Eksperter slår selvmords alarm

Velfærd

13/01/2014 11:01

Flere danskere tager deres eget liv. Især stiger selvmord foran tog. Livslinien efterlyser handlingsplan.

For et stigende antal danskere er livet så svært at bære, at de begår selvmord.

I 2012 tog 680 personer deres eget liv, og det er 12 procent flere end året før, viser nye tal fra Statens Serum Instituts register over dødsårsager.

Tallene vækker bekymring hos eksperter og Livslinien, fordi antallet af selvmord ellers i mange år har været nedadgående.

- Det er det højeste antal siden 2002, og 100 flere end i 2010. Det er en markant udvikling, som vi skal tage alvorligt, siger Merete Nordentoft, professor i psykiatri og overlæge på Psykiatrisk Center København.

Hun kan ikke give nogen forklaring på stigningen, men henviser til, at mænd tegner sig for 75 procent af den kedelige statistik. Det giver et praj:

- Vi ved, at mænd er mere påvirkelige over for psykosociale ændringer som arbejdsløshed og skilsmisse. Den økonomiske krise er måske en af forklaringerne, siger Merete Nordentoft.

Stigningen er især sket ved forgiftninger og "andre former for selvmord", herunder togselvmord. Knap 50 personer tog deres liv foran et tog, og det er en fordobling i forhold til 2011.

På Livslinien kommer stigningen ikke bag på bestyrelsesformand Morten Thomsen.

Han siger til Ritzau, at han flere gange har advaret politikerne om, at der mangler en national strategi til forebyggelse af selvmord.

- Når vi i mange år har haft et fald, skyldes det, at vi fra 1999 til 2004 havde en handlingsplan, hvor ministerier, kommuner og amter samarbejdede. Den droppede den tidligere regering, og det er den beslutning, vi nu ser følgerne af, siger Morten Thomsen.

På Christiansborg er socialdemokraternes sundhedsordfører Flemming Møller Mortensen opmærksom på, at der er behov for at gøre en ekstra indsats, så stigningen ikke fortsætter.

Han ser gerne en landsdækkende rådgivning, som er permanent og uafhængig af skiftende bevillinger.

- Men i første omgang skal vi lytte til regionerne og de psykiatriske afdelinger for at få deres vurdering af, hvordan vi gør det bedst, siger han.

/ritzau/

 

Mest Læste

Annonce