- Hvis ikke politikerne går i gang med en kræftplan, vil det gå ud over mange patienter i de kommende år, advarer Frede Olesen, formand for Kræftens Bekæmpelse.
- Hvis ikke politikerne går i gang med en kræftplan, vil det gå ud over mange patienter i de kommende år, advarer Frede Olesen, formand for Kræftens Bekæmpelse.

Flere bliver syge: Kræftens Bekæmpelse kræver handling

Velfærd

06/3/14 9:26

Sygehusene er ikke gearet til at behandle flere ældre med kræft. Kræftens Bekæmpelse efterlyser ny kræftplan.

Antallet af kræftramte danskere vil stige med 30 procent over de næste 10 år. Det er derfor på høje tid, at det danske sundhedssystem begynder at tage højde for de mange nye kræftpatienter.

Den opfordring kommer fra Kræftens Bekæmpelse, der ved en konference torsdag på Christiansborg fremlægger analyser, som fortæller, at der i 2025 vil være 10.000 flere kræftpatienter om året i forhold til i dag.

- Alarmknapperne bør lyse rødt for politikerne. Der er tale om så store stigninger, at det er helt uansvarligt ikke at sætte ekstra midler af til det.

- Hvis ikke politikerne går i gang med en kræftplan, vil det gå ud over mange patienter i de kommende år, advarer Frede Olesen, formand for Kræftens Bekæmpelse, i en pressemeddelelse.

Ifølge Kræftens Bekæmpelse er man i udlandet begyndt at tage højde for flere kræfttilfælde, mens vi i Danmark halter bagefter, når det gælder behandling af ældre med kræft.

Frede Olesen nævner Tyskland som et eksempel, der er værd at følge. I Region Sjælland ender patienter over 70 år langt oftere uden behandling sammenlignet med Slesvig-Holsten.

Hver fjerde af de ældre i Region Sjælland bliver ikke behandlet for tarmkræft, mens det tal kun er 15 procent i den nordtyske region.

- På den baggrund ser det underligt ud, at der er planer om at nedlægge 30 procent af sygehussengene herhjemme, når vi samtidig kan se, at der kommer 30 procent flere kræftpatienter, siger Frede Olesen.

Årsagen til de mange nye kræftpatienter er, at danskerne bliver ældre. Med alderen stiger også sandsynligheden for at få kræft. Derfor viser analyserne også, at omkring 90 procent af stigningen skyldes den aldrende befolkning.

- Der har nok været en tendens til, at man har skruet ned for kræftbehandlingen, når patienterne blev ældre.

- Derfor ser vi, at flere screeninger og behandlinger ikke bliver foretaget, når man kommer op i alderen, lyder det fra formanden for Kræftens Bekæmpelse.

/ritzau/

 

Tilmeld nyhedsbrev

Læs også

08/4/21 8:14

Politik
Lars Løkke smider kæmpe bombe: Hyrer tidligere Venstre-figurLars Løkke Rasmussen har hyret den tidligere Venstre-figur, der nu gør comeback efter tre års pause fra politik.

23/10/16 7:35

Politik
Morten Messerschmidt sygemeldt på ubestemt tidMesserschmidt er blevet sygemeldt og Dansk Folkeparti har nu øget det beløb, der tilbagebetales, til 2.5 million kroner.

03/2/22 9:31

Politik
Vanvittig løn: Så meget får Barbara BertelsenDet lille webmedie Journalista.dk har undersøgt, hvad en af hovedrolleindehaverne i Minksagen, Barara Bertelsen får i årsløn. Svaret er, at departementschefen og dermed den øverst placerede embedsmand i Statsministeriet tjener langt mere end Statsministeren.

10/5/22 12:28

Europa
Se videoen: Svensk granatkaster pulveriserer russisk tankUkraines forsvar har offentliggjort en video af en russisk tank, der bliver sprængt i luften - angiveligt med en granatkaster leveret af Sverige.

04/5/22 1:56

Kommunalt
P-selskaber skovler formuer ind på ulovlige p-afgifterHvis du klager over en p-afgift, kan det være en god ide at tage sagen hele vejen til Parkeringsklagenævnet.

06/5/22 7:08

Europa
Forsker: Derfor er Ukraine begyndelsen på enden for PutinVerden holder vejret, for vil Putin erklære officielt krig mod Ukraine d. 9. maj? Uanset hvad ser norsk forsker sprækker i Putins ellers så solide greb om magten i Rusland.

05/5/22 2:41

Putin vil ydmyge 500 ukrainske krigsfanger under paradeHvert år fejrer Rusland d. 9. maj med en stor parade - men organisation advarer om, at årets fejring bliver anderledes brutal.

04/5/22 7:34

Politik
Stolt Mette Frederiksen: For første gang i 20 årMette Frederiksen glæder sig over at det nu sker for første gang i 20 år.