Faldende sygefravær gavner dansk økonomi

Ledelse

14/11/13 9:25

Kvinder har et højere sygefravær end mænd. Men sygefraværet falder i både det offentlige og det private.

Danskerne er mindre syge end tidligere. I hvert fald falder sygefraværet generelt, viser tal fra Danmarks Statistik.

- Når en ansat ikke er på arbejde på grund af sygdom, så giver det tabt arbejdsindsats, skriver Camilla Skovsbo Erichsen, forbrugerøkonomi Sydbank i en kommentar til tallene.

- For virksomhederne betyder det tabt produktion og/eller udgifter til vikarer, og derigennem påvirker sygefraværet landets samlede økonomiske vækst. Det er derfor godt for landets økonomi at sygefraværet er faldet, påpeger forbrugerøkonomen.

Og det er både på private og offentlige arbejdspladser, at sygefraværet falder. Men der er stadig mere fravær blandt de ansatte i kommuner og regioner end i staten og den private sektor.

I 2012 lå fraværet i kommunerne på 12,0 sygedage og 11,6 dage i regionerne. De privatansatte havde med 6,4 dage færrest sygedage, mens de statsansattes sygefravær lå på 7,1 dage i gennemsnit, viser tallene.

Ser man på, hvem der er mest væk fra jobbet på grund af sygdom, er det kvinderne, der er mest væk. En del af forklaringen er dog, at der er flest kvinder ansat i kommuner og regioner.

- En del af forklaringen på den store forskel mellem kvinder og mænds sygdomsfravær kan være, at graviditetsgener indgår under egen sygdom, skriver Camilla Skovsbo Erichsen.

I fraværsstatistikken er tre ud af fire af de ansatte i kommunerne kvinder, mens andelen er oppe på 79 procent i regionerne. I staten er tallet 44 procent, mens tallet er helt nede på 37 procent i den private sektor.

De kommunalt og regionalt ansatte kvinder har i gennemsnit over fire flere sygedage om året end deres mandlige kolleger. I staten og de private virksomheder har kvinderne i gennemsnit omkring 2,5 flere sygedage.

/ritzau/

 

Tilmeld nyhedsbrev

Læs også

08/4/21 8:14

Politik
Lars Løkke smider kæmpe bombe: Hyrer tidligere Venstre-figurLars Løkke Rasmussen har hyret den tidligere Venstre-figur, der nu gør comeback efter tre års pause fra politik.

23/10/16 7:35

Politik
Morten Messerschmidt sygemeldt på ubestemt tidMesserschmidt er blevet sygemeldt og Dansk Folkeparti har nu øget det beløb, der tilbagebetales, til 2.5 million kroner.

03/2/22 9:31

Politik
Vanvittig løn: Så meget får Barbara BertelsenDet lille webmedie Journalista.dk har undersøgt, hvad en af hovedrolleindehaverne i Minksagen, Barara Bertelsen får i årsløn. Svaret er, at departementschefen og dermed den øverst placerede embedsmand i Statsministeriet tjener langt mere end Statsministeren.

04/5/22 1:56

Kommunalt
P-selskaber skovler formuer ind på ulovlige p-afgifterHvis du klager over en p-afgift, kan det være en god ide at tage sagen hele vejen til Parkeringsklagenævnet.

06/5/22 7:08

Europa
Forsker: Derfor er Ukraine begyndelsen på enden for PutinVerden holder vejret, for vil Putin erklære officielt krig mod Ukraine d. 9. maj? Uanset hvad ser norsk forsker sprækker i Putins ellers så solide greb om magten i Rusland.

05/5/22 2:41

Putin vil ydmyge 500 ukrainske krigsfanger under paradeHvert år fejrer Rusland d. 9. maj med en stor parade - men organisation advarer om, at årets fejring bliver anderledes brutal.

04/5/22 7:34

Politik
Stolt Mette Frederiksen: For første gang i 20 årMette Frederiksen glæder sig over at det nu sker for første gang i 20 år.

10/5/22 12:28

Europa
Se videoen: Svensk granatkaster pulveriserer russisk tankUkraines forsvar har offentliggjort en video af en russisk tank, der bliver sprængt i luften - angiveligt med en granatkaster leveret af Sverige.