et skøn over, hvor mange penge danskere har gemt i skattely. Netop kampen mod skattely og skattesnyd blev også fremhævet af SF-formand Pia Olsen Dyhr og Johanne Schmidt-Nielsen (EL). Da de fire kvinder gjorde skattesnyd til arbejdernes mærkesag, mødte det klapsalver blandt publikum, da uretfærdigheden er til at forstå, mens det straks er sværere at lovgive imod. Fra morgenstunden kom Frederiksen med 17 forslag til at bekæmpe skattesnyd, men allerede inden hun trådte op på talerstolen i Fælledparken, pillede en skatteadvokat hendes forslag ned. - Helt overordnet kommer det ikke til at betyde ret meget. Jeg synes, det virker som symbolpolitik, siger Torben Bagge, ekstern lektor ved Aarhus Universitet, som understreger, at der allerede findes regler mod skattesnyd. Skatteminister Karsten Lauritzen (V) mente også, at øget straf tenderer symbolpolitik, men Frederiksen fastholdt budskabet: - Det er lidt svært at købe præmissen om, at der er gjort nok, for så ville vi ikke se det, vi ser. Frederiksen lagde blandt andet vejen forbi Faxe, hvor det siges, at Socialdemokratiske formand, der har talt på torvet, er blevet statsminister ved det efterfølgende valg. Thorning gjorde det i 2010, Poul Nyrup Rasmussen før sin embedsperiode, og arbejdernes nestor Thorvald Stauning startede efter sigende traditionen. /ritzau/