Efter det danske nej: EU har vigtigere ting end særaftaler med os

Politik

30/03/2016 10:53

Nick Allentoft

Det bliver svært at nå en parallelaftale om Europol, inden Danmark ryger ud af politisamarbejdet om et års tid, vurderer regeringen og en EU-ekspert.

En parallelaftale er ikke noget, man bare lige trækker i en EU-automat, pointerer udenrigsminister Kristian Jensen (V).

Han var tirsdag kaldt i folketingssalen for at redegøre for, hvordan forhandlingerne om fortsat dansk deltagelse i Europol skrider frem. De skrider slet ikke frem lige nu, kunne ministeren berette.

- Beskeden fra Bruxelles er, at man ikke kan forhandle om en parallelaftale om en retsakt, før retsakten er endeligt vedtaget, sagde han fra talerstolen.

Når Europol næste år bliver et overstatsligt samarbejde, spænder det danske retsforbehold ben for dansk deltagelse, med mindre Danmark får en parallelaftale.

EU-Parlamentet skal dog give grønt lys for det nye Europol, før regeringen kan sende en officiel ansøgning af sted.

- Parallelaftaler er ikke noget, man bare kan trække i en EU-automat, siger Kristian Jensen.

- Først når parlamentet har vedtaget den, kan vi tage de formelle skridt om at søge en aftale og få afklaret EU-Kommissionens, EU-Parlamentets og medlemslandenes holdning.

Udenrigsministeren pointerer, at der stadig ikke er enighed i Folketinget om, hvorvidt Danmark også skal ansøge om parallelaftaler på områder som registrering af flypassagerer og samarbejde mellem anklagemyndigheder.

- Jeg vil vende tilbage med en invitation til en nærmere drøftelse, hvor jeg håber, at partierne kan komme lidt nærmere, hvad de måtte mene om andre retsakter, siger ministeren.

Den danske aftale står ikke øverst på to do-listen i Bruxelles, hvor terrortruslen mod Europa tager opmærksomheden, lyder vurderingen fra professor i statskundskab Rebecca Adler-Nissen fra Københavns Universitet.

- Norge fik en lynaftale på halvandet år. Men Danmark er ikke Norge. Vores situation er anderledes, fordi vi har et retsforbehold, der skal respekteres både politisk og juridisk.

Hvis det ikke lykkes at lave en aftale, kan det føre til en dansk folkeafstemning om Europol.

- Det tager både tid og kræfter at tage en folkeafstemning, så det vil man ikke gøre, før alle muligheder er udtømte, siger Rebecca Adler-Nissen.

/ritzau/

Mest Læste

Annonce