En fremtid med spiserobot og telemedicin

Velfærd

01/10/13 8:12

Freja Eriksen

Digitalisering af offentlige ydelser vil give borgerne bedre service og frigøre penge til kernevelfærd, siger regeringen. Branche efterlyser dog bedre bredbånd.

På det topmoderne Ørestad Plejecenter ved metroens endestation på Vestamager spiser skleroseramte beboere med en spiserobot, så de selv kan bestemme tempoet. Inde i lejlighederne kan bevægelseshæmmede beboere klare toiletbesøg alene ved hjælp af fuldautomatiske wc-kummer med vaskeskyl. 

Det er gode eksempler på den udvikling, regeringen vil fremme med en ny strategi for digital velfærd, der skal strømline den offentlige sektor og frigøre 12 milliarder kroner til "kernevelfærd" frem mod 2020.

Hele tre ministre var mandag mødt op på plejecentret for at præsentere den ny strategi for presse og beboere. Anført af finansminister Bjarne Corydon (S), som flankeret af økonomi- og indenrigsminister Margrethe Vestager (R) og socialminister Annette Vilhelmsen (SF) slog fast, at det var en stor dag. 

- Jeg er klar over, at det ikke kommer til at fylde overskrifter i valgkampen, men jeg er sikker på, det er noget, alle danskere kommer til at mærke - i skolen, i kontakten med sundhedsvæsnet og i plejesektoren, sagde finansministeren.

Mange har udtrykt frygt for, at den digitale revolution i det offentlige har som hovedformål at spare penge og fyre folk, men det afviste Corydon.

- Det er vigtigt at slå fast, at der fortsat også vil være de gammeldags løsninger for de borgere, der ikke er med på teknologien, forsikrede han.

Regeringen har ikke regnet på gevinsterne ved den ny strategi: - Vi er ikke dér i dag, at vi sætter pengeværdi på disse tiltag, sagde finansministeren.

Et væsentligt element er telemedicin, så patienter kan sidde hjemme og konsultere lægen eller måle blodtryk og lungefunktion.

Inden udgangen af 2015 er det målet, at 80 procent af den skriftlige kommunikation mellem patient og sundhedsvæsen foregår digitalt.

Men Margrethe Vestager slog fast, at også sagsbehandlingen i det offentlige bliver hurtigere.

- Det er ikke en kerneydelse i det offentlige at lægge beslag på folks tid, sagde hun.

For skoleelever giver de teknologiske løsninger en bedre undervisning, sagde Vestager. Senest i 2016 skal studerende og elever kunne gennemføre skriftlige eksaminer digitalt.

I kommunerne, der sammen med Danske Regioner skal gennemføre hovedparten af den ny strategi, mener KL-formand Erik Nielsen (S), at borgerne får mere frihed - frem for, at de skal sidde og vente på andre.

- Jeg har for eksempel forstået på mange, at fuldautomatiske toiletter er en kæmpehjælp til det mest intime, som man gerne vil undgå andres deltagelse i, sagde Erik Nielsen.

Men de forventede gevinster vil udeblive, hvis ikke hele landet får hurtigt bredbånd med rigelig kapacitet, understreger konsulent Mikael Bomholt Nielsen fra Dansk Energi, som også arbejder for at udbygge internettet.

- Vi har desværre set eksempler på kommuner, der køber ipads til alle skoleelever, men ikke sikrer ordentligt internet på skolerne, så de ligger ubrugte hen, siger han.

Dansk Industri efterlyser mere kontante forpligtelser i strategien, hvis virksomhederne skal investere i at udvikle nye velfærdsteknologiske løsninger.

/ritzau/

Tilmeld nyhedsbrev

Læs også

08/4/21 8:14

Politik
Lars Løkke smider kæmpe bombe: Hyrer tidligere Venstre-figurLars Løkke Rasmussen har hyret den tidligere Venstre-figur, der nu gør comeback efter tre års pause fra politik.

23/10/16 7:35

Politik
Morten Messerschmidt sygemeldt på ubestemt tidMesserschmidt er blevet sygemeldt og Dansk Folkeparti har nu øget det beløb, der tilbagebetales, til 2.5 million kroner.

03/2/22 9:31

Politik
Vanvittig løn: Så meget får Barbara BertelsenDet lille webmedie Journalista.dk har undersøgt, hvad en af hovedrolleindehaverne i Minksagen, Barara Bertelsen får i årsløn. Svaret er, at departementschefen og dermed den øverst placerede embedsmand i Statsministeriet tjener langt mere end Statsministeren.

04/5/22 1:56

Kommunalt
P-selskaber skovler formuer ind på ulovlige p-afgifterHvis du klager over en p-afgift, kan det være en god ide at tage sagen hele vejen til Parkeringsklagenævnet.

10/5/22 12:28

Europa
Se videoen: Svensk granatkaster pulveriserer russisk tankUkraines forsvar har offentliggjort en video af en russisk tank, der bliver sprængt i luften - angiveligt med en granatkaster leveret af Sverige.

06/5/22 7:08

Europa
Forsker: Derfor er Ukraine begyndelsen på enden for PutinVerden holder vejret, for vil Putin erklære officielt krig mod Ukraine d. 9. maj? Uanset hvad ser norsk forsker sprækker i Putins ellers så solide greb om magten i Rusland.

05/5/22 2:41

Putin vil ydmyge 500 ukrainske krigsfanger under paradeHvert år fejrer Rusland d. 9. maj med en stor parade - men organisation advarer om, at årets fejring bliver anderledes brutal.

04/5/22 7:34

Politik
Stolt Mette Frederiksen: For første gang i 20 årMette Frederiksen glæder sig over at det nu sker for første gang i 20 år.