Disse fire Venstre-folk er ikke længere ministre

Politik

28/11/2016 11:01

Nick Allentoft

Fire v-ministre må forlade regeringen. To af dem sidder ikke i Folketinget, mens Haarder nåede at slå Danmarksrekord med næsten 8000 dage som minister.

Efter regeringsudvidelsen mister en række prominente Venstre-folk deres ministerposter. Se dem her:

* Bertel Haarder: Liberal Alliances Mette Bock overtager posten som kultur- og kirkeminister fra Bertel Haarder. Han har siddet på forskellige ministerposter i 7853 dage. Det er dansk rekord.

Ny regering

Vil du vide mere om den nye regering? Få overblikket lige her - og kig også tilbage på tidligere nye regeringer. 

* Jørn Neergaard: Han afløses som beskæftigelsesminister af partifællen Troels Lund Poulsen. Jørn Neergaard, der tidligere har siddet i spidsen for arbejdsgiverne i DA, er ikke valgt til Folketinget. 

* Hans Christian Schmidt: Han blev udnævnt som transport- og bygningsminister i juni 2015. Den post overtager Ole Birk Olesen fra Liberal Alliance.

* Peter Christensen: Han blev ikke valgt ind til Folketinget i 2015, og han sagde herefter, at hans politiske karriere var slut. Men så blev han forsvarsminister efter Carl Holst. Mandag er Claus Hjort Frederiksen blevet udnævnt som ny mand på posten.

Bertel Haarder takker af efter 7906 dage som minister I oktober blev Bertel Haarder den længst siddende minister i danmarkshistorien, men mandag måtte han takke af. Han er den længst siddende minister i danmarkshistorien, siden systemskiftet i 1901 da parlamentarismen blev indført.   I oktober slog han den tidligere ministerrekord på 7852 dage. Den blev sat af socialdemokraten Kristian Bording, der var landbrugsminister under både Stauning, Buhl, Scavenius og Hedtoft. Men den langtidsholdbare Venstre-mand må afgive sin plads til Mette Bock (LA). Hun bliver ny kultur- og kirkeminister, da Liberal Alliance og De Konservative træder ind i regeringen.   Bertel Haarder debuterede 1982 som undervisningsminister under statsminister Poul Schlüter (K). Han fik over ti år på posten og gik af sammen med Schlüter i 1993 efter tamilsagen.   Han kom tilbage i 2001 som integrations- og europaminister under statsminister Anders Fogh Rasmussen (V. Han fortsatte under hans efterfølger Lars Løkke Rasmussen (V) i over ti år indtil 2011. Da Lars Løkke Rasmussen i 2015 genvandt regeringsmagten, var Haarder atter at finde på ministerlisten som kultur- og kirkeminister.   Haarder huskes af rigtig mange som undervisningsminister gennem mere end 15 år. Blandt hans bedrifter var afskaffelsen af "Klassens time".   Haarder var også initiativtager til Folkemødet på Bornholm, som han blev inspireret af efter et besøg på Almedalsugen på Gotland. Senest har han som kulturminister taget initiativ til en såkaldt Danmarkskanon, som er en samling af bud på landets ypperste kulturelle værdier.

Kilder: Statsministeriet, Ritzau

/ritzau/

Mest Læste

Annonce