Elevflugt truer den brede folkeskole for alle

Velfærd

12/11/13 11:28

Kampen om folkeskolens fremtid er gået ind, mener både foreningen Skole og Forældre og skolelederne.

Det er nu slaget skal stå for folkeskolen, hvis ikke flere af de stærke elever skal sive til privatskolerne.

Det siger formand Mette With Hagensen fra landsforeningen Skole og Forældre på baggrund af nye tal, der viser, at næsten hver sjette elev nu går i en fri grundskole.

Siden 2008 er elevtallet i folkeskolen desuden faldet med knap 20.000, viser tal fra Undervisningsministeriet ifølge Politiken.

- Det er bekymrende, for hvis flere og flere siver ud, så er det jo ikke en folkeskole længere, siger Mette With Hagensen til Ritzau.

- Mange forældre er bekymrede over de opgaver, som folkeskolen bliver pålagt, og om der nu også er økonomi til det. Så når skolerne skal tage sig af inklusion, så skal ressourcerne følge med.

- Er der skoler, der er særligt belastede af mange tosprogede elever eller mange socialt svage familier, så må kommunerne tage hånd om det, siger hun.

Hun mener også, at forældrene skal på banen.

- Som forældreforeningen Brug Folkeskolen, der i København har haft succes med allerede i institutionerne at lave forældrenetværk og informere om skolen og dermed har fået flere til at vælge folkeskolen, siger hun.

- Med 15 procent af eleverne i frie grundskoler, er det nu, vi skal i gang for at vende strømmen, for jo flere, der fravælger folkeskolen, jo sværere er det at få dem tilbage igen, siger hun.

Ifølge skoleledernes formand Anders Balle er folkeskolens image systematisk talt ned gennem lang tid.

- Udviklingen skal vendes, og jeg mener, at folkeskolereformen vil hjælpe på det.

- Men vi er oppe mod hårde kræfter, for mange stærke forældre tænker mest på deres eget lille barn. Men det er vigtigt at huske, at vores samfunds store styrke er sammenhængskraften. Den skabes ikke ved, at man kun er sammen med kammerater præcis som en selv, siger han.

/ritzau/

Tilmeld nyhedsbrev

Læs også

08/4/21 8:14

Politik
Lars Løkke smider kæmpe bombe: Hyrer tidligere Venstre-figurLars Løkke Rasmussen har hyret den tidligere Venstre-figur, der nu gør comeback efter tre års pause fra politik.

23/10/16 7:35

Politik
Morten Messerschmidt sygemeldt på ubestemt tidMesserschmidt er blevet sygemeldt og Dansk Folkeparti har nu øget det beløb, der tilbagebetales, til 2.5 million kroner.

03/2/22 9:31

Politik
Vanvittig løn: Så meget får Barbara BertelsenDet lille webmedie Journalista.dk har undersøgt, hvad en af hovedrolleindehaverne i Minksagen, Barara Bertelsen får i årsløn. Svaret er, at departementschefen og dermed den øverst placerede embedsmand i Statsministeriet tjener langt mere end Statsministeren.

04/5/22 1:56

Kommunalt
P-selskaber skovler formuer ind på ulovlige p-afgifterHvis du klager over en p-afgift, kan det være en god ide at tage sagen hele vejen til Parkeringsklagenævnet.

06/5/22 7:08

Europa
Forsker: Derfor er Ukraine begyndelsen på enden for PutinVerden holder vejret, for vil Putin erklære officielt krig mod Ukraine d. 9. maj? Uanset hvad ser norsk forsker sprækker i Putins ellers så solide greb om magten i Rusland.

05/5/22 2:41

Putin vil ydmyge 500 ukrainske krigsfanger under paradeHvert år fejrer Rusland d. 9. maj med en stor parade - men organisation advarer om, at årets fejring bliver anderledes brutal.

04/5/22 7:34

Politik
Stolt Mette Frederiksen: For første gang i 20 årMette Frederiksen glæder sig over at det nu sker for første gang i 20 år.

10/5/22 12:28

Europa
Se videoen: Svensk granatkaster pulveriserer russisk tankUkraines forsvar har offentliggjort en video af en russisk tank, der bliver sprængt i luften - angiveligt med en granatkaster leveret af Sverige.