EU-samarbejdet vil bryde sammen inden for de kommende 10 år, og det danske nej ved torsdagens folkeafstemning er endnu et symptom på EU's dybe krise.
Det mener senioranalytiker Josef Janning fra tænketanken European Council on Foreign Relations i Berlin.
Folkeafstemning - her er det væsentlige
- Jeg tror, at EU-samarbejdet er gået i stykker om 10 år, og vi vil se konsekvenserne af det. Jeg ville ikke have troet mine egne ører, hvis jeg havde sagt det her for bare to eller tre år siden, siger Josef Janning til Ritzau.
Men hvor tidligere kriser har bragt EU-landene sammen i fælles løsninger, så har flygtninge- og migrationskrisen splittet de 28 medlemslande så dybt, at EU-eksperten ikke tror, at samarbejdet holder i længden.
- Hvis vi gør en stor indsats, så tror jeg, det kan lykkes at bevare det indre marked og den politik, der styrer det, som et samarbejde mellem alle 28 lande. På andre områder tror jeg, at samarbejdet bliver for en gruppe af kernelande, siger Janning.
Han tror således ikke, at Schengen-samarbejdet overlever de gennemhullede ydre grænser, men også her forventer han, at en mindre gruppe af lande vil fortsætte med åbne indre grænser.
Josef Janning ved ikke, om det er borgerne, der løber væk fra EU, eller EU, der løber væk fra borgerne, men de løber i hvert fald væk fra hinanden.
Han mener samtidig, at medlemslandenes regeringer har svigtet EU ved ikke at fortælle, hvor meget af den velstand og sikkerhed de leverer til deres befolkninger, som udspringer af EU-samarbejdet.
Janning mener, at signalet fra den danske folkeafstemning er, at Danmark kan tage vare på sine egne sager, og det er de samme signaler, der for tiden kommer fra mange andre EU-lande.
- Det er en kortsigtet løsning, siger EU-eksperten.
Men samtidig siger han, at EU har en interesse i at bevare Danmark i så meget af samarbejdet som muligt, og Danmarks interesse i EU-samarbejdet bør endda være endnu større, mener han.
- Der er meget EU rundt om Danmark, men der er ikke meget Danmark rundt om EU, siger Josef Janning.
/ritzau/