Elevflugt truer den brede folkeskole for alle

Velfærd

12/11/2013 12:28

Kampen om folkeskolens fremtid er gået ind, mener både foreningen Skole og Forældre og skolelederne.

Det er nu slaget skal stå for folkeskolen, hvis ikke flere af de stærke elever skal sive til privatskolerne.

Det siger formand Mette With Hagensen fra landsforeningen Skole og Forældre på baggrund af nye tal, der viser, at næsten hver sjette elev nu går i en fri grundskole.

Siden 2008 er elevtallet i folkeskolen desuden faldet med knap 20.000, viser tal fra Undervisningsministeriet ifølge Politiken.

- Det er bekymrende, for hvis flere og flere siver ud, så er det jo ikke en folkeskole længere, siger Mette With Hagensen til Ritzau.

- Mange forældre er bekymrede over de opgaver, som folkeskolen bliver pålagt, og om der nu også er økonomi til det. Så når skolerne skal tage sig af inklusion, så skal ressourcerne følge med.

- Er der skoler, der er særligt belastede af mange tosprogede elever eller mange socialt svage familier, så må kommunerne tage hånd om det, siger hun.

Hun mener også, at forældrene skal på banen.

- Som forældreforeningen Brug Folkeskolen, der i København har haft succes med allerede i institutionerne at lave forældrenetværk og informere om skolen og dermed har fået flere til at vælge folkeskolen, siger hun.

- Med 15 procent af eleverne i frie grundskoler, er det nu, vi skal i gang for at vende strømmen, for jo flere, der fravælger folkeskolen, jo sværere er det at få dem tilbage igen, siger hun.

Ifølge skoleledernes formand Anders Balle er folkeskolens image systematisk talt ned gennem lang tid.

- Udviklingen skal vendes, og jeg mener, at folkeskolereformen vil hjælpe på det.

- Men vi er oppe mod hårde kræfter, for mange stærke forældre tænker mest på deres eget lille barn. Men det er vigtigt at huske, at vores samfunds store styrke er sammenhængskraften. Den skabes ikke ved, at man kun er sammen med kammerater præcis som en selv, siger han.

/ritzau/

Mest Læste

Annonce