EU udvider ret til behandling i udlandet

Politik

24/10/2013 11:37

Nyt EU-direktiv giver danskerne ret til at få penge refunderet for lægebehandling overalt i EU, skriver dr.dk.

Tag til praktiserende læge i Tyskland, eller få din kikkertoperation i knæet på et sygehus i Sverige. Og få regningen refunderet herhjemme.

Det er nogle af de nye rettigheder, som danskerne får som følge af et EU-direktiv, der træder i kraft i morgen, skriver DR Nyheder.

Patienter kan også som noget nyt få tilskud til medicin, de køber i udlandet. I dag er det kun, når man indløser sin recept herhjemme, at man får tilskud.

De nye regler fremgår af et lovforslag, der er på vej gennem Folketinget.

Det er allerede i dag muligt at opsøge nogle behandlinger i et andet EU-land på Danmarks regning som følge af en række domme ved EU-Domstolen.

Men EU-direktivet gør patienternes retsstilling langt bedre. Det siger lektor i sundhedsjura ved Syddansk Universitet, Kent Kristensen, til dr.dk.

- For danske patienter betyder det, at der kommer klare regler for, hvad man kan få tilskud til, og hvornår man kan få refunderet en behandling, som man får i et andet EU-land, siger Kent Kristensen.

Og regionernes patientvejledere får pligt til at informere og vejlede patienter om, hvordan de får behandling i udlandet, og hvad de i givet fald kan få betalt.

- Så man forsøger at løse nogle af de uklarheder, der har været, som måske har afholdt nogen fra at søge behandling i udlandet, siger Kent Kristensen til dr.dk.

Efter de nye regler kan man uden videre tage til praktiserende læge i udlandet. Man kan også opsøge en speciallæge, blot man har en henvisning ligesom herhjemme.

Og så kan man vælge at få en lettere operation i et andet EU-land og få den refunderet herhjemme uden at spørge først. Men ved en lang række behandlinger skal man søge forhåndsgodkendelse hos sin region. Det fremgår af regeringens lovforslag.

/ritzau/

 

Mest Læste

Annonce