Efter uge med drab, overfald og spytklat: Politikere efterlyser god tone - hos alle andre

Politik

20/6/16 8:31

Nick Allentoft

Det er for let at svine andre til på sociale medier, mener Socialdemokraternes formand, Mette Frederiksen efter drab og overfald på politikere. Samtidig røg Mai Mercado (K) ind i en shitstorm for at hylde politiets fremfærd på sin Facebook.
"Findes der noget bedre end barsel med en nyfødt? Det skulle da lige være TV 2 NEWS kørende i baggrunden, hvor politiet gennemsmadrer hashboder på Christiania! I love it," skrev Mai Mercado efterfulgt af flere hjerter til et billede af en politiaktion på Christiania i weekenden. Den konservative politiker er på barsel, men opdateringen satte gang i en shitstorm, der blandt andet omfattede ord som "ammehjerne". 

Dagen efter forsøgte den konservative toppolitiker at forklare sin tone, der af mange blev opfattet som en hyldest til brutal fremfærd mod forhold politikeren ikke synes om. 

"Jeg kunne lige så godt have skrevet 'fjerner' såvel som 'gennemsmadrer'. Men jeg står ved mit ordvalg, for det var det, som politiet gjorde og det jeg så," forsvarede hun blandt andet i forlængelse af en opfordring til god og ordentlig tone.    "I går kommenterede jeg så, hvordan politiet fjernede 37 hashboder i en razzia på Christiania, og det førte til flere dødstrusler, op til flere direkte sammenligninger med den engelske politiker Jo Cox som blev skudt og stukket ihjel i denne uge, og til beskeder som: "brænd i helvede", "du fortjener et syrebad mens dine børn kigger på", "håber du får besøg i nat og bliver gennemsmadret", "dø luder", "jeg håber du blir savet i stykker", "Håber dig og dit klamme barn dør af aids fucking herbes infektseret lorte luder"

Debatten bliver nødt til at være på nogle ordentlige præmisser, og det er langt over min grænse, når folk begynder at true med at slå mig og min familie ihjel," skrev Mai Mercado.

Sagen opstår efter en uge med drab på en politiker i Englang, knytnæveslag i ansigtet på Morten Bødskov og en spytklat rettet mod - men ikke på - Pia Kjærsgaard.    I følge socialdemokraternes formand kan det skyldes den skærpede tone på sociale medier, at den politiske samtale er blevet sværere, og nogle angriber politikere voldeligt. Også læger, sygeplejersker, pædagoger, socialrådgivere og parkeringsvagter i deres arbejde oplever en hård tone.    - Det rammer primært offentligt ansatte, og hvis folk ikke er tilfredse, så bliver der bare slået. Det, tror jeg ikke, har ret meget at gøre med den politiske samtale. Det tror jeg meget er afstedkommet af de sociale medier, siger Mette Frederiksen.   - Det er så let at sidde derhjemme og skrive ting på en streng, som man aldrig ville sige direkte til folk. Det er vi simpelt hen for godt opdraget til. Det er ikke ualmindeligt for en læge, sygeplejerske eller portør at blive truet af syge mennesker eller pårørende. Ét er, at det sker i psykiatrien, hvor syge mennesker kan være udadreagerende, men det er også helt almindelige raske mennesker, der slår, siger hun.   Volden betyder, at politikere omgives af langt flere politibetjente ved Folkemødet end før, og nogle politikere har sikkerhedsvagter. Det gavner ikke den demokratiske samtale, mener Mette Frederiksen.   - Det er ikke et godt tegn. Det er så skønt ved Danmark, at der ikke er forskel på, om man er statsministerkandidat eller besøger Folkemødet. Her er virkelig noget, vi skal kæmpe for at bevare. Det kræver noget af os alle sammen, mener Mette Frederiksen.    /ritzau/redaktionen  

Annonce