Det offentlige sender flere patienter på privathospitaler

Infrastruktur

12/9/14 7:28

Nick Allentoft

Regionerne henviser flere patienter til de private hospitaler. Patientforening frygter for konsekvenserne.

Nedturen med mange tomme senge på landets privathospitaler er vendt for første gang i flere år. 

5000 flere patienter - svarende til en stigning på knap 10 procent - blev henvist fra det offentlige til privat behandling i første halvår af 2014 sammenlignet med året før. Det viser nye tal fra Danske Regioner ifølge Jyllands-Posten.

Stigningen skyldes primært regeringens løfte om at give syge en diagnose inden for 30 dage, den såkaldte udredningsret, forklarer regionernes formand, Bent Hansen (S).

- Det kræver en lang række undersøgelser at stille en diagnose, og når vi skal holde tiden, kan det være nødvendigt at købe nogle af ydelserne privat, siger Bent Hansen, der ikke anser den aktuelle stigning for at være midlertidig.

- Det er nok en tendens, der vil fortsætte i de kommende år. Vi har ingen problemer med at bruge de private som supplement til det offentlige, når det giver mening rent økonomisk og for den enkelte patient.

Formanden for Danske Patienter, Lars Engberg, advarer om, at udviklingen kan få negative konsekvenser for det offentlige sundhedsvæsen.

- Hvis privathospitalerne vokser massivt, kan det betyde, at regionerne, som jo betaler på privathospitalerne, bliver tvunget til at lukke afdelinger eller ikke kan få det nødvendige personale, siger Lars Engberg til Jyllands-Posten.

De private hospitaler glæder sig over udviklingen, men understreger samtidig, at de ikke har kapacitet til at håndtere alle de patienter, som i dag venter mere end 30 dage på at komme til på de almindelige sygehuse. 

- Lad os sige, at man i morgen gav frit valg. Så ville der jo ikke være kapacitet til, at vi ville kunne fjerne ventelisterne. Slet ikke, siger sekretariatschef Rasmus Hylleberg fra Brancheforening for Privathospitaler og Klinikker til Jyllands-Posten. 

/ritzau/

Tilmeld nyhedsbrev

Læs også

08/4/21 8:14

Politik
Lars Løkke smider kæmpe bombe: Hyrer tidligere Venstre-figurLars Løkke Rasmussen har hyret den tidligere Venstre-figur, der nu gør comeback efter tre års pause fra politik.

23/10/16 7:35

Politik
Morten Messerschmidt sygemeldt på ubestemt tidMesserschmidt er blevet sygemeldt og Dansk Folkeparti har nu øget det beløb, der tilbagebetales, til 2.5 million kroner.

03/2/22 9:31

Politik
Vanvittig løn: Så meget får Barbara BertelsenDet lille webmedie Journalista.dk har undersøgt, hvad en af hovedrolleindehaverne i Minksagen, Barara Bertelsen får i årsløn. Svaret er, at departementschefen og dermed den øverst placerede embedsmand i Statsministeriet tjener langt mere end Statsministeren.

04/5/22 1:56

Kommunalt
P-selskaber skovler formuer ind på ulovlige p-afgifterHvis du klager over en p-afgift, kan det være en god ide at tage sagen hele vejen til Parkeringsklagenævnet.

10/5/22 12:28

Europa
Se videoen: Svensk granatkaster pulveriserer russisk tankUkraines forsvar har offentliggjort en video af en russisk tank, der bliver sprængt i luften - angiveligt med en granatkaster leveret af Sverige.

06/5/22 7:08

Europa
Forsker: Derfor er Ukraine begyndelsen på enden for PutinVerden holder vejret, for vil Putin erklære officielt krig mod Ukraine d. 9. maj? Uanset hvad ser norsk forsker sprækker i Putins ellers så solide greb om magten i Rusland.

05/5/22 2:41

Putin vil ydmyge 500 ukrainske krigsfanger under paradeHvert år fejrer Rusland d. 9. maj med en stor parade - men organisation advarer om, at årets fejring bliver anderledes brutal.

04/5/22 7:34

Politik
Stolt Mette Frederiksen: For første gang i 20 årMette Frederiksen glæder sig over at det nu sker for første gang i 20 år.