Der skal strammes op i Region Sjælland efter it-skandale, siger regionsrådsformanden, efter at regionens administrerende direktør, Jens Andersen, er blevet fritstillet.
Direktøren har måtte forlade sit job i regionen, efter at en undersøgelse fra revisionsfirmaet PwC har vist, at ansatte i regionens it-afdeling hvert år i december har tømt afdelingens budget ved at forudbetale varer fra it-firmaet Atea.
Ledelsesavisen #2
Læs også Ledelsesavisen
Stine Johansen: Gør op med retningslinier
Hedensted går kreative veje for at finde løsninger
Dokumentation: Regelstyring virker ikke
Se den samlede udgave af Ledelsesavisen #2 her.
Vil du modtage Ledelsesavisen fremover, så klik her.
Vil du vide mere om Forum og være medlem, så klik her.
Nu skal der være mere tilsyn og intern revision, siger regionsrådsformanden i Region Sjælland.
- Vi strammer en hel del op på ledelsestilsynene. Læs også: Regionsdirektør Jens Andersen er fritstillet - Derudover vil vi etablere en intern revisionsafdeling i vores administration, fordi der er brug for en grundig oprydning i de her procedurer, så vi er sikre på, at vi forvalter skatteborgernes penge fuldt forsvarligt, siger regionsrådsformand Jens Stenbæk (V). Undersøgelsen fra revisionsfirmaet PwC viser, at it-afdeling i 2012, 2013 og 2014 i slutningen af året tømte afdelingens budget ved at forudbetale varer fra Atea. Ifølge sn.dk er der blevet forudbetalt varer for 150 millioner kroner i perioden. Varerne blev hverken bogført eller registreret, og hverken ledelsen eller det eksterne revisionsfirma BDO, der har godkendt regnskaberne, har kontrolleret, om alt var, som det skulle være. - Det, der er forkert i sagen, er, at man sidst på året laver en forudbestilling, uden at det er en bestilling af en konkret vare. Det må vi ikke. Pengene er slet ikke specificeret til et specifikt indkøb, men står bare og venter i et privat firma på, at vi får behovet. Det er imod reglerne, siger formanden. Regionen har ifølge Jens Stenbæk modtaget de varer fra Atea, som it-afdelingen har forudbetalt. Regionen har dog fortsat et tilgodehavende på 8,5 millioner kroner hos firmaet, som den skal have igen. At det eksterne revisionsfirma BDO har godkendt regnskaberne og ikke opdaget den manglende bogføring, har givet anledning til kritik fra regionsrådet, som derfor har afholdt et møde med firmaet. Resultatet af mødet vil blive fremlagt for forretningsudvalget i Region Sjælland i næste uge. FAKTA: Her er et kort overblik over sagen: * Sagen startede i sommeren 2015. Politiet havde mistanke om, at tidligere ansatte i Atea, der nu er hos firmaet 3A-it, havde bestukket ansatte i Region Sjælland, Rigspolitiet og Kriminalforsorgen. * De tidligere Atea-ansatte skulle ifølge politiets sigtelse havde givet en million kroner til de offentligt ansatte. * De ansatte i Region Sjællands it-afdeling skulle angiveligt have modtaget dyre udenlandsrejser til Dubai og USA og hotelophold som betaling for at have givet ordrer til Atea. * En ny undersøgelse fra revisionsfirmaet PwC viser, at regionens it-afdelingen hvert år i december har tømt det, der var tilbage af budgettet og betalt for varer hos firmaet Atea i perioden 2012, 2013 og 2014. Varer, som regionen endnu ikke havde lavet en bestilling af. * Der er forudbetalt varer for samlet 150 millioner kroner i perioden på de tre år. * Varerne er ikke blevet registreret eller bogført, og det var heller ikke blevet aftalt, hvad der skulle købes det følgende år. * Det er foregået, uden at regionens ledelse eller regionens revisionsfirma BDO har tjekket, om alt var i orden. * Bestikkelsen skulle være foregået fra 2007 til 2015. Kilde: Sjællandske Medier, DR, Ritzau /ritzau/