Diskussionen om Femern-forbindelsen forlader Folketinget - for nu. Det sker, efter at regeringen med støtte fra Venstre, Dansk Folkeparti, SF, Liberal Alliance og Konservative vedtager anlægsloven om Femern-forbindelsen.
I lovteksten står dog, at den endelige godkendelse ligger hos den forligskreds af partier, der til efteråret skal have afklaret flere usikkerheder om økonomien, før partierne vil give sit endelige grønne lys.
Alligevel mener transportminister Magnus Heunicke (S), at vedtagelsen i Folketinget er historisk. Han henviser til de ophedede diskussioner i Folketinget ved tidligere beslutninger om store broprojekter.
- Hold op, hvor var det godt, at et flertal i Folketinget vedtog at bygge Storebælt. Hold op, hvor var det godt, at et flertal i Folketinget vedtog at bygge Øresundsforbindelsen, siger Magnus Heunicke tirsdag fra Folketingets talerstol.
- Det her er en af de dage, hvor Danmark skriver sig ind i historien som et land med store bro- og tunnelbyggerier.
Det eneste parti, der talte imod, var Enhedslisten, hvor transportordfører Henning Hyllested undrer sig over, at ingen nabolande vil være med til at betale for projektet.
- Tyskland ville ikke bidrage, så vi står alene for at skabe transitforbindelse mellem Sverige og Norge til resten af Europa, siger han.
- Prisen er steget med 9 milliarder kroner - 22 procent - og vi hænger alene på det i Danmark. Jeg mener, at man lige skal tænke igennem, om man nu vil føre den beslutning igennem. Jeg har spurgt, hvor er smertegrænsen?
Derudover kritiserer Henning Hyllested, at Danmark og Tyskland ikke kun forbindes af to togspor, men også af en firesporet motorvej. Motorvejen vil føre en stor mængde erhvervstrafik gennem Danmark, mener han.
- Vi betaler alene for en masse erhvervstrafik ned gennem Sjælland og over Lolland-Falster, siger Henning Hyllested.
Merkel bekræfter tysk støtte til Femern-forbindelse Den tyske regering står ved aftalen om den faste forbindelse over Femern Bælt. Det siger den tyske forbundskansler, Angela Merkel på et pressemøde med den danske statsminister Helle Thorning-Schmidt tirsdag. Udmeldingen kommer, efter der er rejst kritik af forbindelsen fra tyske miljøorganisationer, som blandt andet har truet med sagsanlæg mod forbindelsen. Danmark kan dog regne med, at den tyske regering ikke vakler, fastslog Merkel: - Forbundsregeringen står selvfølgelig bag Femern-forbindelsen, og vi vil gøre alt for, at landanlæggene bliver bygget, så forbindelsen kan rykke landene tættere sammen, siger Angela Merkel. - Kontrakten mellem vores to lande er entydig. Det er Danmark, der lægger ud for omkostningerne. Det er vores ansvar at få bygget et landanlæg. Forbundskansleren har bemærket, at der er protester fra den tyske side af projektet, men det er en normal del af en demokratisk diskussioner. - Der er indvendinger, men det er intet nyt ved infrastruktur-projekter. Vi vil gøre vores, for at sagsbehandlingen vil foregå i et passende tempo, siger hun./ritzau/